Sene 1960’lar… Amerika Birleşik Devletleri’nin Delaware eyaletinde bir erkek çocuğu söylene söylene bahçedeki çimleri biçiyor. Babası, kendi memleketi Türkiye’de alışık olduğu üzere oğlunun da bahçeyle ilgilenmesini istiyor. Onunsa aklı fikri harekette! Öyle tutkulu bir spor aşığı ki sürekli vücudun nasıl çalıştığını kurcalıyor; acaba ne yaparsa daha kuvvetli kaslara sahip olup daha hızlı koşabilir, dizi incinirse bunu nasıl tamir edebilir? Bu merak sonunda onu dünyanın en ünlü doktorlarından biri yapıyor… Prof. Dr. Mehmet Öz ile beraberiz!
#Mehmet ÖzDeğişen hava koşulları, stresli yaşam, iş yoğunlu ve daha birçok neden enerjimizin tükenmesine, yorgun ve halsiz hissetmemize neden olabiliyor. Bu durumla baş etmek için hemen ilaç almak yerine mutfağınıza gidin, dolabınızı açın ve aşağıdaki besinlerden tüketip tüketmediğinize bir bakın.
#Enerji Veren BesinlerHemoroit halk dilinde 'basur' olukça sık görülen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Kar; bu hastalıktan korunmak için özellikle anne yemeklerinin tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi, ameliyatsız tedavisi hakkında önemli bilgiler aktardı.
#Hemoroit TedavisiEn büyük şarap tadım ve yarışmalarından Avusturya’da düzenlenen AWC’de 36 ülkeden 11 bine yakın şarap tadıldı ve Sevilen Şarapçılık, dünyanın ilk 100 şarap firması arasına girdi. Sevilen Şarapçılık Yönetim Kurulu Üyesi Enis Güner, yarışmaya 5 ürünle katılıp 3 altın, 2 gümüş madalya aldıklarını belirterek, “Osmanlı Viyana’dan dönmüştü, biz içeri girdik. Burada şovalyelik yapıyoruz ama bir gecede ÖTV artışıyla moralimizi bozuyorlar” dedi.
Dünya Kalp Günü tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kutlandı. Can kaybına neden olan hastalıklar arasında birinci sırada bulunan kalp hastalıklarına dikkat çekmek ve korunma yöntemlerini hatırlamak nedeniyle her yılın Eylül ayının son Pazar günü Dünya Kalp Günü olarak kutlanıyor.
Fahiş fiyatlı yemeklerin boykot edilmesiyle ilgili fikir ve yorumlar genelde ikiye ayrılıyor. Kimileri restoranların günah keçisi ilan edilmesine karşı; alım gücümüzün düşmesini sorumlu gösteriyor. Kimileriyse enflasyondan aldıkları güçle fiyatların çok fazla abartıldığını söylüyor. İşin aslını gastronomi sektörünün tecrübeli isimlerine sorduk, restoran müşterilerinin görüşlerini aldık.
#FiyatPek çok kişi artık eskisi kadar dışarıda yemek yemiyor. Sebep elbette restoranlardaki fiyatlar. Değil mükellef sofralar kurdurmanın, basit bir tabak çorbanın, makarnanın, salatanın fiyatı bile aldı başını gitti. Müşteriler şikâyetçi, restoranlar savunmada… Mekân sahipleri malzeme, işletme, personel ve sabit giderleri sebep gösteriyor. Peki, tüm bunlar her gün biraz daha artan fiyatları açıklamaya yetiyor mu? Gastronomi alanından isimlere sorduk.
#YemekPartnerlerin birbirini kendi anne/babalarıyla kıyaslaması durumu ilişkilerde en sık yaşanan sorunlardan biri. İşte birbirinden ilginç kıyaslama hikayeleri ve altında yatan çarpıcı nedenler…
#Bir Sorudan FazlasıBrezilyalı şef Janaina Torres, World’s 50 Best Restaurant’s tarafından geçen yıl Latin Amerika’nın En İyi Kadın Şefi seçilmişti. Özellikle atıksız yaklaşımıyla adından söz ettiren restoranı A Casa do Porco yine aynı listede geçen yıl dünyanın 12’ncisiydi. Bu yıl unvanını Dünyanın En İyi Kadın Şefi’ne yükselten ‘Leydi Jaguar’ lakaplı Janaina Torres “Gelenekleri, malzemeyi korumayı ilke edinen üreticilerle çalışıyorum. İnsan ve hayvan refahına saygıyı değerli buluyorum” diyor.
#Janaina TorresUzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, Ramazan ayı sonrası beslenme ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Bu dönemde sık karşılaşılan beslenme sorunlarının hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, mide yanmaları, reflü olduğuna dikkat çeken Dursun, ‘beş altın kural’ tanımlaması yaptı.
#Ramazan Sonrası BeslenmeRamazan Bayramı’nda beslenme ve kalp sağlığına ilişkin bilgiler veren TOBB ETÜ Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, ‘Bugün bayram, bugün bir şey olmaz’ algısının son derece yanlış olduğunu vurgulayarak “Ağır yemek sonrası kan şekerimiz aniden yükselir ve buna cevap olarak vücudumuzda yüksek oranda insülin salgılanır. Bu yaşanılan şekerdeki yükselme kalp sağlığımızı olumsuz etkiler” uyarısında bulundu. Prof. Bozbaş, şu bilgileri verdi:
#Ramazan BayramıYemek kültüründe birbirinden farklı lezzetler bulunmaktadır. Özellikle yengeç ve ıstakoz gibi lezzetlerin doğru yöntemler ile pişirilmesi gerekmektedir. Yengeç nasıl pişirilir? Yengeç eti neden canlı pişirilir, kaç dakikada pişer? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#YengeçAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Manavgat Turizm Fakültesi öğretim görevlisi Hamza Yalçın, Osmanlı mutfağının hem çeşit, hem de sebzelerin doğru kullanılması ve yemeklerin çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirterek, "Sadece patlıcandan 156 çeşit yemek yapılıyor" dedi.
#Patlıcan YemekleriÇankırı Türkiye'nin en güzel şehirlerinden bir tanesidir. Yaz aylarında özellikle yerli turistlerin gezmek istediği bir şehir haline gelmiştir. Çankırı'ya gelenler bu şehir hakkında özellikle yemekleri ile ilgili araştırma yapmaktadırlar. Peki Çankırı'nın en iyi yemekleri nedir? Çankırı mutfağına ait olan en güzel yemekler hangileridir? İşte Çankırı'da denemeniz gereken lezzetler.
#Çankırı YemekleriKırıkkale Türkiye'nin en çok sevilen şehirlerinden bir tanesidir. Gerek yemek kültürü gerekse de doğal kültürü ile dikkat çeken bir şehir olan Kırıkkale sürekli olarak araştırılan bir şehirdir. Kırıkkale şehrinin özellikle tarihi ve coğrafi konumu araştırılmaktadır. Peki, en iyi Kırıkkale yemekleri nelerdir? Kırıkkale mutfağına has olan yemekler nelerdir? İşte Kırıkkale yemekleri ile ilgili bütün bilinmesi gereken detaylar.
#Kırıkkale YemekleriEvde kaldığımız bu uzun süreçte, dondurucudaki ürünlere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Gerektiğinde markete gitmek yerine, özellikle buzluktaki et ürünlerinin fazlasıyla işinizi kolaylaştırdığı bir gerçek. Ancak bazen ihtiyacımızın daha fazlasını eritmek zorunda kalabiliriz. Böyle durumlarda ne yapmalıyız? Etler çözüldükten sonra tekrar dondurulabilir mi? Cevap sandığınızdan daha karmaşık olabilir.
#Çözülmüş EtSon 10 yıl içerisinde tüm dünyada sperm değerlerinde ciddi bir düşüş dikkat çekmekte. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 80’li yıllarda doğal yolla eşlerini gebe bırakabilen erkeklerin ortalama sperm sayıları 40 milyon/mL iken, şimdi bu sayı 15 milyona kadar düşmüş durumda. Şayet önlem almadan devam ederse ileriki nesillerde kısırlık vakalarında artışla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacak.
#Akdeniz DiyetiTürkiye’nin termal hazineleri, doğal güzelliklerle ve zengin kültürel mirasla iç içe geçerek, sıradan bir kaplıca tatilinden daha fazlasını vaat ediyor. Jürimize ‘Sadece bedensel bir rahatlama sunmakla kalmayan geleneksel hamam ritüellerinden modern SPA lükslerine geniş bir deneyim yelpazesiyle ruhumuzu da canlandıracak en iyi termal otelleri’ sorduk. Afyonkarahisar’dan Yalova’ya, Sapanca’dan Mersin’e çok farklı kentlerden önerileri sıraladık.
#Pınar Tahirler