GeriMutfak Tüyoları Aşureye nişasta konur mu, içine neler katılır? Aşure tarifi, malzemeleri ve püf noktaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Aşureye nişasta konur mu, içine neler katılır? Aşure tarifi, malzemeleri ve püf noktaları

Aşureye nişasta konur mu, içine neler katılır? Aşure tarifi, malzemeleri ve püf noktaları

Aşure ayı devam ederken, en lezzetli aşure tarifi için araştırmalar devam ediyor. Birlik ve beraberliği simgeleyen aşurenin nasıl yapıldığı merak ediliyor. Peki, aşureye nişasta katılır mı, aşure nasıl yapılır? İşte aşure yapımının püf noktaları...

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan dini takvime göre aşure günü 2022 yılında 8 Ağustos tarihine denk geldi. Bu ay içerisinde aşure hazırlanıp dağıtılabilirken, aşure tariflere farklılık gösterdiğinden bazı püf noktaları sorgulanabiliyor. Bunlardan biri de aşureye nişasta katılıp katılmayacağı oldu. İşte, sizler için derlediğimiz aşureya nişasta konur mu sorusunun yanıtı ve aşure tarifi...

AŞUREYE NİŞASTA KONUR MU?

Aşureye nişasta eklenmesi kıvamının bekledikçe koyulaşmasına neden olur. Bu nedenle de aşurede nişasta pek tercih edilmez. Böylece aşure kendiliğinden bekledikçe kıvamını alır.

AŞURE TARİFİ VE MALZEMELERİ

4 su bardağı dövme buğday

2 su bardağı kuru fasulye

3 su bardağı nohut

Yarım çay bardağı kalın bulgur

Yarım çay bardağı pirinç

4 su bardağı şeker

1 su bardağı sarı üzüm

1,5 su bardağı kuru incir

1,5 su bardağı kuru kayısı

1,5 su bardağı çiğ badem

1 su bardağı ılık süt

2 paket vanilya

Üzeri için:

1 su bardağı fındık

Yarım çay bardağı çam fıstığı

Yarım çay bardağı kuş üzümü

1 adet nar

Tarçın

AŞURE NASIL YAPILIR?

Geceden buğdaylara, üstünü geçecek kadar su ekleyin ve 15 dakika kadar kaynatın.

Daha sonra buğdayların güzelce şişmesi için suyun içinde sabaha kadar bekletin.

Aynı gece, aynı işlemi nohut ve kuru fasulyelere de uygulayın.

Ertesi gün hazırlanan buğdayları aşure tenceresine alın.

Üzerine pirinci, bulguru, nohudu ve kuru fasulyeyi ekleyin.

Daha sonra tencereye baklagillerin üzerini geçecek kadar su ilave edin ve yarım saat kadar pişmeye bırakın.

Diğer yanda küp küp doğradığınız kuru incir, kuru kayısı, sarı üzüm, çiğ bademi ayrı ayrı haşlayın.

Aşurenin güzel bir renge sahip olması için haşlanan çiğ bademlerin kabuklarını soyun.

Portakalın aşureye acı bir tat vermemesi içinse haşlarken suyunu en az üç kez değiştirin.

Pişen aşureye ılık sütü ilave ettikten sonra vanilyayı da ekleyerek karıştırmaya devam edin.

Aşurenizin kesilmemesi için sütü ılık kullanmaya dikkat edin.

Son olarak damak tadınıza uygun oranda şekeri de katıp, aşureyi 10 dakika kadar daha karıştırarak pişirin ve kıvamını aldığında altını kapatın. Lezzeti açısından şekerin en son eklenmesi önemli.

Kaselere böldüğünüz aşurenin üzerine zevkinize göre önceden kavrulmuş fındık, tarçın, kuş üzümü ve narı da ekleyip servis edebilirsiniz.

 

False