Antalya’nın meşhur gastronomik değeri: Antalya Kabak Tatlısı

Geçtiğimiz günlerde ,20-22 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen ‘Sense of Antalya’ etkinliğine katıldım. Bu Türkiye gastronomisi adına büyük anlam taşıyan etkinlik kapsamında Antalya’nın kent gastronomisine hayat veren lezzet noktalarını, coğrafi işaretli ürünlerini ve kültüründe iz bırakan tarihi mekanlarını,birbirinden başarılı şef, yemek yazarı ve duayen gazeteci arkadaşlarım ile birlikte keşfe çıktık.

Haberin Devamı

Yediğimiz içtiğimiz bizim olsun, size gördüklerimi anlatayım istiyorum öncelikle.😊 Antalya gastronomisini ve kentin lezzet noktalarını yerinde tanıma fırsatı elde ettiğimiz ‘Sense of Antalya’nın ilk gününde, şehrin gözde lezzet duraklarından biri olan Şişçi Volkan’ı ziyaret ettik. Burada mekanın hem gözlere hem de damaklara hitap eden enfes şişlerini ve coğrafi işaretli kabak tatlısını deneyimledik. Oradan Side Antik Kenti’ne geçiş yaparken, akşam yemeği durağımız ise Antalya’nın yerel malzemelerine modern dokunuşlarla hayat veren mekan, Karma Side oldu.

Lezzete doyuran ‘Sense of Antalya’ etkinliğinin ikinci ve son günü ise lezzetiyle Antalya’da büyük nam salan Börekçi Tevfik’te başladı. Dükkana adını veren mekanın sahibi Börekçi Tevfik, buradaki böreklerin hepsini kendi elleriyle hazırlıyor. Burada Antalya’nın coğrafi işaretli serpme böreğini tatma fırsatı elde ettik. Ardından bitki yetiştiriciliğini başka bir boyuta taşıyan Cantek Farminova’ya geçtik. Gala yemeğimiz ise Antalya’da üç neslin hikayesini sürdüren, 650’nin üzerinde farklı yemek çeşidiyle hizmet veren 7 Mehmet’te yapıldı. Babadan hatta dededen kalma tariflerini üç kuşaktır Antalya’da misafirlerine sunan 7 Mehmet’in yerel malzemelerle hazırlanan lezzetlerini de yine yerinde tattık.

Haberin Devamı

Antalya’nın meşhur gastronomik değeri: Antalya Kabak Tatlısı


Bu hafta da hazır Antalya tatlarının etkisindeyken, sizlerle Antalya Manavgat’ın coğrafi işaretli altın susamından elde edilen, kendine has aroması ve lezzetiyle birçok lezzetin eşlikçisi olan Antalya tahinli kabak tatlısının tarifini paylaşmak istedim. Hafif ve bir o kadar leziz tadıyla her mevsim sofraların vazgeçilmezi olan bu özel kabak tatlısı, her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Antalya’nın gastronomik lezzetleri arasına adını altın harflerle yazdırmış durumda.Antalya ili ile özdeşleşen ve yöreye özgü sunumu ile bilinirlik kazanan Antalya kabak tatlısı, diğer bölgelerde yapılan kabak tatlılarından farklı olarak özenle doğrandıktan sonra içine limon sıkılarak bir gün toz şekerde
bekletilip harlı ateşte kendi suyunda kaynatılması ve daha sonra kuzinede fırınlanması ile hazırlanıyor. Kızartılmış bal kabaklarının üzerine çifte kavrulmuş tahinin döküldüğü Antalya kabak tatlısının son olarak üzerine manda kaymağı,ceviz içi, Antep fıstığı veya Hindistan cevizi serpilerek sunuma hazır hale getiriliyor. Antalya iline özgü hazırlamayöntemi ile damaklarda unutulmaz bir tat yaratan Antalya kabak tatlısının bir de coğrafi işaretler konusunda ciddi birünü bulunuyor. Tercihe göre sıcak ya da soğuk olarak servis edilebilien Antalya kabak tatlısı, oldukça ilgi görüyor. Öle ki şehre gelen turistlerin de gözdesi olan bu lezzeti Avrupa ülkelerinden ve Rusya’dan gelen turistler, paket paketülkelerine götürüyor.

Ben bu enfes lezzetin tarifine geçmeden önce bazı küçük ipuçları paylaşmak istiyorum. Burada kabakların kabuklarını soyma işlemi oldukça önem taşıyor. Üzerindeki beyaz zar kalın bırakılırsa kabak pişerken sertleşirken, ince bırakıldığında ise kabak dağılabliyor. Şekere yatırma işleminde ise kabağa berraklık vermesi ve şekerin kristalleşmesini önlemek için kabakların üzerine yarım limonun suyu ekleniyor. Son olarak pişirme sırasında oluşacakköpüğün, tatlının tadını ve rengini bozmaması için mutlaka alınması gerekiyor. Artık bir kere tattığınızda evlerinizden eksik edemeceğiniz kabak tatlısının tarifine geçebiliriz.

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Malzemeler

Haberin Devamı

1,5 kg bal kabağı (dilim genişliği yaklaşık 7 cm olacak şekilde)

3 su bardağı toz şeker

100 gr çifte kavrulmuş tahin

Tercihe göre manda kaymağı

100 gr ceviz içi

Yarım limon

Yapılışı

. Balkabağı dilimlerini sert dış kabuklarından ayıklayın. Her dilimi 3 eşit parçaya bölün.

. Kabak dilimlerini çukur bir kaba koyun. Üzerine şekerigezdirin ve 24 saat boyunca bekletin. Bu sürenin sonunda bal kabakları su salacaktır.

. Bal kabaklarını suyuyla birlikte bir tencereye alın ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Pişirme sırasında oluşan köpüğü bir kaşık yardımıyla toplayın. İlk kaynamada da ocağın altını kısın.

. Ocakta pişen kabakları tepsiye alın ve önceden ısıttığınız 175 °C kuzinede ya da fırında 15-20 dakika üstü kızarana kadar fırınlayın.

. Üzerine çifte kavrulmuş tahin döküp ceviz içi serperek, tercihe göre manda kaymağı ilavesiyle servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.😊

Yazarın Tüm Yazıları