Bilimsel çalışmalar, kırmızı et tüketiminin artmasının (özellikle işlenmiş kırmızı et) artan ölüm oranları ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Kırmızı etinin aşırı tüketimi ölüm riskini artıyor ve bu konuyla ilgili yapılan son araştırmalara göre, vejetaryen bir diyetin veya Akdeniz diyetinin daha sağlıklı olduğuna dair kanıtlar mevcuttur.
#Kırmızı EtYıllardır yanmış tost yemenin ve akıllı telefonlarımızı cebimizde tutmanın, plastik şişelerden su içmenin kansere yol açtığına dair iddialarını duyuyoruz. Peki bu duyduklarımızın hangisi gerçek hangisi efsane? Daily Mail, gerçekle mitleri birbirinden ayırmamıza yardımcı olmak için kansere neden olduğuna dair ortaya atılan en büyük beş efsaneyi çürütüyor.
#KanserYanmış ekmekten akıllı telefonlara, tatlandırıcılardan plastik şişelere kadar pek çok şeyin kansere neden olduğunu mutlaka bir yerlerden duymuşuzdur ama şimdi okuyacağınız haber bugüne kadar kanserle ilgili duyduğunuz bu bilgileri çürütüyor.
#KanserHer mutfağın demirbaşlarından olan tencere ve tavalar, yemekleri daha rahat pişirebilmek için birçok farklı türde üretiliyor. Ancak görüntüsüyle etkileyen birçok tencere ve tava çeşidi sağlığı tehdit ediyor. Peki hangi tür tencere ve tava ile yemek pişirmek güvenli? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Çetinol hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkBazıları için stresli ve üzüntülü anların rahatlatıcısı; mutlu, keyifli anlarınsa kutlama aracı… Dolayısıyla bir anda tamamen şekerden uzaklaşmanızı bekleyemem. Ama size şeker yerine kullanabileceğiniz doğal seçenekler önerebilirim. Sağlıklı ve leziz tatlıların sırrı bu yazıda...
#Berrin YiğitTayland'da çiğ balıkla hazırlanan Koi pla yemeğinin içerisindeki bakteriler nedeni ile ölümcül olduğu belirtiliyor. Uzmanlar halkı söz konusu yemeği tüketmemeleri konusunda uyarırken, her yıl 20 bin kişinin bu hastalık nedeni ile hayatını kaybettiği düşünülüyor.
#Koi PlaBu haftaki konuğum, seneler önce yardımına ihtiyacımız olduğu dönemlerde her telefonumuzu anında açan, sorularımızı bıkmadan cevaplayan, olmadık saatlerde rahatlıkla arayabildiğimiz, yardımsever, kendini geliştirmeye adamış idealist kötü gün dostum, bir kız çocuğu annesi, Adanalı diyetisyen İlkay Aydın... Hem yeni açacağı ofisini, hem de meşhur Bodrum tabağını konuştuk...
#1Gazlı içeceklerde, mısır gevreğinde, hatta kahvenizde bile var… Dünya Sağlık Örgütü çok sayıda yiyecek ve içecekte yer alan bir yapay tatlandırıcı olan aspartamı, ‘kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler’ listesine ekledi ancak günlük aspartam tüketimiyle ilgili tavsiyesini değiştirmedi. Uzun süredir devam eden sağlık endişelerine rağmen kullanımı çok yaygın olan aspartamın dünyayı ele geçirişinin tarihini anlatıyoruz…
#AspartamSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#PestisitSoframızın vazgeçilmez tatlarından bal, bugün sağlıklı beslenme trendlerini takip edenlerin de gözdesi. Yazarımız Berrin Yiğit iyi ve kaliteli bal hakkında dikkat etmemiz gereken noktaları anlatırken Gastronometro şefleri doğal ve yöresel ballarla hazırladıkları tarifleri paylaşıyor.
#BalYaz dönemine girilen bugünlerde artan vücut sıcaklığı nedeniyle beslenmeyle ilgili ihtiyaçlar değişkenlik gösterirken, beslenme düzeni de değişebiliyor. Bu nedenle yaz sıcaklarında çocuğun sağlığının korunması için tercih edilecek gıdalar, öğün sayıları, sıvı tüketim miktarı ve tüketilecek sıvılar yönünden dikkatli olmak gerekiyor. Peki yazın çocuklar nasıl beslenmeli?
#BeslenmeÇorbadan tatlıya, hamur işinden salataya neredeyse her yemeğin malzemesi yağlar, doğru tüketildiğinde vazgeçilmez birer sağlık deposu.Pişirme tekniğine göre doğru yağ türünü seçmek ise en önemli nokta. Peki en sağlıklı yağ hangisi? Hangi yağı ne için kullanmalıyız? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkSağlıklı beslenme denince akla hemen tatsız, lezzetten yoksun yemekler geliyor. Oysa günümüzde hızla popülerleşen yeni nesil airfryer’larla bu algı çoktan yıkıldı. Çok az yağ kullanarak hem lezzetli hem de faydalı ve az kalorili lezzetler pişirmek çok kolay. Bu aletlerin meyve kurutma ve taze otları baharat yapabilme özelliklerini de sık sık kullanıyorum…
#İslim KebabıYeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#KahvaltıJelibon, birçok kişi tarafından sevilen yiyeceklerden biridir. Özellikle birçok kişi tarafından sevilmesinden dolayı kaç kalori olduğu da merak edilen yiyecekler arasındadır. Bu bakımdan jelibon kaç kalori öğrenebilir ve yemeyi ya da yememeyi tercih edebilirsiniz. Jelibon kaç kalori ve kilo aldırır mı? Diyette jelibon yemek kilo yapar mı tüm detaylarıyla derledik.
#Sağlıklı YaşamAlışverişe gittiğimizde en iyi ürünleri almaya, sebze ve meyveleri iyi yıkamaya, doğru pişirme teknikleriyle sağlıklı yaşamaya çalışıyoruz. Kendimizce mutfağımızdaki her detaya dikkat ediyoruz. Ancak bu kadar titiz davrandığımız halde maalesef ki farkında olmadan yaptığımız hatalar, sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor. Ne kadar sağlıklı beslenirsek beslenelim, evimizin kalbi olan mutfağımızda bazı şeyleri doğru yapamazsak, hastalıklara da davetiye çıkarmış oluyoruz. Peki, doğru mutfak malzemelerini kullanıyor muyuz? Kullandığımız plastik ürünler bize nasıl zarar veriyor? Kullandığımız tencere ve tavalar sağlığımızı nasıl bozuyor? Gelin, hep birlikte mutfağımızdaki tehlikelere birlikte bir göz gezdirelim.
#SağlıkBaharatlar... Doğanın mucizesi... Yemeklere lezzet katmalarının yanı sıra doğru şekilde tüketildikleri zaman hem şifa hem de lezzet kaynağı... Bağışıklık sistemini güçlendirmeden kilo kontrolüne, kanserden metabolik hastalıklara kadar birçok rahatsızlığa karşı savaşan baharatların inanılmaz faydalarını gelin birlikte keşfedelim.
#Dr. Buğra Buyrukçu2 yıl önce ailesiyle birlikte nar yiyen 4 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirmişti. Birkaç gün önce ise bu vakanın adli tıp raporu ortaya çıktı. Rapora göre küçük kızın yediği nara sıkılan tarım ilacından zehirlenerek öldüğü tespit edildi. Kabuğunu soyarak tükettiğimiz meyvelerde bile böyle bir tehlike varsa ‘asıl vitamini kabuğunda’ diye soymadan tükettiğimiz meyveler ne kadar riskli? Artık kabuğuyla ısırarak elma armut yiyemeyecek miyiz?
#Gıda GüvenliğiYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriKavurma, Kurban Bayramının vazgeçilmez ritüellerinden birisi olmaktadır. Uzun süre dayanabilme özelliğine sahip olması dolayısıyla pek çok kişi tarafından tercih edilen kavurma, belirli püf noktalarını da içerisinde barındırmaktadır. Kavurmanın tuzu ne zaman atılır sorusu da bu nedenle bunlardan birisini oluşturmaktadır. Peki, kavurmanın tuzu ne zaman atılır? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#KavurmaKurban Bayramı’nda kavurma yapmak olmazsa olmazımızdır. Ancak kurbanın yeni kesilmiş olması nedeniyle etin yumuşak olması için bekletilmesi gerekir. Peki yumuşacık kurban kavurması nasıl yapılır? İşte kurban etinden kavurma tarifi için püf noktaları…
#Kurban Etinden Kavurma