GeriMutfak Tüyoları Al dente nedir, kaç dakikada yapılır? Al dente makarna yapımının püf noktaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Al dente nedir, kaç dakikada yapılır? Al dente makarna yapımının püf noktaları

Al dente nedir, kaç dakikada yapılır? Al dente makarna yapımının püf noktaları

Al dente terimini makarna hazırlarken sık sık kullanılır. Bazı makarnaların paketlerinde de al dente ifadesi yer alır. Peki al dente nedir, kaç dakikada yapılır? İşte al dente makarna yapımı

Al dente, İtalyanca bir terim. Her ne kadar makarna için kullanılsa da sebzeler de al dente olarak hazırlanıyor. Al dente makarna hazırlamak için de bazı püf noktalara dikkat etmek gerekiyor.

AL DENTE NEDİR?

Al dente, makarna ve sebzelerin çok pişirilmeden dişe gelecek kıvamda yapılması anlamına geliyor. Tane tane, dişe gelen anlamında olan al dente sebze ve makarna için kullanılıyor. Makarna paketlerinin üzerinde de bu ifadeyle karşılaşılabilir.

AL DENTE MAKARNA KAÇ DAKİKDA OLUR?

Al dente için makarna için 8 ila 12 dakika pişmesi gerekir. Tabii, makarna çeşidine göre farklılık gösterir. Bunun için ambalaj üzerinde belirtilen süre dikkate alınabilir.

Al dente nedir, kaç dakikada yapılır Al dente makarna yapımının püf noktaları

AL DENTE MAKARNA NASIL YAPILIR?

Al dente makarna için suyu tencereye alıp kaynatın.

Su kaynayınca tuz ilave edin. Eğer soğuk suya tuz eklerseniz, suyun kaynama noktasını yükseltmiş olursunuz. Kaynamış suya attığınız tuz ise suyun sıcaklığını artırır.

Makarnaları suya atın. Al dente için makarnanın çeşidine göre pişirme süresi farklılık gösterir. Ancak ortalama 8 dakika da yeterli olabilir. Bu nedenle makarna paketinin üzerindeki ifade dikkate alınabilir.

Makarnanızı süzdükten sonra haşlama suyunun bir kısmını saklamanız iyi olabilir. Bu suyu sosunuzun çok koyu olması durumunda inceltmek için kullanabilirsiniz. Ancak makarnanızı asla yıkamayın. Yıkanmış makarnanın yüzeyindeki nişasta kaybolur ve sos yapışmaz. Ayrıca soğuk su makarnanın pişme sürecini durdurur. Ama bunun yemek servis edilene kadar sürmesi gerekir.

Makarnayı soslu tüketeceksiniz sosunuz önceden hazır olmalı. Makarnanızı süzer süzmez sosun içine koyun, altını açın ve birkaç dakika çevirin. Eğer sosunuz çok koyuysa içine biraz haşlama suyu ekleyin. Nişasta dolu bu su, sosunuzu zenginleştirip makarnaya yapışmasını sağlayacaktır.

Makarna en iyi taze ve sıcakken yenir. Yemeğin tadını artırmak için üzerine rendelenmiş parmesan, pecorino romano gibi peynirler ya da kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz. Makarna bir ana yemek olarak yenir, etin ya da balığın yanında değil. Et ya da balıkdaha sonra sebzelerle ayrıca servis edilir.

 

 

 

 

False