Türkiye’nin dört bir yanından bayram lezzetlerini araştırırken birkaç nokta dikkatimi çekti. Bu lezzetlerin bazıları unutulma noktasına gelmişti, bazılarıysa eskiden sadece bayramlarda yapılırken artık tüm yıl bulunduğu için ‘özel’ olma sıfatı lafta kalmıştı. Cevizli ev baklavasından kalburabastıya, yuvalamadan içliköfteye bayramın yemek geleneklerine birlikte bakalım...
#BayramBugün 1 Ekim Dünya Kahve Günü. Çoğumuz için gün onunla başlar, yemekler onunla sonlanır, sohbetler onunla derinleşir. Biz de bugünü vesile ettik, uzmanlara satın almadan saklamaya, demleme tekniklerinden çeşitlerine kahveye dair ne varsa sorduk.
#KahveTürk gastronomisini yurtdışında temsil eden kadın şeflere çok özel bir saygım var. Geçen hafta bu temsilcilerin en önemlilerinden birini, sevgili Esra Muslu’yu kaybettik. Restoranı Zahter, açıldığı 2021 yılından beri Londra’daki yemekseverlerin ve yemek yazarlarının odak noktasıydı. Ama biz Türk medyası ve yatırımcıları olarak ona ne kadar destek verdik, bu sorulması gereken bir soru…
#Somer SivrioğluYaz mevsiminin en güzel yanlarından biri sofraları denizden taze taze çıkan deniz mahsulleriyle donatabilmek. Tavası, güveci çok seviliyor ama deniz mahsullü makarnaların yeri kimileri için bir başka. Evet, pahalı ancak denizin makarnaya kattığı lezzet de inanılmaz olabiliyor. Jürimize midyelisinden ahtapotlusuna en iyilerinin nerede olduğunu sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞÖnceki yazımda bahsettiğim Londra’daki ‘Cradle of Food’ (Yemeğin Beşiği) etkinliğini anlatmaya devam... Bu hafta ortamı ve hazırladığımız yemekleri konuşalım istedim. Herkesin aynı sofranın etrafında toplanıp özveriyle ve imece usulü çalıştığı bu özel etkinlikte, özellikle yabancı yemek yazarlarının depremlerden etkilenen bölgenin yemeklerini tadıp tanıması çok önemliydi.
#(Yemeğin BeşiğiŞef Mehmet Gürs ve yemek yazarı Cemre Torun’un Londra’da düzenlediği Cradle of Food (Yemeğin Beşiği) organizasyonu, Türk ve Ortadoğu mutfağının üst düzey şeflerini beraber pişirmek, konuşmak ve depremin yaralarını hep beraber sarmak için bir araya getirdi.
#Şef Mehmet GürsYaptığı haberlerle birçok kez Pulitzer kazanan, Amerika’nın siyasi analizleri ile de ünlü ve saygın gazetesi The New York Times Türkiye’deki seçim sonuçlarını yorumlamaktan sıkılmış olacak ki sofralarımızın sağlıklı ve görece ekonomik, geleneksel yemeği çılbırı manşete taşıdı.
#HollandaMürver Restaurant’ın menüsüne yeni tatlar eklendi. Dondurmacı Cremeria Milano, Cihangir’e yeni şube açtı. Sinop lakerdası coğrafi işaret tescili aldı. Sosyal medyada trend olan soğanlı milföy ve oyuncu-yemek programcısı Rıza Sönmez’in yemek kitabıyla yeme-içme dünyasından haberler burada...
#SinopBundan yıllar önce bütün dünya ona büyük bir nefretle bakıyordu... Gencecik ve güzel bir kadının, kocasına duyduğu aşkın karşılıksız kalmasına neden olan "öteki kadın" olarak biliniyordu. Nasıl oluyordu da gençliğin avantajını elinde bulunduran güzel bir kadın, onun yüzünden böyle bir kenara atılabiliyordu. Milyonlarca kişinin "masal prensesi' onun yüzünden boynu bükük kalmış, bir türlü mutlu olamamış sonunda da gencecik yaşında bu dünyadan göçüp gitmişti. Kısaca toparlamak gerekirse, bu ve bunun gibi sebeplerle dünyanın en nefret edilen kişisi olarak anıldı uzun süre.
#Camilla Parker BowlesAvustralya’daki ekibimle birlikte deprem bölgesine yardım toplamak için pek çok etkinlik yaptık. Ama en özeli, geçen pazar, tüm gelirin UNICEF aracılığıyla Türkiye ve Suriye’deki depremzede çocuklara bağışlandığı geceydi. Avustralya’nın en önemli şefleri bizimleydi, Sidney’in en lüks restoranı Rockpool Bar&Grill’de birlikte yemek pişirdik, ciddi miktarda da para topladık...
#Rockpool Bar&Grill6 Şubat’ta meydana gelen büyük depremler, Türkiye gastronomisinin en önemli şehirlerini derinden etkiledi. Yemek yazarı Vedat Milor, kentteki acil ihtiyaçlar karşılandıktan sonra buranın gastronomisiyle ilgili harekete geçilmesi gerektiğini yazdı ve önerilerini sundu. Biz de şeflere ve yemek yazarlarına “Bölgedeki yemek kültürü tekrar nasıl ayağa kalkar?” diye sorduk.
#DepremAyfer Tuzcu Ünsal, depremlerin vurduğu Hatay’ın Arsuz ilçesindeki limonlar 10 gün içerisinde toplanmazsa seneye ağaçların ürün veremeyeceğini öğrendi. Bir şeyler yapılmalıydı ama depremin etkisiyle ne alet ne işçi ne de kamyon bulunabiliyordu. Sosyal medyadan çağrıda bulunan Ünsal, Arsuz’un limonlarını heba olmaktan kurtardı.
#Ayfer Tuzcu ÜnsalHürriyet yazarı Vedat Milor’un “Üst düzey restoran şefleri artık mutfaklarına uğramıyor” sözleri gastronomi dünyasında tartışma yarattı. Peki bu işin doğrusu ne? Şef, mutfağının başında mı olmalı, yoksa ulusal ve uluslararası etkinliklere mi katılmalı? İşin uzmanlarınasorduk, işte yorumları...
#Vedat MilorYedi gün boyunca sabahtan geceye İstanbul’da sıradışı deneyimler sunmayı vaat eden ‘Monday to Sunday Istanbul’ kitabı basit bir turist rehberi değil. Gezilecek tarihi ve sanatsal yerlerin yanında en iyi yeme-içme, eğlence, alışveriş mekânları hakkında da öneriler veren, şehri tadına vararak gezmemizi sağlayan bir kaynak…
#Monday To Sunday IstanbulGösteri dünyasının en mutlu ailelerinden birine sahip olan ünlü model ve yemek yazarı, trajik bir kaybın ardından bir kez daha anne olmaya hazırlanıyor. Sosyal medyayı aktif olarak kullanan bu ünlü, heyecanını ve sabırsızlığını da sık sık Instagram sayfasından yaptığı paylaşımlarla ifade ediyor. Ama nedendir bilinmez, takipçilerinin ağır ve sert eleştirileriyle karşılaşıyor. Bunun bir örneği de geçtiğimiz günlerde yaşandı. Elbette ünlü model, bu eleştiriye sosyal medya üzerinden yanıt verdi.
#Chrissy TeigenGeçtiğimiz günlerde ,20-22 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen ‘Sense of Antalya’ etkinliğine katıldım. Bu Türkiye gastronomisi adına büyük anlam taşıyan etkinlik kapsamında Antalya’nın kent gastronomisine hayat veren lezzet noktalarını, coğrafi işaretli ürünlerini ve kültüründe iz bırakan tarihi mekanlarını,birbirinden başarılı şef, yemek yazarı ve duayen gazeteci arkadaşlarım ile birlikte keşfe çıktık.
#Antalya Kabak TatlısıOsmanlı'nın çok büyük bir coğrafyada yüzyıllarca hüküm sürmesi, yaşanan göçler, değişen sınırlar bugünlerde sıklıkla 'Bu yemek kime, hangi kültüre ait?' tartışmalarına neden oluyor. Özellikle Yunanistan ile sıklıkla yaşadığımız bu görüş ayrılıklarına son günlerde simit de eklendi. Peki simit hangi kültüre ait? Yemeklerle ilgili bu tartışmalar neden meydana geliyor? Oxford sözlüğü ne diyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr için yorumladı
#SimitYemek Yazarı ve Programcı Sahrap Soysal MasterChef'e konuk oldu. Sempatik tavırlarıyla izleyicinin beğenisini kazanan Sahrap Soysal kitapları ve hayatı merak edildi. Peki, Sahrap Soysal kimdir, aslen nereli, kaç yaşında? İşte, Yemek Yazarı ve Programcı Sahrap Soysal kitapları...
#Sahrap SoysalTürk Mutfağı Haftası’nın ilki 21-27 Mayıs tarihleri arasında Türkiye ve dünyada çeşitli etkinliklerle kutlandı. Balıkesir’de düzenlenen gala yemeği geleneksel lezzetlerimizin atıksız yönüne ayna tuttu. Londra, Paris ve New York gibi kentlerde tanınmış, başarılı şeflerimiz yemekler pişirdi. Herkes önümüzdeki yıl için heyecanlanmaya başladı bile. Yapacak işimiz çok ve yolumuz daha uzun...
#Türk Mutfağı Haftası