Kış depresyonuyla nasıl mücadele etmelisiniz?

Havalar soğudu, gökyüzü kasvetli ve kapalı. Güneş yüzünü içinde bulunduğumuz günlerde daha az gösteriyor, bu nedenle birçok kişide enerji yoksunluğu yaşanıyor. Tüm bu durumlar kış depresyonuna sebep olabiliyor. Uzman Klinik Psikolog Nazan Cankılıç; depresyonun ciddi bir ruh sağlığı bozukluğu olduğunun altını çizdi, bu sorunla baş etmek için öneriler sundu.

Haberin Devamı

Depresyonun kelime anlamı ‘çökkünlük’tür. Kişi depresyondayken tam anlamıyla çöker. Düşünceleri olumsuzdur, üzgün veya hüzünlü hisseder, yaptığı işlerden zevk alamaz, etkinliklere karşı ilgisi belirgin derecede azalır, çabuk yorulur, hareketleri yavaşlayabilir ya da artabilir, cinsel isteği azalabilir, iştahı çok artar ve kilo alır ya da iştahı azalır ve kilo kaybeder. Bunlarla birlikte uykuları düzensizdir ya çok uyur ya da hiç uyuyamaz. Kişi mutsuzdur, umutsuzdur, kendine güveni azalmıştır, odaklanma problemleri yaşayabilir. Kendini değersiz ve suçlu hissedebilir. Kişisel bakımı azalabilir, sosyal ilişkileri bozulabilir ve ölüm ya da intihar düşünceleri oluşabilir. Depresyonda bilişsel üçlü dediğimiz kişinin kendini, çevresini ve geleceğini olumsuz görme hakimdir. Depresyondaki hasta kendine karşı ‘Hepsi benim suçum’, ‘Ben yetersizim’, çevrelerine ve dünyaya karşı ‘Her şey çok kötü’, ‘Kimse beni sevmiyor’ ve geleceğe karşı ‘Bu hiç düzelmeyecek’ şeklinde düşüncelere sahiptir.

Haberin Devamı

PEKİ, DEPRESYONA NE SEBEP OLUR?

Depresyonun aslında tek bir sebebi yoktur. Yaşanan olaylar, kişilik yapısı ve beyindeki kimyasal değişiklikler depresyon oluşmasındaki sebeplerdir. Beyindeki kimyasal değişiklikleri ise kalıtımsal yatkınlık etkisiyle stres ve sıkıntı verici olaylar, olumsuz düşünme biçimi, alkol ve çeşitli ilaçlar tetikleyebilir. Yaşanan zorluk düşünce ve algılama biçimi sebebiyle kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu sebeple bir yaşamsal zorluk karşısında kimi insan depresyona görülürken kimisinde ise depresyon görülmez.

ACABA BEN DE DEPRESYONDA MIYIM?

Yukarıda saydığım belirtiler size tanıdık geliyorsa ve en az 2 haftadır kendinizi çökkün hissediyorsanız mutlaka bir ruh sağlığı uzmanına danışınız. Depresyon insan sağlığını en çok tehdit eden ve yaygınlık oranı yüksek olan sorunların başında gelir. Kişinin yaşamını olumsuz etkilemesi, ekonomik sonuçlar doğurması ve intihar davranışı sıklığının artması ile kişinin yaşamını tehdit etmesi sebebiyle tedavi edilmesi önem taşır.

Kış depresyonuyla nasıl mücadele etmelisiniz

Haberin Devamı

“SONBAHAR VE KIŞ AYLARINDA KENDİMİ KÖTÜ HİSSEDİYORUM”

Bu çok duyduğumuz, olası bir durumdur. Depresyonun pek çok çeşidi olmakla birlikte en sık görülenlerinden biri de kış depresyonu olarak da adlandırılan mevsimsel depresyondur. Sonbahar ve kışın havaların soğuması, günlerin kısalması, aydınlık saatlerin azalması kişileri fiziksel ve psikolojik olarak etkiler. Kişiler kendilerini daha halsiz hisseder, açık hava aktiviteleri azalır, doğa değişir ve doğanın bu değişimine insanında adapte olması gerekir. Kış aylarında belirginleşen depresif belirtiler, havaların ısınması, günlerin uzaması ile bahar aylarında iyileşme gösterir.

KENDİNİZİ İYİ HİSSETMENİZİ SAĞLAYACAK ÖNERİLER

• Uykunuzu alın.
• Sabah erken uyanın, güne ilk yatağınızı toplayarak ve bir bardak su içerek başlayın.
• Sağlıklı beslenin, beslenme de ruh sağlığı için oldukça önemlidir.
• Düzenli egzersiz yapın. Öncelikli önerim açık havada yüksek tempolu yürüyüş yapın.
• Gününüzü bir önceki gece planlayın, planlı olmak sizi daha iyi hissettirecektir.
• Kendinize ulaşılabilir hedefler belirleyin. Hedeflerinizi küçük adımlara bölmek ulaşılmasını kolaylaştırır ve gözünüzde büyütmez.
• Hobi edinin. Size haz veren etkinlikleri arttırmanız ruh sağlığınızı iyileştiricidir.
• Sosyal ilişkilerinizi kuvvetlendirin. Sevdiklerinizle vakit geçirmek sizi iyi hissettirecektir.
• Sorumluluk alın, günlük sorumluluklarınızı yapıyor olmanız kendinize güveninizi arttırmaya yardım eder.
• Olumsuz düşüncelerinizi değiştirin, kötü hissettiğinizde aklınızdan geçen düşünceyi not alın ve olumlu düşünce ile değiştirmeye çalışın.

Haberin Devamı

Depresyon ciddi bir ruh sağlığı bozukluğudur. Eğer uzun süredir bu belirtileri yaşıyor ve daha da kötü hissediyorsanız, intihar düşünceleriniz varsa veya intihar teşebbüsünde bulunduysanız mutlaka bir ruh sağlığı uzmanına danışan.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

Yazarın Tüm Yazıları