Rüzgar Şef ile Ramazan 15. gün menüsü: Muhallebili güllaç, düğün çorbası, lahmacun böreği, ıspanaklı biftek...

Özel günlerin aranan çorbası. Yapması maharet isteyen ama size pratik püf noktalarını vereceğimiz düğün çorbasıyla başlangıcı yapıyoruz. Sakın diye ikinci kaseyi istemeyin.. Diğer yemeklere yer bırakın. Düğün çorbası benim için inanılmaz pratik bir çorbadır. İşte, muhallebili güllaç, düğün çorbası, lahmacun böreği, ıspanaklı biftekten oluşan iftar menüsü...

Haberin Devamı

DÜĞÜN ÇORBASI

MALZEMELERİ

300 gr. kuzu gerdan
1 adet soğan
1 yaprak defne yaprağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı dolusu un
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı et suyu
2 su bardağı su

SOS İÇİN

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

YAPILIŞI

Kemikli etlerinizi düdüklü tencerenize koyun. Ya da normal tencereye. Üstünü kapatacak şekilde su koyup kapağı kapamadan bir taşım kaynatın. Bir taşım kaynadıktan sonra suyu atın. Temiz bir su koyun. Bir yaprak defne yaprağı ve bir adet bütün soğan koyun. Etler haşlanana kadar pişirin.Eti içinden çıkarıp küçük parçalara ayırın. didikleyin. Suyunu bir süzgeç yardımıyla üzün. Başka bir tencerede tereyağını eritin. İçine eti koyun. 1-2 dakika çevirin. Üstüne et suyunu ve suyu ekleyin. Suyu arzunuza göre arttırıp azaltabilirsiniz. Kaynamaya bırakın.Bir tarafta yoğurt, yumurta sarısı ve unu çırpın. Kaynayan sudan kepçe yardımıyla yoğurtlu karışımın içine koyun. Karıştırın. Sonra yavaş yavaş yoğurtlu karışımı tencereye dökün. Karıştırın. Tuz ekleyip 1-2 taşım kaynayana fokurdayana kadar pişirin. Bir sos tavasında tereyağını eritin içine arzunuza göre acı kırmızı biber veya tatlı kırmızı biber ekleyin yağı hafif yakın. Servis sırasında tabaklara bir tatlı kaşığı yağ ikram edin. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

LAHMACUN BÖREĞİ

Lahmacun sevenler buraya.. Lahmacun harika görünümlü bir börek yapmak istemez misiniz. Oldukça bereketli bu böreğimizin yapımı çok çok kolay. Ülkemizde en sevilen yiyeceklerin başında lahmacun geliyor. Böreğinde Türk mutfağında ki yeri ayrı. Biz bu tarifle ikisini birleştirdik, parmakları yiyeceğiniz bir tarif yaptık.

MALZEMELERİ

LAHMACUN İÇİ İÇİN

400 gr. kıyma
1 adet soğan
2 adet çarliston biber
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı karışık salça domates, biber
1 çay kaşığı tuz ve baharatlar

BÖREK İÇİN

2 adet yufka
2 adet yumurta akı
1,5 çay bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI

Öncelikle yufkaları hazırlayacağımız sosu hazırlayalım. Yumurta aklarını zeytinyağı ve sütü bir kasede tuzla birlikte çırpalım.Büyük fırın tepsisine yağlı kağıdı serelim üstüne yufkayı yayalım. Sos gezdirip zarf gibi kapatalım. İki yufkayı da aralarına sos dökerek üst üste aynı işlemi uygulayalım.Diğer tarafta iç harç hazırlayalım. Kıyma, soğan, sarımsak biber ve baharatları ve salçaları ilave edip elimizle güzelce yoğuralım.Yufkaların üzerine boşluk gelmeyecek şekilde yayıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim. Üstüne yağlı kağıt ve havlu serip 15-20 dakika bekletelim ardından sıkı sıkı rulo yapıp dilimler kesip servise hazırlayalım. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

YILDIZ ŞEHRİYE PİLAVI

Tane tane dökülen, özellikle çocukların bayıldığı yıldız şehriye pilavı yaptık. Yıldız şehriye yoksa arpa şehriyeyle de aynı kavuşabilirsiniz. Yıldız Şehriye Pilavı: özellikle çocukların en sevdiği pilav. Hele şehriyelerin yıldız şeklinde olması, çocukları çok eğlendiriyor.

MALZEMELERİ

1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
yarım paket yıldız şehriye
1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

Yayvan bir tencereye eklenen tereyağı kısık ateşte eritiliyor, eriyen yağın üzerine şehriyeler ilave ediliyor. Ve sürekli karıştırılarak kavrulmaya başlanıyor.Rengi değişip kızarmaya başladığında (yanmayacak) su ilavesi yapıyoruz. Tuz ekleyip karıştırıyoruz. Üzerini geçecek şekilde sıcak su ilave edip kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Suyunu çekip şehriyeler şişene kadar pişiriyoruz.3-5 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

ISPANAKLI BİFTEK SARMA

Tam bir davet yemeği. Dövülmüş bifteklere sardığımız ıspanaklı harcın lezzetini anlatmaya kelimeler yetmez. Ispanaklı Biftek Sarma: davet sofraları hazırlarken en çok ne yapayım diye düşünülen ana yemek tarifidir. Hem görüntüsü güzel hem de lezzeti vurucu olmalı. Ben bu biftek sarmaya bayılıyorum.

MALZEMELERİ

500 gr. kuzu biftek
1 demet ıspanak
1 küçük kuru soğan
1 çay kaşığı tuz ve baharatlar
2 adet domates
2 diş sarımsak

YAPILIŞI

Küpler halinde doğradığımız soğanları zeytinyağı kavuruyoruz. Yıkanmış doğranmış ıspanakları ilave edip tuz serpip hacmi yarı yarıya inene kadar pişirip kavuruyoruz.
Bifteklerimizi alırken kasaba dövdürüp inceltiyoruz. Bifteğin uç kısmına ıspanaklı harçtan koyup rulo yapıyoruz.Uç kısmını kürdanla tutturuyoruz. Yağsız tavada kızartıyoruz ardından domates rendesi ve sarımsak ilave edip kısık ateşte domatesin suyunu güzelce çekene kadar kapağı kapalı vaziyette pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

Not: Servis sırasında kürdanları çıkarmanızı tavsiye ederim.

Rüzgar Şef ile Ramazan 15. gün menüsü: Muhallebili güllaç, düğün çorbası, lahmacun böreği, ıspanaklı biftek...

MUHALLEBİLİ GÜLLAÇ

Güllaç gereken değerin verilmediğini düşünenlerden misiniz? Sadece Ramazanda yenilen diğer günler çok aranmayan bir tatlı güllaç. Biz haksızlık yapıldığını düşünürüz. Klasik güllaç tarifinin dışına çıktık. Laz böreği yapar gibi hazırladık güllacımızı. Beğenenler ikinci dilimi istedi. Klasik yöntemden farklı olarak muhallebili güllaç tarifi yapmak isterseniz doğru yerdesiniz. Ramazan tatlılarının en güzeli Güllaç tatlısını sevmeyen yoktur.

MALZEMELERİ

8-10 adet güllaç yaprağı
1 lt. süt
1,5 su bardağı şeker
iri çekilmiş 1 su bardağı ceviz içi

MUHALLEBİ İÇİN

1 adet yumurta sarısı
3-4 yemek kaşığı un
1 adet portakal kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı

YAPILIŞI

Haberin Devamı

Sütü ve şekeri kaynatıp soğumaya bırakın. Bir tencerede muhallebi malzemelerini koyup karıştırın Ocağa koyup kısık ateşte karıştırarak pişirin. Koyulaşınca altını kapatın. soğumaya bırakın.Güllaç yapraklarını parlak yüzeyleri üste gelecek şekilde tepsiye tek tek koyun. Kepçe yardımıyla ıslatın. 2 taneyi koyduktan sonra cevizin yarısını serpin. Yeniden güllaç yapraklarını koyup ıslatın. 4. yufkanın üzerine muhallebiyi dökün. Sonra yeniden 2 güllaç yaprağı yeniden ceviz yeniden güllaç.Buzdolabına koyup soğutun. Kare dilimler halinde servis edin. Eğer nar varsa narla yoksa arzu ettiğiniz herhangi bir meyveyle servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları