fay haberleri sayfasında fay hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5193 fay haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi’nden (GFZ) sismolog Prof. Dr. Marco Bohnhoff, Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Sürüklenen ve kilitli fay teorilerine dair açıklamalarda bulunan Bohnhoff, “Sürüklenen segmentler şiddetli depremler sırasında aktive olabilir. İstanbul için daha büyük deprem hâlâ olası” dedi.
#Alman Yer Bilimleri Araştırma MerkeziJeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, İstanbul'un Silivri ilçesi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin, İzmir'de en çok zayıf zeminin olduğu ilçelerde hissedildiğini belirterek, kıyı şeridine yakın Çiğli, Karşıyaka, Bornova, Konak, Alsancak, Güzelbahçe, Narlıdere ilçelerinin alüvyon tabakasının yüksek olmasından kaynaklı depremi daha şiddetli hissettiğini söyledi.
#DepremProf. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz’de son yıllarda heyelan ve sel başta olmak üzere yoğun görülen doğal afetleri değerlendirdi. Heyelan artışında depremlerin tetikleyici etkisi olduğunu belirten Bektaş, “Karadeniz sahili, her an 6.6 büyüklüğünde ya da daha üstünde bir depreme hazır olmalıdır. Sahil kesimleri çok daha tehlikeli ve risklidir” ifadelerini kullandı.
#TRABZONJeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye'de 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek nitelikte 500 diri fayın bulunduğunu söyledi. Türkiye genelinde merkezinden bu fayların geçtiği 24 şehir olduğunu belirten Aykan, bu 24 ilin her an tehlike altında olduğunu ileri sürdü. Bursa'nın içinden geçen Kayapa-Yenişehir fayının 624 yıldır suskun olduğuna da dikkat çeken Aykan, bu fayın kırılması durumunda 7 den büyük deprem üretebileceğini sözlerine ekledi.
#Depremİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak "Deprem, 2020 Elazığ depremi ile 2023 yılı 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin gerçekleştiği bölgenin arasında kalan bir noktada meydana geliyor. Bu bölgede, her iki depremde de kırılmayan parça vardı. Bilim insanlarının yaptığı çalışmada bu fayda 6.8'e kadar bir deprem bekleniyordu. Burada 6 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşmiş oldu. Bundan sonra artçı depremlerde gelecektir. Bu artçılarında 5 büyüklüğüne kadar gerçekleşme olasılığı var" dedi.
#Prof. Dr. Hasan SözbilirDeprem Uzmanı Yoshinori Moriwa Türkiye'de deprem riski bulunan bölgeler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Beklenen İstanbul depremine dikkat çeken Moriwaki, '1760'da yine büyük bir deprem oldu ve bu dönemler arası yaklaşık 250 yıl sürdü. Bu nedenle, Türkiye'deki depremler her 100-150 yılda bir büyük birikmiş bir enerjiyle gerçekleşiyor. Dolayısıyla İstanbul'da da büyük bir deprem bekleniyor.' dedi. Moriwaki ayrıca, “Adana'dan Kıbrıs’a doğru giden bir fay hattı var. Bu fay hattının yakında kırılma ihtimali olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
#İstanbul17 Ağustos Gölcük Depremi'nin 25. yıl dönümü nedeniyle katıldığı programda konuşan Prof. Dr. Naci Görür beklenen İstanbul depremine dikkat çekti. İstanbul'un depreme hazır olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Görür, 'İstanbul depreme hazır mı? Cevap hayır ama İstanbul'da bir çalışma yapılmadı mı? Çok şey yapıldı ama yapılanlar yapılması gerekenlerin yanında yetersiz dolayısıyla İstanbul bu depreme hazır değil.' dedi. Prof. Dr. Görür, Çekmeköy'ün zemin yapısının sert ve dayanımlı olduğunu, İstanbul'da birçok ilçeye göre daha iyi bir noktada olduğunu vurguladı. Görür, 'Çekmeköy'ün zemini çok sağlam, dinamitle kırılacak kuvvete sahip.' dedi.
#İstanbulKayseri'nin Sarıoğlan ilçesi Tatılı mevkisinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) iş birliğinde gerçekleştirilen Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi çalışmasında bölgede yer radarı ve dron ile kapsamlı jeofizik çalışması yapan ekip, kazı çalışmaları neticesinde bölgede fayın varlığını ortaya koydu.
#KAYSERİZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, uzay teknolojileri kullanarak yaptıkları yazılım ile Türkiye'deki yer hareketlerini gözlemlediklerini belirtti. Kutoğlu, "Diğer fayları konuşurken İzmir ve yakın çevresindeki illerdeki bu tehditleri göz ardı etmemek lazım. Yaptığımız değerlendirmeler, bu fayların Türkiye'de gerinimi en yüksek faylar içinde olduğunu gösteriyor. Bana sorarsanız en yakın tehlike, en yüksek risk bu bölgede gözüküyor" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Şenol Hakan KutoğluBilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür," Manisa, tarihi dönemlerden tutun çok yakın zamanlara kadar 7 ve üzerine çıkan büyük depremlerin olduğu bir yer. Dolayısıyla Manisa'da deprem olacak. Ne zaman olacağını söyleyemiyoruz ama eğer deprem olursa yine Manisa'da önemli ölçüde can ve mal kaybederiz" dedi. Görür, "Bugünlerde daha çok Tunceli, Bingöl Karlıova, Erzincan yörelerimiz biraz endişelendiriyor. İzmir'de de bir endişemiz var. Çünkü İzmir'de 15 tane fay var. İzmir yarımadasını kesen fayların özelliklerini bilmiyoruz. O faylar ne zaman deprem üretiyor, nedir? Bilmediğimiz için sorun olarak düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci GörürTokat Sulusaray'da meydana gelen 5.6'lık depremin merkez üssü olan köyde fay hattındaki kırıklar dron ile görüntülendi. Köy sakini Fatih Şahin, "Dronla baktığımız yerlerdeki yarıklar depremden önce yoktu. Depremden sonra oluştu. Deprem anında dışarıdayım yer patlamış gibi hissettim" şeklinde konuştu.
#TokatZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Marmara'daki en gergin segmentin Tekirdağ segmenti olduğunu belirterek, "Yaklaşık 50 kilometre boyu olan Tekirdağ segmenti tek başına kırılırsa; 7- 7.1 büyüklüğünde deprem üretebilir. Ama 2 parça aynı anda kırılırsa o zaman 7.4 büyüklüğünde bir deprem karşımıza çıkar. 3 segmentin kırılması durumunda 7.6'lık bir depremle karşılaşabiliriz. Çok yakın bir ihtimal değil ama Ganos Fayı da onunla kırılırsa, 4 kol birden kırılırsa; o zaman depremin 7.8 büyüklüğüne kadar ulaşması mümkün" dedi.
#Prof. Dr. Şenol Hakan KutoğluKocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şerif Barış, "Bursa'nın içerisinde kırılmamış birçok fay var. İşte bu faylar potansiyel tehlike. İznik-Mekece fayı kırılırsa 7,2. Gemlik fayı 6,9. Bu ikisi birden kırılırsa 7,7. 2021 yılının sonlarında Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nin ortak bir projesinde yapılan çalışmasında, yeni bir fay bulundu. Yeni bir çocuğumuz oldu. Medyada da oldukça dikkat çekti. Bursa'nın yeni fayına baktığımızda Kayapa fayı burada" dedi.
#Bursaİstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Tuncay Taymaz, "Kahramanmaraş depreminin bıraktığı noktadan itibaren, Doğanyol- Sivrice depreminin ucundan Karlıova'ya kadar giden kısımda, Sivrice, Palu, Bingöl, Hazar arasındaki olan kesim ve oradan Karlıova'ya kadar olan bölüm kırılmadı. Buralar da 6.5, 7 büyüklüğünde deprem oluşabilecek potansiyele sahip" dedi.
#Prof. Dr. Tuncay Taymazİstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Tuncay Taymaz, "Kahramanmaraş depreminin bıraktığı noktadan itibaren, Doğanyol- Sivrice depreminin ucundan Karlıova'ya kadar giden kısımda, Sivrice, Palu, Bingöl, Hazar arasındaki olan kesim ve oradan Karlıova'ya kadar olan bölüm kırılmadı. Buralar da 6.5, 7 büyüklüğünde deprem oluşabilecek potansiyele sahip" dedi.
#DepremProf. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya'da 8 ve 25 Ocak'ta meydana gelen depremlerin aynı hatta gerçekleştiğini ancak güncel fay haritalarında bulunmadığını belirterek, "Bu yeni bir hat, mevcut fay haritalarında gözükmüyor. Ancak yer hareketlerine baktığımız zaman burada bir fay mevcut olduğunu görüyoruz. Fay 30 ile 40 kilometre üzerinde bir uzunluğa sahip. Bunun da 6.5'te büyük 7'ye varan bir deprem üretme potansiyeli söz konusu" ifadelerini kullandı.
#DepremTürk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, "Daha 2 sene öncesine kadar Türkiye'de belki 200-250 tane diri faydan söz ederken; diri fay sayısı, şu anda 500'e çıktı. Türkiye'de 2 bin yıldır deprem üretmeyen faylar var ama süresini doldurmuş. Bundan daha önce haberimiz yoktu. 'Deprem olmaz' dediğimiz yerlerde faylar harekete geçti, deprem olmaya başladı" dedi.
#DepremZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ile ekibi, coğrafi bilgi sistemi destekli deprem tehlike yazılımı geliştirdi. Yapay zeka desteği ile fay hatlarındaki gerilimi gözlemlediklerini belirten Prof. Dr. Kutoğlu, Doğu Anadolu'da 1, Marmara Bölgesi'nde 3 fayın 7 büyüklüğünde ve üzeri deprem üretebilecek gerginlikte olduğunu belirterek, "İstanbul anlamında sadece kuzey koldan değil; Sakarya'dan güneye dalan Geyve-Pamukova hattında devam eden yine Gemlik'ten Mudanya önlerinden devam eden Bandırma- Erdek hattına da son derece dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.
#MarmaraTürkiye’de deprem denildiğinde, insanlar tarafından en güvenli yer olarak akla ilk olarak Konya geliyor. Çünkü sınırlarımız içinde bulunan en aktif tektonik fayların gösterildiği deprem haritalarında, Konya fay hatlarından bir hayli uzak görünüyor. Ancak Konya depremi ardından, bu algının yeniden sorgulanmasına neden oldu. AFAD’ın verilerine göre, bugün saat 07.16’da Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde 3,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 08.10’da ise 3,6 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Yaşanan Konya depremleri ardından, bu bölgedeki fay hatlarını mercek altına aldık.
#DepremMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan uyarıya göre; Batı Karadeniz kıyıları dışında kalan diğer tüm bölgelerde aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Yağışların, Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Adana, Osmaniye, Nevşehir, Yozgat, Sivas, Tokat, Ordu, Giresun, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak ve Hakkari çevreleri ile Hatay'ın kıyı, Van'ın kuzey kesimlerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor. Öte yandan Meteoroloji'nin uyarısının ardından Adana'da etkili olan sağanak cadde ve sokaklarda sele neden oldu, Çukurova'da bir yol çöktü. Diyarbakır'da da etkili olan dolu ve sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. Yağış nedeniyle bazı cadde ve sokaklar suyla doldu.
#MeteorolojiYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK'te yaptığı açıklamada, "'Beklenen İstanbul depremi buydu, bundan sonra olmayacak, rahat olun' demek çok tehlikeli. Hiç mi tarih okumuyorsunuz? Tarihte büyük depremler, geniş bir alanda hissedilmiş, yıkılmış. Bizim şansımız burada medeniyetler olduğu için bunlar yazılmış, çizilmiş. Bu tarihi gerçeklerden bakarak deprem gerçeğini küçümsemek, iyimser senaryolarla sırf halka sempatik gözükmek için böyle bir söylem geliştirmek doğru değil" ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Ersoy, "Son yaşadığımız 6.2'lik depremden sonra beklenen depremin büyüklüğü bir miktar küçülmüş olabilir. Belki 7.4 değil de 7.2 ile sınırlı kalmış olabilir. Onun arasında büyük bir fark var" diye konuştu.
#Prof. Dr. Şükrü ErsoyAlman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi’nden (GFZ) sismolog Prof. Dr. Marco Bohnhoff, Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Sürüklenen ve kilitli fay teorilerine dair açıklamalarda bulunan Bohnhoff, “Sürüklenen segmentler şiddetli depremler sırasında aktive olabilir. İstanbul için daha büyük deprem hâlâ olası” dedi.
#Alman Yer Bilimleri Araştırma MerkeziTürkiye deprem risk haritası ve MTA diri fay hattı sorgulama 2025 güncellendi. İstanbul'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından gözler deprem riski az olan illere çevrildi. Tekirdağ, Bursa, Kocaeli gibi illerde hissedilen depremle beraber vatandaşlar, evimin altından fay hattı geçiyor mu? sorusuna çevrildi. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattına sahip olan Türkiye'de büyük ve küçük depremler birçok ilde meydana geliyor. MTA diri fay hattı haritası güncellenirken, yapılan araştırmada 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay hattı tespit edildi. Peki, Türkiye deprem risk haritası ile fay hattı nerelerden hangi ilçelerden geçiyor? İşte, MTA güncel diri fay hattı haritası 2025 sorgulama ve deprem riski yüksek ve az olan iller hakkında bilgiler.
#Türkiye Deprem Risk HaritasıJeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, İstanbul'un Silivri ilçesi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin, İzmir'de en çok zayıf zeminin olduğu ilçelerde hissedildiğini belirterek, kıyı şeridine yakın Çiğli, Karşıyaka, Bornova, Konak, Alsancak, Güzelbahçe, Narlıdere ilçelerinin alüvyon tabakasının yüksek olmasından kaynaklı depremi daha şiddetli hissettiğini söyledi.
#Silivri DepremiJeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, İstanbul'un Silivri ilçesi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin, İzmir'de en çok zayıf zeminin olduğu ilçelerde hissedildiğini belirterek, kıyı şeridine yakın Çiğli, Karşıyaka, Bornova, Konak, Alsancak, Güzelbahçe, Narlıdere ilçelerinin alüvyon tabakasının yüksek olmasından kaynaklı depremi daha şiddetli hissettiğini söyledi.
#Depremİstanbul'da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Naci Görür, "İstanbul depremi olacak. Bu son 23 Nisan depremleri İstanbul Depremini daha da öne çekti" dedi. Prof. Dr. Görür, "Bir bilim insanı evrensel nitelikli araştırma yapan, veri toplayan, veriye göre sonuca varan, vardığı sonuçlar uluslararası konferanslarda sunan ve uluslararası dergilerde yayınlayan insandır. Sanıldığı gibi her titir taşıyan bilim adamı değildir" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci Görürİstanbul'da 23 Nisan'da yaşanan ve artçıları süren 6,2 büyüklüğündeki deprem büyük bir korkuya yol açtı. Depremde can kaybı yaşanmadı ancak İstanbul Valiliği yüksek binalardan atlayarak kaçmaya çalışan çok sayıda kişinin yaralandığını duyurdu. Deprem sırasında yapılması gerekenler bu nedenle önem taşıyor. Uzmanlar deprem anında sakin olmak gerektiğini, yüksekten atlayarak kaçmaya çalışmanın sarsıntıdan daha tehlikeli olabileceğini sık sık dile getirse de böyle vakalar yaşanmaya devam ediyor. Peki neden deprem anında bazıları panik yapıp kaçarken bazıları da donakalıyor? Deprem anında yapılması gerekenler neler? Uzmanlar anlattı...
#DepremDepreme Gaziosmanpaşa'daki bir kuyumcuda yakalanan vatandaşlar can havliyle kendilerini dışarı attı. Büyük bir gürültünün duyulduğu deprem anında cama çıkarak aşağı atlamaya çalışan güzellik merkezi sahibi kadın ise, vatandaşların "atlama" çığlıkları üzerine vazgeçti. O anlar kameraya yansıdı.
#Depremİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü, Sismoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ethem Görgün "Bu büyük İstanbul depremi değil. Ana kılçığın yanındaki tali, ikincil kollar böyle kırılarak önümüzdeki yıllarda da kuvvetle muhtemel devam edecek. Ama bizim büyük Marmara depremi diye tabir ettiğimiz deprem bu değildi. Çünkü burada fayların boyunu, kırmızılıklarını göz önüne aldığımız zaman 7'nin üzerinde yani 7.2-7.4 gibi bir depremin olma olasılığı daha yüksek gibi görünüyor. Ana kol üzerinde olmadığı için ikincil faylar ancak 5.8-6.2’lik depremlerle önümüzdeki yıllarda da kırılacaktır" dedi.
#İstanbulKütahya'da fay hattı olup olmadığı, son depremlerin ardından gündeme geldi. Bölgede yakın zamanda büyük bir deprem olmaması nedeniyle şok etkisi yaratırken, fay haritası ve en son ne zaman deprem olduğu merak konusu oldu. Peki, Kütahya'da fay hattı var mı? Kütahya'da en son ne zaman deprem oldu? İşte, o detaylar
#Kütahya'da Depremİstanbul’un deprem gerçeği bir kez daha kendini hatırlattı. Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki sarsıntı, kentteki yapı güvenliğini yeniden tartışmaya açtı. Uzmanlar, olası daha büyük depremlere karşı hazırlıklı olmanın yolunun bina güçlendirme ve modern yapı teknolojilerinden geçtiğini vurguluyor. Karbon elyaf takviyeleri, sismik izolatörler ve amortisör sistemleri gibi çözümler öne çıkıyor. Peki, kentsel dönüşüm kadar güçlendirme de güvenli yaşam için etkili bir alternatif olabilir mi?
#Bina GüçlendirmeKütahya'nın Simav ilçesinde saat 07:23'te 4.5, saat 07:29'da 3.9 ve saat 10:20'de ise 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem 8.8 kilometre derinlikte gerçekleşti. Kütahya Valisi Musa Işın, CNN TÜRK canlı yayınında can ve mal kaybının olmadığını açıkladı. Vali Işın ayrıca Simav ve çevresindeki köylerde okulların bir gün tatil edildiğini duyurdu. Jeofizik Mühendisi Ali İlker Bulut "İstanbul ile bağlantılı olabileceğini düşündüğüm bir deprem değil" dedi.
#Depremİstanbul’u sallayan deprem fayının niteliği tartışma konusu. 2017’ye kadar büyük deprem potansiyeline sahip ‘kilitli fay’ olarak biliniyordu. Almanların 2017’deki araştırmasında ise daha düşük enerjili ‘sürüklenen fay’ olarak değerlendirildi. Türk araştırmacılar bu konuda bölündü. Kimi uzmanlar fayın 2004’te ABD’li bilim adamlarının dediği gibi ‘kilitli’ olduğunu değerlendirirken bazıları da Alman Dirk Becker ile Marco Bohnhoff’un çalışmalarına atıfla ‘sürüklenen fay’ tespitini yaparak 7’ye yaklaşan büyüklükte deprem üretemeyeceğini savunuyor.
#İstanbulİstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası Marmara Denizi’nde yüksek sismik hareketlilik belirlenirken AFAD 300’ün üzerinde sensörle takipte. AFAD’ın “Deprem Bilim Kurulu” da toplandı. Artçı sarsıntıların azalarak önümüzdeki birkaç hafta içinde sona ermesinin beklendiği kaydedildi.
#İstanbulİstanbul deprem riski haritası fay hattı sorgulama 2025, vatandaşlar tarafından bir kez daha gündeme geldi. İstanbul’da 23 Nisan’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem milyonlarca kent sakinini korkuttu. İstanbul’da deprem riski en yüksek ilçeler hangileri? sorusu da deprem sonrası merak edilen konular arasına girdi. Türkiye’nin deprem gerçeği, özellikle İstanbul gibi Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde konumlanan bir megakentte her zaman gündemde. İstanbul’un deprem risk haritası, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın gölgesinde yaşayan megakent sakinleri için hayati önem taşıyor. Avrupa ve Anadolu Yakası’nda deprem riski yüksek ilçeler ile zemini sağlam, güvenli bölgeler açıklandı. İstanbul’da hangi ilçeler risk altında, hangileri daha dayanıklı? İşte 2025 İstanbul deprem risk haritası, deprem riski az ve yüksek olan ilçeler!
#İstanbul’Da Deprem Riski En Yüksek İlçelerDün İstanbul'da Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Marmara Bölgesi'nde birçok ilde hissedildi. Depremin şiddeti çok yüksek olduğu için vatandaşlar arasında büyük panik yaşandı. Deprem bölgesinde yaşıyor olmanın bilinciyle, depreme hazırlıklı olmamız, paniğe kapılmamamız hayati önem taşıyor ancak deprem esnasında çoğumuz hala doğru bildiğimiz yanlışları yapmaya devam ediyoruz. Peki deprem anında ne yapmalıyız? Deprem esnasında ve sonrasında hayatta kalmayı sağlayan daha önemli detaylar neler? Deprem çantası gerekli mi? Yüzlerce kişiyi enkaz altından kurtaran AKUT Kurucu Başkanı ve Acil Tıp Uzmanı, Doç. Dr. Mustafa Ferudun Çelikmen'den hem yaşadığı tecrübeleri hem de depremde hayat kurtaran en önemli detayları dinledik.
#DepremDeprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kanal D'de yayınlanan Neler Oluyor Hayatta programına konuk oldu. Prof. Dr. Üşümezsoy dün İstanbul'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Adalar fayının ölü olduğunu belirten Prof. Dr. Üşümezsoy, İstanbul'da büyük bir deprem beklemediğini ifade etti.
#Depremİstanbul'da dün Silivri açıklarında meydana gelen 3.9'luk depremin hemen ardından 6.2 büyüklüğünde büyük bir deprem yaşandı ve devamında çok sayıda artçı oluştu. İstanbulluları korkutan sarsıntılar üzerine uzmanlardan da dikkat çeken açıklamalar gelmişti. CNN TÜRK'e konuk olan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, son depremin tarihini işaret ederek önemli bir detayı hatırlattı. Moriwaki'nin çarpıcı sözleri karşısında sunucu Göksu Öngören Özgür 'kanım dondu' dedi.
#Yoshinori MoriwakiDeprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kanal D'de yayınlanan Neler Oluyor Hayatta programına konuk oldu. Prof. Dr. Üşümezsoy dün İstanbul'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Adalar fayının ölü olduğunu belirten Prof. Dr. Üşümezsoy, İstanbul'da büyük bir deprem beklemediğini ifade etti.
#DepremMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Marmara'da büyüklüğü 7’nin altındaki bir depremde ciddi tsunamik etki beklenmediğini söyledi. Doç. Dr. Özçelik, Marmara'nın sınırlı su kütlesi ve yatay atımlı fay karakteristiği nedeniyle tsunami etkisinin düşük olduğunu da vurguladı.
#Marmara DepremiAFAD ve MTA fay hattı haritası ile Türkiye deprem risk haritası 2025 yaşanan üzücü İstanbul depremi ardından araştırılmaya devam ediyor. Evimizin altından fay hattı geçiyor mu sorusu İstanbul depremi ile gündeme geldi. Son dakika deprem haberlerine göre İstanbul'da peş peşe iki deprem meydana geldi. İlk depremin Silivri açıklarında olduğu öğrenildi. AFAD tarafından yapılan açıklamada ilk depremin büyüklüğü 3.9 olarak duyuruldu. Bu depremin ardından İstanbul'da şiddetli bir deprem daha oldu. AFAD ikinci depremin büyüklüğünü 6,2 olarak duyurdu ve riskli binalara girilmemesi uyarısında bulundu. Daha sonra en büyüğü 5.9 olan artçı yaşandı. Yaşanan depremin ardından Türkiye deprem haritası ile fay hatları araştırılmaya başlandı. Peki, Evimin altından fay hattı geçiyor mu, fay hatları nerelerden geçiyor? Kuzey Anadolu fay hattı nereden geçiyor? İşte, 23 Nisan 2025 AFAD fay hattı sorgulama ve MTA 2025 yenilenmiş diri fay hattı haritası Türkiye...
#Türkiye Deprem Risk HaritasıDeprem uzmanı Prof. Dr Şükrü Ersoy, CNN Türk ekranlarında İstanbul'da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Artçı sarsıntıların bir hafta daha devam edebileceğini vurgulayan Ersoy, 'Büyük Marmara depreminin enerjisi azaldı mı?' sorusuna ise "6,2'den sonra bu enerjinin fay zonu üzerinden hemen çıkacağını söylemek kehanet olur." dedi.
#Deprem