Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hamsi avcılığına kapalı olan İstanbul'un doğusu ve Kocaeli sınırları içerisinde kalan alan yeniden avcılığa açıldı. Kısmi av yasağının İstanbul Boğazı'nda sona ermesinin ardından ilk hamsiler Gürpınar Balık Hali'ne geldi.
#HamsiKIRKLARELİ'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinden Karadeniz'e açılan balıkçılar, tonlarca hamsi avlayıp, limana döndü. Hamsi avının serbest olduğu bölgede avlanan balıkçılar, yakaladıkları balıkları kamyonlarla Türkiye'nin dört bir yanına gönderirken, hamsi fiyatları da 25 liradan 15 liraya kadar düştü.
#KırklareliTarım ve Orman Bakanlığı, İstanbul Boğazı ve Karadeniz’de önceki gece yarısından itibaren hamsi tutma yasağı getirdi ancak kıyıdaki tehdit son bulmadı... ‘Hamsi ağlarını’ limana bırakan balıkçılar diğer türleri avlamak için yine denizdeydi. Çevreciler ise Boğaz’da 24 metre avlanma limitinin Avrupa standardı olan 50 metreye çıkarılması talebinde bulundu.
#GazetehaberleriAv yasağı sonrası balıkçı tezgahlarında en çok hamsi, mezgit ve istavrit yer aldı. İstavrit ve hamsi kilosu 100 liradan, barbun ile zargana ise 200 liradan satılıyor. Balıkçı Nezvat Çoruh, havaların soğuması ile hamsinin bollaşacağını dile getirerek, "Karadeniz'de bu sene hamsi bol ama palamuttan biraz endişeliyiz. Ama hamsi, mezgit ve istavrit bol.'' şeklinde konuştu.
#RizePalamut, lüfer, barbun, kılıç, sardalya ve çipura sonbaharla birlikte bol bol göreceğimiz çeşitlerden. Nasıl pişireceğinizi düşünüyorsanız Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus’taki Aqua Restoran’ın şefi Görkem Özkan’dan işin sırlarını öğrendik. Özkan “Az yağlı balıkları kızartarak, iyice yağlanmışları da ızgara yaparak değerlendirin. Sardalyayı ekmek kırıntıları ve kıyılmış taze otlarla doldurup fırınlamak da iyi bir seçenek” diyor.
#BalıkDenizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağı 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı av sezonu açılış programı sonrası balıkçılar 'Vira Bismillah' diyerek denize açıldı. 4 buçuk ay süren av yasağı sonrasında atılan ilk ağlar balıkla doldu. Balıkçıların avdan dönüşüyle Gürpınar Balık Hali'nde hareketlilik yaşandı. Kasalara alınan balıklar mezat usulü satışa çıkarıldı.
#GürpınarHangi alanda olursa olsun, merdivenleri ağır ağır çıkmış, kimliği, kişiliği oturmuş ve ardından gelen şöhreti özümsemiş kişilere saygı duyuyorum. Benim için Şef Mehmet Yalçınkaya da bu isimlerden. Kendisiyle yıllar önce genel şefliğini üstlendiği otelin deniz ürünleri ve meze ağırlıklı restoranında tanışmıştık.
#Müge AkgünSİNOP Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Osman Samsun, "Ülkemizde su ürünleri yetiştiriciliği artarken, iklim değişikliği, küresel ısınma gibi nedenlerden dolayı avlanan balık miktarında azalma görülüyor" dedi.
#SamsunTarım ve Orman Bakanlığı, Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında, bugün saat 15.00'ten 15 Nisan tarihine kadar, ticari amaçlı her türlü hamsi avcılığının durdurulduğunu duyurdu. Balıkçılar ise hamsinin küçük ve ince olması nedeniyle avlanma yasağı getirildiğini söyledi. Balıkçı Eyüp Şengül, "Avlanma yasaklanmasaydı, biz balıkçılar yine hamsi tutacaktık. Bizim kendimize de bir çeki düzen vermemiz gerekiyor" dedi.
#HamsiKaradeniz’de avlanabilir boy uzunluğu 9 santimetrenin altında kalan hamsinin popülasyonunu kurtarmak için av yasağı çağrısı geldi. Prof. Dr. Mehmet Aydın, “Avlanan 100 kilo balığın 10 kilosu tezgâha geliyor, 90 kilosu denize dökülüyor. Avcılık en az 1 ay yasaklanmalı” dedi.
#HamsiKasım ayında yemesi en lezzetli olan balık türleri, sofraların baş tacı balığı bu ay bolca tüketmek isteyen kişilerce yoğun olarak sorgulanıyor. Bu konuda uzmanların görüşüne başvurmak isteyen vatandaşlar, Kasım ayında yenmesi önerilen balıkları sorguluyor. Peki, Kasım ayında hangi balıklar yenir?
#KasımGeçen yıl müsilaj nedeniyle zor bir sezon atlatan balıkçılar, yeni dönemin heyecanıyla mavi sulara açılırken vatandaşlar, bolluğun artmasını ve ucuz balık yemenin hesabını yapıyor. Peki bu yıl sofralarda en çok hangi balık yer alacak? Fiyatlar ortalama ne kadar olacak? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı...
#Balıkçılık