Obez haberleri sayfasında Obez hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3303 Obez haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dünya Obezite Federasyonu tarafından 2023 yılında yayınlanan rapora göre, Türkiye 2030 yılında Avrupa’nın en obez ülkesi olmaya aday. Federasyon, dünya genelinde en hızlı obezite artışının da çocuk ve gençlerde görüldüğünü belirtti. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu ise özellikle erken yaşlarda çocuklara sağlıklı beslenme bilincinin aşılanması gerektiğini belirterek, okullarda sağlık okuryazarlığı dersinin verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
#Dünya Obezite FederasyonuÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferdi Tanır, koronavirüsün fazla kilolu ve özellikle obez kişilerde daha hızlı bir şekilde etki gösterip, kanda pıhtılaşmaya yol açarak kalp krizi veya beyin kanaması riskini artırabileceğini söyledi.
#Prof. Dr. Ferdi TanırYüz yüze eğitime başlayan çocuklar için okullardaki tehlikelerden biri şüphesiz salgın. Ancak yıllardır bitmeyen yemekhane ve kantin sorunu da yeniden gündemde, veliler isyanda. Gerekli yönetmelikler var ama denetim eksik. Uzmanlar çocuklara yasak koymak yerine onları bilinçlendirmemizi tavsiye ediyor.
#ObeziteDünya Sağlık Örgütü, koronavirüs nedeniyle hastanede yatan hastaların büyük kısmında diyabet olduğunu açıkladı. Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alper Çelik de diyabetliler ve obez hastalarının koronavirüsü daha ağır geçirdiğini belirtti.
#KoronavirüsKıstlamaların gevşetildiği bugünlerde pandemi sürecinde alınan kiloların verilmesi büyük önem taşıyor. Pandemi sürecinde çoğu kişinin yakındığı konulardan biride hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme ile birlikte alınan kilolar olmuştur. Bu süreçte insanların yaşadığı stresin de kilo alımında önemli bir rolü olduğunu biliyoruz.
#DiyetANKARA'da Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, yapılan bir çalışmaya dikkat çekerek, "Koronavirüs enfeksiyonu geçirmiş hastaların yüzde 60'ında 6 ay boyunca yorgunluk ve nefes darlığı gibi semptomların devam ettiğini fark etmişler. Bu da hastanın hala tam olarak iyileşmediği anlamına gelebilir" dedi.
#Mikrobiyoloji Uzmanı21.yüzyılda gerek ülkemizde gerekse dünyada en sık görülen ve etkileri itibari ile en tehlikeli hastalıkların başında obezite gelmektedir. Obezitenin etkilerini doğru anlatabilmek için öncelikle obeziteyi ve sebeplerini doğru tanımlamak gerekir. Op. Dr. Türker Karabuğa, tüm yönleri ile obeziteyi anlatıyor.
#ObeziteTürkiye’de yapılan araştırmalara göre çocuklarda ve gençlerde obezite oranı yüzde 25 civarında. Özellikle çocuklarda genetik ve hormonal kaynaklı obezitenin görülme oranının düşük olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Fatih Çiftçi, "Çocukluk çağı obezitesinin yüzde 90-95’i fazla kalori alımı ve yetersiz kalori harcanmasından kaynaklanıyor" dedi.
#ÇocukKahve içmekten diş fırçalamaya hatta yöneticinizden zam istemeye... Şaşıracaksınız ama bilim insanları insan hayatındaki buna benzer pek çok eylemden azami faydayı sağlayabileceğiniz saatleri belirledi.
#SağlıkObezitenin biyolojisi çözüldü. Üst üste 3 yıl ABD’nin ‘en iyi doktorları’ listesine seçilen Harvard Tıp Fakültesi hekimi, araştırmacısı ve öğretim üyesi Türk doktor Furkan Burak, sadece Hürriyet’e konuştu. Toplumdaki yanlış algının aksine obezitenin bir irade eksikliği değil hastalık olduğunu ve tedavisinin de mümkün olduğunu söyledi. Peki nasıl? İşte detaylar…
#ObeziteSağlık Bakanlığı’nın “İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında İzmir’de başlatılan boy ve kilo ölçümleri tüm ilçelerde vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. İl merkezi ve ilçelerde, haftanın tüm günlerinde; büyük parklar, kent meydanları, alışveriş merkezleri, pazar yerleri, kamu ve özel kurum ve kuruluşları, üniversite kampüsleri ve camiler gibi vatandaşların yoğun olduğu alanlarda ölçüm stantları kurularak vatandaşlarımızın boy uzunluğu, vücut ağırlığı ölçümleri yapılıyor. Vatandaşlarımızın beden kitle indeksi hesaplanarak bireylere sağlıklı yaşam konusunda bilgilendirmeler yapılıyor.
#Sağlık BakanlığıBir zamanlar sokaklarda dolaşan ince siluetler, şimdilerde yerini büyük bedenlere bıraktı. 1960'lı yıllarda daha düşük vücut yağ oranlarına sahip olan insanlar çoğunluktayken günümüzde insanlar eskiye nazaran çok daha kilolu. Peki, o dönemlerde bu zayıflığın sırrı neydi? Kaliforniyalı beslenme uzmanı Autumn Bates, bu değişimin nedenlerini anlattı, diyetisyen Gülçin Işık ise eski günlerdeki gibi fit ve sağlıklı olmanın yollarını anlattı.
#SağlıkKarın duvarı fıtığının, karın içi organların veya dokuların karın kaslarında oluşan zayıf bir noktadan dışarıya doğru çıkmasıyla meydana geldiğini belirten İzmir Özel Gazi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emran Kuzey Avcı, halk arasında ‘şişlik’ ya da ‘çıkıntı’ olarak tanımlanan bu durumun, başta masum gibi görünse de zamanla ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini söyledi. Karın fıtıklarının en sık göbek çevresinde, kasık bölgesinde ya da daha önce ameliyat geçiren hastalarda kesi yerlerinde ortaya çıktığını kaydeden Avcı, “Fıtıklar genellikle başlangıçta belirgin bir rahatsızlık yaratmaz. Özellikle ayakta durmakla, öksürmekle ya da ıkınmakla belirginleşen bir şişlik şeklinde kendini gösterir. Kimi zaman bu şişlik gün içerisinde kaybolur bu yüzden kişi de bu durumu geçici sanarak doktora başvurma ihtiyacı hissetmez. Ancak karın fıtıkları kendiliğinden veya ilaçlarla iyileşmez. Aksine, zamanla büyür ve içeri girip çıkma özelliğini kaybederek ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu yüzden ihmal edilmemelidir” dedi.
#Karın FıtığıObezite dünya genelinde de ülkemizde de her geçen gün hızla artıyor. Öyle ki Türkiye son beş yıldır obezitede Avrupa birincisi oluyor. Peki ne yapacağız? Rakamlar neden sürekli artıyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Onur Taşçı anlatıyor.
#ObeziteSon yıllarda obezite oranlarının artmasıyla birlikte fazla kilolarla mücadelede cerrahi olmayan yöntemler ön plana çıkmaya başladı. Op. Dr. Türker Karabuğa, bu yöntemler arasında yer alan mide balonu uygulaması hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#1Her ne kadar çok fazla gündeme gelmese de obezite, 21’inci yüzyılın en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Türkiye ise obezitede son beş yıldır Avrupa birincisi olarak maalesef rekor kırıyor. Her geçen gün artan obezite rakamları, her yaştan insanı riske atıyor.
#ObeziteSoya sütü meme kanseri riskini artırabilir, yağsız gıdalar yüksek yağlı gıdalardan daha sağlıklıdır, veganlar ve vejetaryenler protein açısından yetersiz besleniyorlar, tüm yağlar kötüdür ve çok daha fazlası... Beslenmeyle ilgili bazı yanlış fikirler birçok kültürde yer etmiş durumda. Beslenme uzmanları ‘ortadan kalkmasını istedikleri’ beslenme efsanelerini ve nedenlerini anlattı.
#Beslenme Efsaneleri“Kuzey’in oğlu” Volkan Konak dün memleketi Trabzon’un Maçka ilçesinde gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlandı. Bu erken ve ani ölüm hiç şüphesiz ailesini olduğu kadar biz hayranlarını da derinden sarstı. Çok üzücü olsa da bu ani ölümle birlikte gündeme getirmek istediğim bir soru var. Hürriyet muhabirlerinin yakınlarından aldığı bilgiye göre, ünlü şarkıcı sağlığını oldukça önemsiyor, düzenli check-up yaptırıyordu. Doktoru gerek görmediği halde, yıllar önce, yüzde 10 tıkalı olan kalp damarına stent taktıran sanatçı, ramazan ayı öncesinde de check-up’tan geçmiş ve yakın çevresine “Turp gibiyim” demişti. Peki yakın zamanda check-up’tan geçtiyse rahatsızlığı neden fark edilmedi? Büyük hastanelerden tutun da en küçük sağlık merkezlerine kadar neredeyse her yerde yapılan ve hatta bir telefonla bile binlerce liraya, kolayca satılan check-up’lar kocaman bir aldatmaca mı yoksa?
#Check-UpBazı insanlar için kilo verme çabası, sürekli bir mücadele gerektiriyor. Ancak bilim insanları, yeni keşfedilen bir ‘şişmanlık geninin’ bu duruma sebep olabileceğini ortaya koydu.
#SağlıkModern yaşamın getirdiği düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının, birçok kronik hastalığa zemin hazırladığını dile getiren Özel Mavi Deniz Tıp Merkezi’nden Dahiliye Uzmanı Dr. Meftun Çelikçi, bu hastalıkların başında ise diyabetin yer aldığını söyledi. “Diyabet gelişmeden önce vücudun verdiği bazı sinyaller vardır ve işte tam da bu noktada “prediyabet” kavramı devreye girmektedir” diyen Dr. Çelikçi, prediyabet hakkında önemli bilgiler vererek, risk grubunda olan kişileri uyardı.
#1Kanserin gelişiminde asıl etkili olan şeyin nasıl yaşadığımız olduğuna işaret eden çalışmaların sayısı günden güne artıyor. Örneğin geçen yıl yayımlanan bir araştırmada kanser vakalarının yaklaşık yüzde 45'inin yaşam tarzından kaynaklandığı ve tamamen önlenebilir olduğu görüldü. Peki kanseri önlemede kritik rol oynayan yaşam tarzı değişiklikleri neler?
#SağlıkSağlık Bakanlığı alışkanlıkların değiştirilmemesi durumunda 2035’te her 4 kişiden birinin obez olacağına dikkat çekerek uyardı. Bakanlık şu önerilerde bulundu: Geç saatte yemek yemeyin. Dışarıda yeme sıklığını azaltın. Sık kilo alıp vermekten kaçının. Yemeklerde zeytinyağı tercih edin. Meyve suyu yerine meyve tüketin.
#Sağlık Bakanlığı