Bugünlerde kimileri kendini sürekli buzdolabının başında buluyor. Bol bol yapılan alışverişler, evde denenen değişik tarifler ve her can sıkıntısında yemeğe sarılmalar... Bu dönemi hem sağlığımızı bozmadan hem de kilo almadan nasıl geçireceğiz? Uzmanlara danıştık.
#KiloLokantanın adına bakarsanız burada etli ekmeğin çok iyi olması lazım. Öyle de! Gerçek Konya etli ekmeği. Yani öncelikle bir miktar sert tam buğday unu kullanılmış. Elle açılmış. Kıyma koyun. Zırhla kesilmiş. Azıcık kuyrukyağı. İçinde malzeme olarak da sadece domates, biber, maydanoz... Tabii ki odun ateşiyle yanan fırının koltuk bölümünde pişmiş...
#KonyaAranızda yaşı 40’ı geçip de “Eklem sorunum yok” diyebilen var mı? Ya da “Ben 50’li yaşlardayım ve bugüne kadar hiç eklem sorunu yaşamadım” diye övünebilen biri? Sanırım yok ya da parmakla gösterilecek kadar az. Peki, neden böyle olduk? Neden eklemlerimiz bu kadar erken yaşlarda bizi yolda bırakıyor?
#Osman MüftüoğluGünümüzün en sık şikayet edilen sağlık sorunlarından biri olan bel, omuz, bilek ve diz ağrılarına yol açan nedenlerin başında aşırı kilo, hareketsiz yaşam şekli ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin geldiğine dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, bu üç etkenin de birbirini tetiklediğini savunuyor.
#Kemik Suyu Çorbanın FaydalarıGünümüzün en sık şikayet edilen sağlık sorunlarından biri olan bel, omuz, bilek ve diz ağrılarına yol açan nedenlerin başında aşırı kilo, hareketsiz yaşam şekli ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin geldiğine dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, bu üç etkenin de birbirini tetiklediğini savundu.
#Eklem Ağrıları İçin ÇözümlerEn lezzetli et türlerinden birisi kaburga olarak bilinmektedir. Birçok kişi bu kaburgalardan alarak çok nefis bir yemek yapmaktadırlar. Kaburgayı sevdiğiniz bir yöntem ile kolayca pişirerek tüketebilirsiniz. Tabi kaburgayı pişirirken küçük ayrıntılara dikkat etmelisiniz. Kaburga nasıl pişirilir? Kuzu ve dana kaburga fırında, tavada nasıl pişirilmeli? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#KaburgaSoğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak bir çorba tarifi olan düğün çorbası nasıl yapılır, hangi yöreye ait merak ediliyor. Düğünlerin vazgeçilmezi olan bu sağlıklı çorba aynı zamanda eskiden köylerdeki çetin soğuktan korunmanın da etkili bir yoluymuş. Şimdilerde yeniden mutfaklarımıza konuk olan düğün çorbası tarifi, malzemeleri ve yapılışı haberimizde...
#Düğün ÇorbasıÇorum, köklü tarihi ile pek çok medeniyete ev sahipliği yapan tarihi eserleri ile açık hava müzesini andıran turistik şehirlerimizden biridir. Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan özel konumu şehrin her dönem kültürlerarası köprü görevini üstlenmesini sağlıyor. Bulunduğu konum yöresel mutfak kültüründe de etkisini fazlasıyla hissettiriyor. Birbirinden leziz yöresel yemeklerle son derece zengin bir mutfağa haiz Çorum'a dair "Çorum Yemekleri - Çorum'da ne yenir ve neyi meşhur? Çorum mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi" hakkında detayları derledik.
#Çorum YemekleriMemleketin her bir köşesinde onlarca farklı tandır kebabı pişiriliyor. Hepsi birbirinden lezzetli… Keçi, kuzu hatta dana etinden yapılan da var. Pişirme tarzları bölgelere göre farklılık gösteriyor ama lezzet hep baki… Pide, domates, biber ve soğansa tandırın ayrılmaz arkadaşları…
#ASUMAN KERKEZMercimek içeriğindeki yüksek proteinle bitki bazlı beslenmede etin yerine geçiyor, kırmızısı glütensiz una dönüşebiliyor. Onunla Hint usulü bol baharatlı bir yahni yapabilir veya bolonez sosa da dönüştürebilirsiniz. Çeşit çeşit, renk renk mercimekle mutfakta neler yapabiliriz bakalım...
#Şef Altuğ TezerMangalın başına kuruluyor, gözümüzün önünde pişen etlerin tabağımıza düşmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu sabırsızlığa ustayla yapılan sohbetler de eşlik ediyor... Kebaptan ciğer şişe, yağlı karadan pirzola ve kaburgaya hepimizin çok sevdiği ocakbaşı restoranlarda her damak tadına uygun bir seçenek bulmak mümkün... İstanbul’un en iyileri hangileri, jürimize sorduk.
#MangalÖzel günlerin aranan çorbası. Yapması maharet isteyen ama size pratik püf noktalarını vereceğimiz düğün çorbasıyla başlangıcı yapıyoruz. Sakın diye ikinci kaseyi istemeyin.. Diğer yemeklere yer bırakın. Düğün çorbası benim için inanılmaz pratik bir çorbadır. İşte, muhallebili güllaç, düğün çorbası, lahmacun böreği, ıspanaklı biftekten oluşan iftar menüsü...
#Ramazan2022 Dünya Kupası dolu dizgin devam ediyor. Ailece ya da dostlarla bir arada izlenecek heyecanlı müsabakaların olmazsa olmazı keyfimizi tamamlayacak dört dörtlük bir atıştırmalık seçkisi. Pasta-ekmekçilik eğitmen şefi Gizem Gedik’ten televizyon karşısında geçen uzun saatlere eşlik edecek lokmalık tarifler aldık.
#AtıştırmalıkMasterChef bozbaş yemeği günün aranan tariflerinden biri oldu. Kars- Iğdır mutfağının sevilen yemeklerinden olan bozbaş tarifi izleyiciler tarafından merak ediliyor. Peki, bozbaş yemeği nasıl yapılır? İşte, Bozbaş tarifi ve malzemeleri...
#Masterchef Bozbaş10 bin yıldır güveçte yemek pişiriyoruz. Bu pişirme kaplarını ilk kim yaptı, bilmiyoruz ama bu toprak kaplarda pişen her şeyin çok lezzetli olduğuna eminiz. Size güveç kaplarını nasıl kullanacağınızı anlatıp farklı tarifler vereceğim. Onlardan biri, coğrafi işaretli Tavşanlı güveci... Budaksız meşe odunu yakılan fırında pişirilen bu geleneksel yemeği mum alevi gibi kısık ocakta pişirip afiyetle yiyebiliriz.
#GüveçBesin değerleri saymakla bitmeyen yoğurt, neredeyse tüm öğünlerde sofralarımızda... Sonbahar ve kış aylarındaysa bol bol sıcacık çorbasını içiyoruz. Özellikle yayla, ülkemizin dört bir köşesinde en sevilen çorba çeşitlerimizden biri... Yoğurtlu çorbaları seviyorsanız bu tarifleri deneyin. Kimi taze soğan ve ıspanaklı, kimi köfteli, kimi yeşil mercimekli ve hepsi birbirinden lezzetli!
#İç AnadoluBouillabaisse, Marsilya bölgesine özel balık güvecine verilen isimdir. Bouillabaisse, pırasa, soğan, domates, kereviz, patates gibi sebzeler et suyu ile birlikte haşlanır ve balıkla birlikte servis edilir. Et suyu geleneksel olarak rouille, zeytinyağı, sarımsak, safran ve kırmızı biberden yapılmış bir mayonez ile ızgara ekmek dilimleri üzerinde sunulur. İşte, Bouillabaisse nedir, malzemeleri nelerdir? İşte, o detaylar
#BouillabaisseMalum, bizler ‘tirit’ geleneğinden geliyoruz. Amaç, eti iyi değerlendirmek ve çoğaltmak. Etin en pahalı kısmı en yumuşak bölümü olan bonfile ama tadı pek yok. Kemikli ette, kemik iliğinde ve sakatattaysa lezzet çok. Halk mutfağı bunları pek güzel değerlendirmiş. Sadece tirit yapan lokanta sayısı artık Anadolu’da bile azalsa da, benim tiridin türevi olarak gördüğüm şamandıra geleneği kanımıza işlemiş...
#GastronomiMasterChef yarışması ile yeniden gündeme gelen geleneksel düğün çorbası tarifi merak konusu oldu. Peki, düğün çorbası nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, yarışmacıların hünerlerini sergilediği MasterChef düğün çorbası evde kolay yapımı ile haberimizde...
#Düğün ÇorbasıÇeşit çeşit yemeklerin sıralandığı, tüm ailenin etrafında toplandığı sofralar bayramların en mutlu anları... Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü... Sevdiklerinize neler pişireceksiniz? Yazarımız Sahrap Soysal et yemeklerinin yanına bulgurun yakıştığını anlatıyor, beslenme uzmanı Berrin Yiğit hamurişi yerine bol bol salata yememizi öneriyor.
#Sahrap SoysalBalık, omurgalı hayvanlardandır. Bu hayvan türü yalnızca suda yaşayabilir. Çünkü nefes alıp verme işini solungaçları ile yapar. Kuzu balığı bir balık türüdür. Peki kuzu balığı nedir? Halk arasında farklı ismi var mı? Özellikleri nelerdir? Eti yenir mi? Nasıl pişirilir? Pişirme yöntemler ve tarifleri nelerdir? Nasıl temizlenir ve avlanır? Faydaları ve zararları var mıdır? Kendi içinde türleri var mı? Besin değer tablosu nasıldır tüm detayları ile derledik.
Havalar güzelleşti, sofralar da tabiat gibi yeşillendi... Taze otlar, çıtır çıtır taze soğan ve taze sarımsak yaptığım tüm yemeklerde kendine yer buluyor. Çeşit çeşit saksılara ellerimle ektiğim ve tabaklara tat katan yeşilliklerin kendi küçükse de marifeti çok büyük.
#Adaçayı