Kış Depresyonu
Kış Depresyonu Haberleri
Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu İle Mücadele Etmenin 5 Yolu
Özellikle kış aylarında yaşanan bir sorun olan mevsimsel duygu durum bozukluğu, kötü havalar, az güneş ışığı, evde daha fazla vakit geçirmek gibi nedenlerle tetiklenir. Pandemi sebebi ile evden çıkamadığımız bu günlerde endişeli ve gergin ruh halimize bir de mevsimsel duygu durum bozukluğu eklenirse hiç de iyi olmayacaktır. Bu sorunun üstesinden gelmek için yapmanız gereken bazı şeyler var.
Antidepresanlar kadar etkiliymiş! Kış depresyonuna bu yiyeceklerle çözüm bulun
Kış aylarında hele ki soğuk karlı havalarında bir fincan salep, sıcacık bir dilim kek ya da bir avuç kızarmış kestane hem içimizi ısıtır, hem de kendimizi iyi hissettirir. Kış aylarında özellikle güneşi fazla göremediğimiz zamanlarda yaşanan kış depresyonuyla mücadelede bu tür yiyecekler çok etkilidir. Sizin için kış günlerinde moralinizi düzeltecek, kış depresyonuna iyi gelecek nefis yiyecek önerileri hazırladık...
Kışın Enerji Seviyenizi Nasıl Koruyabilirsiniz?
Soğuk günlerde zaman zaman kendimizi halsiz hissedebiliyor, tüm gün kanepeye kıvrılmak ve battaniyenin altında kalmak istiyoruz. Bu enerji düşüklüğü bir süre sonra kendinizi hasta gibi hissetmenize, işlerinizin aksamasına ve hatta depresyona girmenize neden olabilir.
Kış depresyonu çocuklarda da görülüyor
Sadece yetişkinlere özgü olduğu sanılan kış depresyonu, çocuklarda ve ergenlerde de görülebiliyor. Kız çocuklarında erkeklere oranla 4 kat fazla görülen kış depresyonunda uzmanlar ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulunuyor.
Nefes al, şınav çek ve...
Ocak 2020. Kışın ortası. Hava sıcaklığı 4 derece. Sabahın erken saatleri. Çimenlerin üzerine kırağı inmiş ve acı bir rüzgâr esiyor. Berlin’de kendilerine ‘İce Dipper’ (buz dalgıçları) diyen, kadın erkek karışık 20 kişilik bir grup Alman, Treptower Park’ta soyunarak, buz gibi göle girdi.
Kış depresyonuna karşı 4 etkili öneri
Uzman Psikolog Sema Sözer, halk arasında ‘kış depresyonu’ olarak bilinen mevsimsel duygulanım bozukluğu hakkında önerilerde bulundu.
Kış Depresyonuna Karşı 4 Öneri
Sonbaharı geride bırakıp kış mevsimine girdiğimiz bugünlerde pek çok kişi kış depresyonuyla karşı karşıya. Kimi sabah uyanmakta güçlük çekiyor, yaptığı işe karşı isteksizlik duyuyor, hiçbir şeyden keyif alamıyor; kimi kendini sinirli, huzursuz hatta değersiz hissediyor. Uzman Psikolog Sema Sözer, kış depresyonuna karşı 4 öneriyi açıkladı.
Kış Depresyonuna Karşı 4 Etkili Öneri
Sonbaharı geride bırakıp kış mevsimine girdiğimiz bugünlerde pek çok kişi kış depresyonuyla karşı karşıya. Kimi sabah uyanmakta güçlük çekiyor, yaptığı işe karşı isteksizlik duyuyor, hiçbir şeyden keyif alamıyor; kimi kendini sinirli, huzursuz hatta değersiz hissediyor. Kış depresyonunun olumsuz etkileri, karbonhidrat tüketiminde artış ve buna bağlı kilo alımı olarak da kendini gösterebiliyor.
Kış Kabızlığına İyi Gelecek Besinler
En yaygın sindirim sorunları arasında başı çeken kabızlık şikayetlerinin duygusal motivasyonun, meyve – sebze tüketimi ve fiziksel aktivitenin azaldığı kış aylarında daha da yaygınlaştığına dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, yeterli sıvı alımı, hareketli yaşam ve lif zengini beslenme tarzının benimsenmesi konusunda uyarıda bulundu.
Cinsel Gücü Korumak İçin 9 Öneri
Sonbaharın erkek vücudu için en önemli mevsim geçişi olduğunu söyleyen Üro-Androloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, cinsel gücü korumak için 9 öneride bulundu.
Seks için zaman ve mekanın uygun olmasını beklemeyin
Üro-Androloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, sonbaharın erkek vücudu için en önemli mevsim geçişi olduğunu söyleyerek, “Bu aylarda yoğun iş temposuna bağlı cinsel isteği yöneten testosteron hormonu düşmeye başlıyor. Çinko hem bağışıklığı kuvvetlendirmede hem de testosteron yapımında kullanılan önemli bir mineraldir” dedi.
Yıllar sonra yüzünü yıkadı
Güneş ışınlarına maruz kaldıkça vücudunda DNA mutasyonu gerçekleşerek kanser hücreleri hızla yayılan ve bu yüzden bazı uzuvlarını kaybeden 43 yaşındaki Sibel Oflas, kemoterapi tedavisi sonrası yıllar sonra yüzünü yıkamanın mutluluğunu yaşadı. Oflas, "Yaralarım iki ay önce kadar iyileşti ve iki aydır doya doya yüzünü yıkayabiliyorum, krem sürebiliyorum. Ben üç, belki daha fazla yıldır bunları yapamıyordum" dedi.
Kış Yorgunluğunu Önleyen Besinler
Kış günlerinde, vücut daha az seratonin salgılıyor ve bu da 'kış yorgunluğuna' neden oluyor. Doç. Dr. Hakan Terekeci, seratonin salgılamaya yardımcı olan besinleri açıkladı.
Gebelik depresyonunda gün ışığı mucizesi
Depresyon tedavisinde yüksek oranda başarı sağlanırken, gebelikte meydana gelen bazı duygu durumları, tedavi sürecini etkileyebiliyor. Annenin bebeğine zarar gelmesi ile ilgili endişeleri, depresyon tedavisini karmaşık hale getiriyor.
Kış depresyonu kadınlarda daha fazla görülüyor
Psikolog Kerime Begüm Özkaya, kış depresyonunun kadınlarda daha fazla görüldüğünü belirterek, depresyonu atlatmak için kış boyunca gündüz saatleri süresince olabildiğince doğal güneş ışığından fazla yararlanılması gerektiğini söyledi.
Gebelik Depresyonuna İyi Gelen Öneriler
Depresyon tedavisinde yüksek oranda başarı sağlanırken, gebelikte meydana gelen bazı duygu durumları, tedavi sürecini etkileyebiliyor. Annenin bebeğine zarar gelmesi ile ilgili endişeleri, depresyon tedavisini karmaşık hale getiriyor. Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, gebelik depresyonunda güvenli bir tedavi olan 'fototerapi' hakkında önemli bilgiler verdi.
Kış depresyonuna karşı 9 etkili öneri
Dondurucu ve kasvetli bu kış günlerinde pek çok kişi kendisini keyifsiz, isteksiz, halsiz, yorgun hatta tükenmiş hissediyor. Uyku ve beslenme alışkanlıklarının bozulması da cabası. Bu olumsuz hisler 2-3 hafta ile sınırlı kalmıyorsa ‘kış depresyonu’ yaşıyor olabilirsiniz.
Kış Depresyonuna Karşı 9 Etkili Öneri
Dondurucu ve kasvetli bu kış günlerinde pek çok kişi kendisini keyifsiz, isteksiz, halsiz, yorgun hatta tükenmiş hissediyor. Uyku ve beslenme alışkanlıklarının bozulması da cabası. Bu olumsuz hisler 2-3 hafta ile sınırlı kalmıyorsa ‘kış depresyonu’ yaşıyor olabilirsiniz. Psikolog Sena Sivri, kış depresyonuna karşı alınabilecek 9 etkili önlemi anlattı.
Yorgunluk ve mutsuzluğun gizli sebebi: Kış depresyonu
Erken kararan bir gökyüzü, daha az güneş ve daha az gün ışığı… Soğuk bir hava, fiziksel aktivite alanlarının azalması ve evde geçen sürenin artması… Tüm bu sebepleri bir araya getiren kış ayları bazı insanlar için depresyonla geçen bir mevsime dönüşebiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, kış depresyonunun bilinmeyen yüzünü anlatıyor.
Depresyon Hırkasına Dikkat!
Kış mevsimi, beyindeki hormonlar üzerinde rol oynuyor. Kısalan günler ve soğuk hava, sosyal aktivitelerde kısıtlamalara sebep olurken, uyku ve yeme alışkanlıklarını da büyük oranda etkiliyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Mahir Yeşildal, kış depresyonu ve depresyon hastalığı hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
Kış Depresyonundan Koruyan 6 Egzersiz
İlkbahar ve yaz aylarında çoğumuzda görülen pozitif enerji; kış başlangıcıyla beraber, havaların soğuması, gündüz saatlerinin kısalması gibi sebeplerle yerini hüzne hatta depresyona bırakabiliyor. Bu noktada egzersiz, tüm sağlık problemlerinde olduğu gibi ruhsal problemlerle baş etmede de 7’den 70’e herkes için en etkili ilaç olarak karşımıza çıkıyor. Fitness Danışmanı Murat Biçer, kış depresyonundan korunmak adına yapılabilecek egzersizler hakkında bilgi verdi.
9 Adımda Vücudunuzu Kışa Hazırlayın
Kış aylarının ilkini yaşadığımızı şu günlerde, mevsim değişiminin vücudumuza etkilerini de yavaş yavaş görmeye başlıyoruz. Sıcaklıkların değişkenlik göstermesi, havanın erken kararması, güneş ışınlarını daha az görmek, kapalı alanlarda daha çok vakit geçirmek gibi etkenler bağışıklık sistemimizi zorlamaya başladı bile. Bağışıklık sistemimizi strese sokan ve gücünün sınandığı bu günlerde dayanıklılığımızı korumak ve güçlendirmek için yapabilecek pek çok şey var. 9 adımda vücudunuzu kışa hazırlayabilirsiniz.
5 Adımda Kış Depresyonundan Kurtulun
Hafta içi işten çıkıp eve ışınlanmanın, hafta sonu hiçbir şey yapmadan dizi-film izlemenin ve battaniye altında yemek yemenin dönemi geldi çattı. Kış depresyonu tüm heyecanı ile kapımızda! Artık sabahlar daha soğuk ve karanlık, sıcacık yataktan çıkma hayali ise daha zor. İçinizden hiçbir şey yapmak gelmiyor, biliyoruz. Ancak tüm kışı böyle geçiremezsiniz. Kış depresyonundan kurtulmanızı sağlayacak öneriler aşağıda...
Daha az gün ışığının psikolojimize 5 etkisi
Güneş ışığının eksikliği hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlığımız üzerinde bir takım etkilere neden olabilir. Kış ve sonbahar aylarında günler daha kısadır ve gün ışığını daha az görürüz. Bu durum psikolojik olarak da birçok duruma neden olabilir. Daha az gün ışığının psikolojimizi nasıl etkilediğini merak ediyorsanız okumaya devam edin.
Kış depresyonuna böyle meydan okuyun
Güneşli ve ılıman havalar bireylere pozitif enerji verirken, sert iklim koşulları ile bireyler depresif bir ruh haline bürünebiliyorlar. Bu şartlara bir de kronik stres gibi faktörler eklendiğinde kış depresyonu kaçınılmaz oluyor.
Dikkat! Kış depresyonuna yakalanmış olabilirsiniz
Yılın tam da bu zamanlarında halsizlik, isteksizlik gibi belirtilerle ortaya çıkan kış depresyonuna karşı uzmanlar uyarıyor.
Yetersiz su tüketimi kış depresyonunu tetikliyor
Su tüketimi sadece bedenimizi değil, ruhumuzu da etkiliyor.
Kış Depresyonu Belirtilerine Dikkat!
Son yıllarda birçok kadının şikayetçi olduğu kış depresyonu belirtileri ve en uygun tedavi yöntemleri neler?
'Kış depresyonu yanlış olabilir'
Soğuk hava dalgası Türkiye'yi yeniden sarmaya hazırlanmış, havalar gri, bulutlar gökyüzünü sarmışken herkes kış depresyonunu konuşuyor. Bazı bilim adamları ise "Keyfim yok sanırım havalardan" cümlesinin doğru olmayabileceğini iddia etti. Bu konuda yapılmış bir bilimsel çalışma beynin kışın daha verimli çalıştığını ortaya koyuyor.
Kış depresyonunu önlemek elinizde!
Hareketli şarkılar çalan bir istasyonu seçin, müziklere eşlik ederek güne hazırlanın.
Kış depresyonuna dikkat
Kış aylarında duygu durumbozukluğu adı verilen kış depresyonu durumuna dikkat çeken uzmanlar, bumevsimde bol bol güneşe çıkarak ve düzenli bir şekilde egzersiz yaparakdepresyondan korunmanın mümkün olduğunu söyledi.Yazın aydınlık, sıcak ve neşeli günleri geride kalırken, uzmanlar kışaylarında fiziksel ve sosyal şartların insanların depresif hissetmesinezemin hazırladığına dikkat çekiyor.Medicana Konya Hastanesi doktorlarından Uzman Psikolog Işıl Yenikaynak,kış depresyonunu, “Kış mevsimine özgü duygu durumunda olumsuzgelişmeler ve enerji kaybıyla karakterize bir durum” olarak tanımlarkenbu durumu tetikleyen birçok sebeplerin olduğuna dikkat çekti. Ülkede kışaylarının gelmesiyle insanlarda kış depresyonunun baş gösterdiğiniifade eden Işıl Yenikaynak, “Yaşanılan coğrafyadaki güneş ışınlarınınartık ülkeyi terk etmesiyle birlikte uyku hormonunun artması ve mutlulukhormonunun azalmasıyla karakterize bir durum. Bu da yorgunluk,konsantrasyon güçlüğü, enerji kaybı, fazla uyuma isteği, sosyalilişkilerde azalmaya neden olan hayattan zevk alamama, karamsardüşüncelerin gelmesiyle bize belirtisini koyduran kış mevsimine özgü birdurum” dedi.
Kış depresyonundan kurtulma yolları
Kış aylarında beslenme ve uyku düzeni nasıl olmalı?
Bu hafta izlemeniz gereken 8 yeni klip
Sonbaharı es geçmiş ve hızlıca kışa girmiş olabiliriz. Ama bu yaz ruhunu kapattık çıktık anlamına gelmez. İşte yeni ayın hemen başında izlemeniz gereken en yeni 8 klip...
Kış depresyonuna karşı bunları tüketin!
Kışın çilek ve muz yiyerek kendinizi mutlu edebilirsiniz.
Kış Depresyonuna İyi Gelen Besinler
Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Nilay Keçeci cevaplıyor; Kış depresyonuna iyi gelen besinler...
Yoga üstadı İzmir'de
Yoga Üstadı Akif Manaf yönetiminde İzmir'de Tepekule Kongre Merkezi'nde üç gün sürecek Yoga Şöleni düzenlenlendi.
Sadece biraz koklayın!
Gün içerisinde düşen enerjinizin yenilenmesi için pratik bir çözüm.
Kapalı hava, insan psikolojisini bozuyor
İnsan psikolojisini olumsuz etkileyen kapalı hava, depresyonu da tetikliyor.