Beslenme çantası nelerle dolsun?

Güncelleme Tarihi:

Beslenme çantası nelerle dolsun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2022 07:00

Yeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.

Haberin Devamı

Okula giden çocukların günlük enerji ve besin ihtiyaçlarının doğru karşılanması şart. Beslenme bilincinin okul çağında geliştiğini
ve bu dönemde kazandıkları alışkanlıkların hayat boyu etkili olacağını da unutmamak gerek. Sardunya Catering’in koordinatör şefi Çiğdem Alagök, çocuğunun beslenme çantasından dut kurusu, muz, organik süt ve kuru üzümü eksik etmemeye çalıştığını söylüyor. Taze meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler de doğal enerji verici ara öğünler olarak çantaya girebilir. Alagök “Bunların yanı sıra organik siyez unuyla hazırlanmış peynirli grissini, kabak ve organik mevsim sebzeleriyle hazırlanmış mücveri de çocuklar severek tüketiyor. Ceviz ve fındıkları rendeleyip lor peyniri ve zeytinyağıyla karıştırıyorum. Ekmek üzerine sürmelik çok pratik bir tarif oluyor” diyor.

Haberin Devamı

Dr. Ayça Kaya’dan öneri ve tarifler...
GÜNE HAŞLANMIŞ YUMURTAYLA BAŞLATIN...

Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarımızın okulda yediği ana yemekler ve ara öğün seçenekleri en az evdekiler kadar önemli. Beslenme çantalarına koyacağımız yiyecekler, gelişimlerini ve ders başarılarını desteklemeli, sağlıklı ve besleyici olmalı. Bu sebeple öğle yemekleri için evde pişirdiğimiz sebze yemeği, tam buğday unlu makarna veya bulgur pilavı, yoğurt gibi öğünleri saklama kaplarına koyup yanlarına vermenizi öneririm.

Taşıması daha kolay seçeneklerden biri de sağlıklı sandviçler. Tam buğday unlu ekmeklerin arasına evde hazırladığımız köfte, tavuk veya peynir, yeşillikler, domates ve salatalık ekleyerek sandviç hazırlayabiliriz.
Bu öğünü ayran veya sütle kuvvetlendirebiliriz. Ara öğünlerde zararlı paketli ürünlerden ziyade enerji verecek vitamin ve mineralden zengin meyveler, beyin gelişimlerini destekleyecek ceviz, badem gibi kuruyemişler ve kemiklerini güçlendirecek süt, ayran gibi sağlıklı protein kaynaklarına yönlendirmeliyiz. 

Çocuğun büyüme ve gelişme için üç temel besin grubu olan karbonhidrat, protein ve yağı dengeli olarak tüketmesi çok önemli. Lif oranı yüksek taze sebze ve meyvelerin günlük beslenmesinde mutlaka yer alması gerekiyor.

Haberin Devamı

Şeker ve yağ içeriği yüksek çeşitleri azaltmak, hazır yiyeceklerden çocuğu uzak tutmaya özen göstermek lazım. Yemeklerin yanında çay, kola, hazır meyve suları, gazlı içecekler yerine süt veya ayran tercih etmeyi öğrenmeliler.

Günlük tüketmesi gereken besinin en az yüzde 50’sini kahvaltıda verin. Kalan yüzde 30’unu öğlen yemeğine, yüzde 20’sini ikindi ve  akşam yemeğine bölüştürün. Vücudun ihtiyacı olan yakıtı sabahtan tam koyarsanız yatana kadar metabolizmayı çalıştırmış olursunuz.

Sabah iyi bir kahvaltı yaparak güne başlayan çocukların okul başarılarının daha yüksek olduğunu ve daha az kilo problemi yaşadığını biliyoruz. Her öğününe mutlaka et, tavuk, balık, kıyma veya kuru baklagil ekleyin. Çünkü vücut proteinleri sindirmek için daha çok çalışır. Daha çok çalışırken de daha çok enerji harcar.

Haberin Devamı

Beslenme çantası nelerle dolsun

Kahvaltıyı atlamayın

Güne bir tane kayısı kıvamında haşlanmış yumurta yedirerek başlatın. Kahvaltıda yumurta yiyenler yemeyenlere göre daha tok kalır. Metabolizmaları daha iyi çalışır. Günde en az 3 bardak süt veya yoğurt yedirin. Süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum metabolizmayı ateşler ve hızlandırır.

Çocukların günde 8-10 bardak su içmeleri gerek. Organik ve doğal gıda tüketmeleri de önemli. Büyüme ve gelişme sürecinin en çok ve en hızlı yaşandığı bu yaş aralığında, kimyasal madde, koruyucu, kanserojen, GDO içermeyen yiyecekler tercih edilmesi hastalık risklerini azaltır. Çocuklarımızı paketli ve hazır gıdalardan korumak, doğal ve organik içeriklerle beslemek gelecek nesillerin daha sağlıklı olması için önem taşır.

Haberin Devamı

MEYVELİ ÇÖP ŞİŞ

(1 kişilik)

NE LAZIM?

* 30 gr top peynir * 8 üzüm tanesi

* 5 çilek (2’ye bölünmüş)

* 2 mor erik (çekirdekleri çıkarılıp 4’e bölünmüş)

NASIL YAPARIM?

* Peynir toplarını ve meyveleri çöp şişlere dizin.

SAĞLIKLI ANNE KURABİYESİ

(Yaklaşık 15 adet  için)

NE LAZIM?

* 1 su bardağı dut kurusu
(toz haline getirilmiş)

* 1 su bardağı toz fındık

* 1 yumurtanın beyazı

* 1 yemek kaşığı toz tarçın

* 2 yemek kaşığı kakao

NASIL YAPARIM?

* Tüm malzemeyi karıştırıp yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın.

* 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 10-12 dakika pişirin.

TOK TUTAN SANDVİÇ

(1 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 adet tam buğdaylı sandviç ekmeği

* 1 yemek kaşığı labne peyniri

Haberin Devamı

* 1 dilim beyazpeynir

* 1 tatlı kaşığı zeytin ezmesi

* Biber, patlıcan ve kabak dilimleri (ızgarada pişirilmiş)

NASIL YAPARIM?

* Ekmeğin bir tarafına labne peyniri, diğer tarafına zeytin ezmesini sürün. Izgara sebze dilimlerini ve beyazpeyniri arasına yerleştirip kapatın.

Şef Çiğdem Alagök’ten tarifler...
DUTLU FISTIK EZMESİ

(1 ufak kavanoz için)

Beslenme çantası nelerle dolsun

NE LAZIM?

* 500 gr kabuklu yerfıstığı

* 100 gr dut kurusu * 3 yemek kaşığı bal

* 1 yemek kaşığı zeytinyağı

NASIL YAPARIM?

* Yerfıstıklarının kabuklarını ayıklayın.

* Dutları ılık bir suya koyup yumuşatın
ve saplarını ayıklayın.

* Tüm malzemeyi pürüzsüz bir kıvam alana kadar rondo’da çekin.

Beslenme çantası nelerle dolsun

 

HURMALI ATIŞTIRMALIK TOPLAR  

(8-10 adet)

NE LAZIM?

* 3 hurma* 1/2 çay bardağı sıcak su

* 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi tozu

* 2 yemek kaşığı keçiboynuzu unu

* 1 yemek kaşığı yulaf * 4 adet çiğ badem

NASIL YAPARIM?

* Çekirdeğini çıkardığınız hurmaları 6 parçaya bölün. Sıcak suda 15 dakika yumuşatın.

* Yulaf, Hindistan cevizi tozu, 1 yemek kaşığı keçiboynuzu unu ve bademi rondo’dan geçirin. Yumuşamış hurmaları ve hurmaları beklettiğiniz sudan 1 yemek kaşığını da ekleyip tekrar çekin. 

* Hamur haline gelen karışımdan elinizle ufak toplar hazırlayın.

* Topları kalan keçiboynuzu ununa bulayın. Çikolatalı trüf benzeri bir görüntü elde edeceksiniz.

Beslenme çantası nelerle dolsun


PANCARLI YOĞURT

(1 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 orta boy pancar

* 1/2 diş sarımsak

* 1 çay kaşığı zeytinyağı

NASIL YAPARIM?

* Pancar ve sarımsağı bir yağlı kâğıdın üzerine alın, zeytinyağını gezdirin. Kâğıdın üzerini kapatın, açılmaması için üzerine bir kat folyo sarabilirsiniz. 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.

* Pancarın kabuklarını soyup rondo’da püre haline getirin ve yoğurtla karıştırın.

* Dilerseniz üzerine ufak ufak doğranmış badem serpebilirsiniz. Kapaklı bir kavanoza koyup çocuğunuzun beslenme çantasına yerleştirebilirsiniz.

Beslenme çantası nelerle dolsun

YEMİŞLİ KEK

(Yaklaşık 10-12 dilim)

NE LAZIM?

* 4 yumurta * 2 yemek kaşığı bal

* 1/2 muz * 2 hurma

* 15 badem * 10 fındık

* 5 ceviz * 5 kuru erik

* 5 adet bebe bisküvisi

* 2 çay bardağı siyez unu

* 1 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 yemek kaşığı ayçiçeğiyağı

* 2 yemek kaşığı süt

* 1/2 paket kabartma tozu

NASIL YAPARIM?

* Yumurtaları balla çırpın.

* Muzu bir çatalla ezerek püre haline getirin ve karışıma ekleyin.

* Ceviz, badem, fındık, kuru erik, hurma ve bebe bisküvisini blender’dan çekip toz haline getirin. Muzlu karışıma yedirin.

* Süt ve yağları ekleyin. Ardından un ve kabartma tozunu ilave edip iyice karıştırın. Karışımı bir kek kalıbına dökün.

* Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 35 dakika pişirin.

Beslenme çantası nelerle dolsun

SAĞLIKLI, UZUN ÖMÜRLÜ NESİLLER İÇİN

Sağlıklı yetişebilmeleri için çocuklarımızı doğru ve güvenilir koşullarda üretilen gıdalarla buluşturmalıyız. Metro Türkiye bu konuya hassasiyetle yaklaşarak ‘Beslenme Çantanda Ne Var?’ projesini hayata geçirdi. Proje sayesinde ebeveynler izlenebilirlik uygulamaları aracılığıyla çocuklarının beslenme çantalarının sağlıklı yiyeceklerle dolması için gıdaların izini sürebiliyor. Gıdaların hangi şartlar altında, nasıl ve ne zaman üretilerek evlerine girdiğini de takip edebiliyor.

Proje kapsamında fayda sağlanan bir diğer konu da gıda okuryazarlığı farkındalığı. Ebeveynler izlenebilir gıda çözümlerini kullanmaya, sorgulamaya ve bu konuda bilinçli olmaya teşvik ediliyor. Metro markalı tüm organik gıda ürünlerinde yüzde 100 izlenebilirlik sağlayan Metro Türkiye, kırmızı et, balık, bal ve meyve-sebze ürünleri için şeffaflık sağlayan öncü projelere de imza atıyor.

Markanın 50’ye yakın ürününün tarladan ve çiftlikten raflara olan yolculuğunun izini sürmek mümkün. Böylece üreticisinden hasat yerine, alerjen bilgisinden ürün analizlerine kadar toplamda 39 farklı izlenebilirlik bilgisine raflardan ulaşılabiliyor.

Sağlıklı beslenme trendlerini takip eden ve çocuklarının beslenme çantalarını sağlıklı, organik ürünlerle hazırlamak isteyen ebeveynler, toplamda 200’ü aşkın organik seçeneği Metro Türkiye raflarında bulabiliyor. Metro Chef Bio ürünleri organik sertifikasına sahip ve pestisit (tarım ilacı) içermiyor. Metro Chef Bio markalı organik salça, yumurta, bakliyat, zeytinyağı, Rioba markalı smoothie ve soğuk çay çeşitleri öne çıkan ürünler arasında...

Beslenme çantası nelerle dolsun

KURU MEYVELİ VE KURUYEMİŞLİ BAR
Gastronometro şeflerinden çocuklarınızın beslenme çantası için lezzetli bir tatlı...

(2-4 kişilik)

NE LAZIM?

* 2 adet organik yumurta

* 3 yemek kaşığı bal

* 8 adet kuru kayısı

* 5 adet organik kuru incir

* 1/2 su bardağı kuşüzümü

* 1/2 çay bardağı badem

* 1/2 çay bardağı fındık

* 1/2 çay bardağı mısır patlağı

* 1/2 çay bardağı yulaf ezmesi

NASIL YAPARIM?

* Kuru kayısı ve kuru incirleri küçük küçük doğrayın.

* Badem ve fındıkları rondo’dan geçirin.

* Yumurtaları geniş bir kaba kırıp çırpın.

* Kuru kayısılı ve bademli karışımı yumurtaya ekleyin. Bal, yulaf, kuşüzümü ve mısır patlağını da ilave edip karıştırın.

* Karışımı 2 yağlı kâğıt arasına yayın. İstediğiniz boyutlarda kestikten sonra 170 derece fırında 14-15 dakika pişirin. 

ORGANİK, DOĞAL VE KATKISIZ...
Metro Chef Bio ürünleri arasında çocuk beslenmesinde tercih edebileceğimiz birçok organik ve sağlıklı seçenek var.

Beslenme çantası nelerle dolsun

* Metro Chef Bio
Domates Püresi
Tüm salçalı yemeklerde, pizza soslarında ve çorbalarda kullanıma uygun.

Beslenme çantası nelerle dolsun

* Metro Chef Bio Organik Natürel
Sızma Zeytinyağı
Soğuk sıkım metoduyla üretilmiş, yüksek antioksidan oranına sahip. Bakliyatla hazırladığınız yemeklerde, salatalarda ve pişirme işlemi tamamlanıp soğutulmuş yemeklerde kullanılabilir.

Beslenme çantası nelerle dolsun

* Metro Chef Bio
Organik Nar Ekşisi
Meyvenin preslenmesiyle
elde edilen nar suyuyla hazırlanıyor. Organik sızma zeytinyağıyla birlikte tüm salatalarla uyumlu. Çorba ve mayalı hamurlarda da tercih edebilirsiniz.

Beslenme çantası nelerle dolsun

* Metro Chef Bio Organik Labne
Organik pastörize inek sütünden üretiliyor. Kahvaltılarda ekmek ve simit üzerine sürerek veya tatlılarda dolgu malzemesi olarak kullanabilirsiniz.

Beslenme çantası nelerle dolsun

* Metro Chef Bio Aydın İnciri
Coğrafi işaret tescilli Aydın inciri doğal bir enerji kaynağı... Aynı zamanda bağışıklığı güçlendiren antioksidan özelliklere sahip. Reçel, tatlı ve kurabiye yapmak ya da anlık tatlı krizlerini gidermek için tercih edebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!