Bir kaşık yağ, bir sürü mutluluk

Sağlıklı beslenme denince akla hemen tatsız, lezzetten yoksun yemekler geliyor. Oysa günümüzde hızla popülerleşen yeni nesil airfryer’larla bu algı çoktan yıkıldı. Çok az yağ kullanarak hem lezzetli hem de faydalı ve az kalorili lezzetler pişirmek çok kolay. Bu aletlerin meyve kurutma ve taze otları baharat yapabilme özelliklerini de sık sık kullanıyorum…

Haberin Devamı

İyi yaşamanın, en iyi halimizi hissetmenin yolu ruha ve bedene iyi gelen mutfaklardan geçer. Tabii sağlıklı beslenirken ne yediğimiz kadar nasıl pişirdiğimiz de önemli. Doğru pişirme tekniklerini seçmek besin öğesi kayıplarını azaltır, lezzeti arttırır, sindirimi kolaylaştırır. Haşlama, buharda pişirme, fırınlama, buğulama gibi en sağlıklı pişirme yöntemleri kanserojen bir madde olan ‘akrilamid’ oluşumunu minimuma indirir. Fakat sağlıklı yemek denince nedense hemen tatsız, lezzetten yoksun gibi bir algı oluşuyor. Günümüzdeyse hızla popülerleşen yeni nesil airfryer’larla bu algı çoktan yıkıldı. Çok az yağ kullanarak lezzetli ve sağlıklı yemekler pişirmek mümkün. Damak tadına göre farklı baharat çeşitlerinden de faydalanarak her öğün bir ziyafete dönüşebiliyor.

Haberin Devamı

Bir kaşık yağ, bir sürü mutluluk

Yasaksız ve sürdürülebilir beslenme modeli oluşturabilmek için doğru pişirme teknikleri ve yeni teknolojilerden faydalanmak en güzeli. Mesela herkesin çok sevdiği patates kızartması diyet yapanların uzak durması gerekenler arasında bilinir. Şimdiyse Karaca Air Pro Cook’un lessfat teknolojisi sayesinde sadece 1 kaşık yağ kullanarak çıtır çıtır patatesler pişirebiliyorsunuz. Mekanizması şöyle: Sıcak hava sirkülasyonuyla hazne içerisine eşit ısı dağılımı sağlanıyor ve yemeğin her noktası aynı lezzette pişiyor. Aklınıza sadece patates kızartması gelmesin ama... Karnıyarıktan köfteye, zeytinyağlılardan şekerpareye her çeşit yapılabiliyor. Üstelik yemeğiniz hazırlanırken her aşamada konuşarak size haber veriyor.

KALAN TAZE OTLARI DA KURUTABİLİRİZ

Hızı ve pratikliği sayesinde yoğun iş temposunda bile sağlıklı yemeklere ulaşmayı mümkün kılması bence bir diğer önemli nokta. Çabukluğu pişirme esnasında besin öğesi kayıplarını minimuma indiriyor. Sevdiğim bir diğer özelliğiyse meyve/sebze kurutma modu. Mevsiminde meyveyi sağlıklı bir şekilde kurutup saklamaya yardımcı. Evde artakalan taze nane, kekik ve fesleğenleri kurutup baharat olarak kullanmayı da sağlıyor. Özetle, yeni nesil pişirme metotları mutfakta sağlıklı ve lezzetli yemekler için geniş bir alternatif alan yarattı. Üstelik daha az yağ ve daha az enerjiyle ekolojik dengeye de katkı sağlanıyor olması mutluluk verici...

Haberin Devamı

İSLİM KEBABI (4-6 kişilik)

Bir kaşık yağ, bir sürü mutluluk

NE LAZIM?

* 300 gram dana kıyma

* 3 kaşık köfte harcı

* 1 yumurta

* 1 adet uzun kemer patlıcan

* 1 domates

* 1 adet yeşil biber

* 1 tatlı kaşığı domates salçası

* 2 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 çay kaşığı tuz

* 1/2 çay kaşığı karabiber

* 3/4 bardak sıcak su

NASIL YAPARIM?

* Dana kıymayı bir kabın içerisinde yumurta ve köfte harcıyla yoğurup 15 dakika dinlendirin.

* Dinlenen harcı 4 eşit parçaya bölüp top şekli verin.

* Patlıcanları boyuna 4 ince dilime kesin, tuzlayıp acı suyunu çıkartın. Suyla durulayıp kuruladıktan sonra 1 kaşık zeytinyağıyla ovalayın.

* Air Fry fonksiyonunu seçin ve patlıcanları 190 derecede 6-7 dakika boyunca kızartıp kenara alın.

Haberin Devamı

* Top şeklinde hazırladığınız köfteleri pişirmek için Air Pro Cook’u Fırın/ Izgara fonksiyonunda pişirme sıcaklığını 160 dereceye ve pişirme süresini 13 dakikaya ayarlayıp çalıştırın.

* Patlıcanları artı şeklinde bir tabağa koyun ve ortalarına köfteleri yerleştirip uçlarını kürdanla birleştirin.

* Biber ve domatesleri köfte toplarından çok daha küçük olacak şekilde doğrayıp kürdanlara takın.

* Bir bardağın içerisine tuz, karabiber, domates salçası, sıvıyağ ve sıcak suyu ilave edip karıştırın.

* Patlıcana sarılı köfteleri sulu yemek tenceresine koyup salça sosunu her yere gelecek şekilde dökün.

* Sulu yemek tenceresini hazneye yerleştirin. Fırın/ Izgara fonksiyonunda kebapların üzerleri kızarana kadar 13-15 dakika boyunca pişirin.

Haberin Devamı

ISLAK HAMBURGER (1-2 kişilik)

Bir kaşık yağ, bir sürü mutluluk

NE LAZIM?

* 200 gr kıyma ◊ 1 küçük soğan

* 1 diş sarımsak

* 2 çorba kaşığı galeta unu

* 1/4 çay kaşığı kimyon

* 1/2’şer çay kaşığı tuz, karabiber

* 2 adet susamsız burger ekmeği

Sosu için;

* 1/2 paket domates püresi

* 1/2 su bardağı kaynar su

* 1 diş sarımsak (ezilmiş)

* 1/2 çorba kaşığı zeytinyağı

NASIL YAPARIM?

* Kıyma, soğan, 1 diş sarımsak ve baharat çeşitlerini robottan geçirip macun kıvamında bir karışım elde edin. 2’ye bölüp burger köftesi şekli verin. Buzdolabında 15 dakika bekletin.

* Tencerede zeytinyağını ısıtıp sarımsağı hafifçe öldürün ve domates püresini ekleyip kaynatın. Kaynamaya başlayınca suyu ekleyip 5 dakika kaynatın.

Haberin Devamı

* Köfteleri Air Pro Cook’un haznesine yerleştirin. Fırın/ Izgara fonksiyonunda 180 derecede 9 dakika çalıştırın.

* Ekmeklerin üzerine sostan sürüp aynı programda, 130 derece ve 5 dakika ayarlayıp ara ara sostan sürerek pişirin. Köfteyle birleştirip servis edin.

ÇİKOLATA KAPLI, KURUTULMUŞ PORTAKAL DİLİMLERİ (2 kişilik)

Bir kaşık yağ, bir sürü mutluluk

NE LAZIM?

* 1 portakal

* 80 gr bitter çikolata

NASIL YAPARIM? 

* Portakalı 0.5 santim kalınlığında dilimlere kesin. Air Pro Cook’un haznesine yerleştirin. Sebze/ Meyve fonksiyonunda pişirme sıcaklığını 60 dereceye, süresini 6 saate ayarlayıp cihazı çalıştırın. Portakal dilimlerini kurutma süresince ara ara çevirin.

* Çikolatanın 2/3’ünü benmari usulü eritin. Kabı tezgâha alın. Kalan çikolatayı da ufak parçalara bölüp içinde eritin. 

* Çikolatanın kıvamı hafif yoğunlaşana kadar karıştırarak soğutun. Portakal dilimlerini, yarısını kaplayacak şekilde çikolataya batırıp çıkarın. Buzdolabında soğutup servis edin. 

Yazarın Tüm Yazıları