Günün en önemli öğünü kahvaltının kültürümüzde de oldukça önemli bir yeri var. Büyük sofralar kurduğumuz, bolca kızartmaların yer aldığı kahvaltı sofralarını bir kenara bırakıyoruz. Hem pratik hem de tüm gün bize enerji verecek bol proteinli bir öğün önerimiz var!
#KahvaltıKahvaltıda her gün aynı şeyleri yemek oldukça can sıkıcı olabiliyor. Öte yanda bazen canımız sağlıksız şeyler de isteyebiliyor. Ancak unutmayın, kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve kahvaltıda yediğiniz şeyler günün geri kalanında ne kadar acıkıp acıkmayacağınızı, enerjinizin seviyesini ve canınızın abur cubur isteyip istemeyeceğine etki eder.
#Diyet KuralıSevgili Hürriyet okurları... 11 Eylül’de ilk ders zili çaldı, çocuklarımız okullara başladı. Bu süreçte bir aya yaklaşmış olsak da öğrenciler hâlâ okula uygun olan yaşam biçimine geçmekte biraz zorlanabiliyorlar. Uyku düzeni ve kahvaltı en önemli hususlardan. Bu hafta çocukların okul başarılarını etkileyen hususları Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe ile konuştum işte verdiği önemli bilgiler...
#Şenol KalyoncuNevşehir ili özellikle doğal mimari yapısı, yer altı şehirleri, tarihi ve kültürel mirası bakımından ülkemizin en uğrak turizm bölgelerinden bir tanesidir. Dünyanın dört bir yanından yabancı turistleri ağırlayan bu şehir, özellikle Ürgüp, Göreme ve Avanos gibi İlçelerinde bulunan turistik alanlarıyla cazip bir merkez halini almıştır. Bu bağlamda dünyada eşi benzeri olamayan bir manzara eşliğinde sabahın ilk ışıklarıyla yapılan balon turları şehrin en belirgin yansıması olarak kabul edilir. Ayrıca Türk mutfağının da hatırı sayılır bir temsilcisidir. Bireylerin aklına sık sık gelen soruların başında Nevşehir yemekleri nelerdir? Nevşehir'de ne yenir ve neyi meşhur? Nevşehir mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Nevşehir YemekleriYüz yıl ve daha fazla yaşayan çok az insan var. Haliyle asırlık insanların uzun yaşam sırları çok merak ediliyor ve haberlere konu oluyor. Kimine göre işin sırrı sürekli çalışmak, kimine göre hobileri, kimine göre içinde hiçbir şey tutmamak, kimine göre her daim pozitif kalmak... İşte ilerlemiş yaşına rağmen sağlıklı bir şekilde hayatını sürdüren asırlık insanların kendi anlatımları ile hikayeleri...
#SağlıkYENİ yılı karşılamaya sayılı günler kaldı. 2023 yeni bir başlangıç, yeni bir heves. Geçmişi geride bırakıp ileriye bakma zamanı. Yeni bir yıl girerken ilk aklımıza gelen, yeni dilekler ve umutlarla güzel sofralarda buluşmak. Tüm aile bir sofrada bir araya gelirken, bu özel akşam için en güzel menüler planlanır. Yeni yıla keyifle girerken, sağlığınıza dikkat etmek adına hem fit, hem de lezzetli tercihler yapmalısınız. Yeni yıla sayılı günler kalmışken 2023 için yılbaşı yemek menüleri arıyor, yeni yıl sofranızı ziyafete çevirecek tarifler mi bakıyorsunuz? Diyetisyen Berna Çoban size ‘Yeni Hayat ve Değişen Yeni Yemek’ tarzınızla ilgili kısa ve öz bir sofra hazırladı. Bakın neler anlatıyor Çoban:
#1Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftar ve sahur sofraları da kurulmaya başladı. Maalesef ki, bir ramazan ayını daha koronavirüs gölgesinde geçiriyoruz. Pandeminin hala devam ediyor olması ve COVID-19’un yeni varyantlarının çıkması, bu sofralarda ne tüketildiğinin de önemini arttırıyor. Gelin bugün, ramazan ayını sağlıklı geçirebilmek için iftar ve sahurda neler tüketilmesi gerektiği ile uzun süreli açlıklarda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olacak tariflerin neler olduğuna bir bakalım.
#ANKARAToplum olarak yanlışımız kilo problemini estetik sorun olarak görmemiz. Asıl doğru olan ise fazla kilolarınızın sağlığınızı tehdit eden bir problem olarak görmektir. Önemli olan uygulayacağınız sağlıklı beslenme programını yaşamınızın devamında da uygulamak. Diyetisyen Ferdi Öztürk, sağlıklı kilo vermenin yollarını anlatıyor.
#Kilo VermePandemi nedeniyle evde kalınan bu yılbaşında yemek konusunda aşırı tüketim yapılmaması uyarısında bulunan Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Gökhan Taşpınar, aşırı yemeyle ilgili yaşanabilecek sağlık sorunlarına pratik öneriler sundu.
#Öğr. Gör. Gökhan TaşpınarSalgının oluşturduğu panik ve stres genellikle yeme alışkanlıklarını değiştirdi. COVID-19 pandemisinde birçoğumuz mutfakta yemek işlerine ağırlık verdik. Ancak glisemik indeksi yüksek olan makarna, pirinç, un, şeker gibi besinlerin fazla miktarda tüketimi hazırladığımız hamur işleri, tatlılar, çeşit çeşit yemekler, ihtiyacımız olan enerjiden daha da fazlasını almamıza yol açtı.
#Pandemi Kiloları Nasıl VerilirEvlere kapandığımız pandemi sürecinde beslenme alışkanlıklarımız da değişti. Hareketsizlik ve sürekli evdeyken gelen sık yeme isteği, birçoğumuzun kilo almasına neden oldu. Peki bu pandemi kilolarından nasıl kurtulabiliriz?
#Pandemi Kiloları Nasıl VerilirGündemimizi işgal eden koronavirüs sebebiyle vaktimizin birçok kısmını hala evde geçiriyoruz. Bunu bazılarımız ev hapsi gibi nitelendirsek de bu bakış açımızı kesinlikle değiştirmeli, bu dönemin “tatil olmadığını” unutmayıp verimli bir şekilde geçirmeye bakmalıyız. Trainer Osman Çelik, stres yapmadan, bedensel ve ruhsal sağlığımızı koruyup evde geçirdiğimiz bu zaman dilimini nasıl değerlendirmemiz gerektiğini anlatıyor.
#SporHürriyet Bursa yazarı Eren Aka’nın, kentin önde gelen firmalarının temsilcileriyle ramazan sohbeti sürüyor. Söyleşi dizimizin bugünkü konukları ise Teksüt Yönetim Kurulu Üyesi Arda Aksaray ve Teksüt Kalite Müdürü Orhan Kaplan. Aksaray ve Kaplan’la Ramazan Sohbeti’ni keyifle okumanız dileğiyle...
#BursaAralıklı oruç diyeti gündemi son zamanlarda oldukça meşgul etti. Aralıklı oruç diyetinin kilo kontrolü ve genel sağlık üzerinde birçok yararlı etkiler sağladığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, aralıklı oruç diyetini anlattı.
#Aralıklı Oruç DiyetiKahvaltı güne mutlu ve zinde başlamak için çok önemli bir öğün. Kendinizi iyi hissetmenin nedenidir adeta. Üstelik çeşit çeşit tatlardan oluşuyorsa paha biçilmez bir günün habercisidir. Kahvaltı tatlısıyla tuzlusuyla, proteinli ve karbonhidratlı olmalı… Yani size enerji vermeli, renkli olmalı, lezzetiyle sizi başka diyarlara götürmeli!
#Yakala.CoAğız tadıyla güne başlamak çok önemli tabii. Hem psikolojik hem midesel doyum var işin içinde. Kendimizi iyi hissetmek için günün ilk saatlerinde ağzımıza attığımız ilk lokmalar gerçekten çok önemli. Çünkü beynimizi de midemizi de doyurmamız gereken bir öğün kahvaltı. Kokusuyla da lezzetiyle doyacağımız bir şeyler yemeliyiz ki keyfimiz yerine gelsin. Kısaca "Kahvaltı candır".
#KahvaltıUzmanlar artan deniz kirliliği nedeniyle deniz ürünlerine cıva ve diğer tehlikeli organik kirleticilerin bulaştığını, bu yüzden cıva birikiminin yüksek olduğu bilinen kılıçbalığı, kral uskumru gibi büyük balıklar gibi balıkların özellikle gebeler, emziren kadınlar ve küçük çocuklar tarafından tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
#D Vitamini