Hayvansal gıdalara alternatif üretmek için yola çıkan girişimci Emine Yılmaz markasını kurdu. Bitkisel havyar ürününü e-ticaret kanalı ile satışa sunan Yılmaz, bitkisel et ve süt üretimi için de hazır. Yatırım almaları halinde 2023 yılında bitkisel süt ve et ürünlerini tüketici ile buluşturacaklarını söyleyen Emine Yılmaz, “Bitkisel ürün teknolojilerinde Türkiye’nin bir üs olmasını istiyoruz” dedi.
#Hayvansal GıdaTeknoloji ve gastronomiyi bir araya getiren İsrailli şirket, üç boyutlu yazıcılarda tamamen bitkisel ‘dana ve kuzu eti’ ürettiklerini açıkladı. Tadı ve dokusu bakımından gerçek ete çok yakın üretilen ‘3D etler’, çoğunlukla sosis, hamburger köftesi ve kebap şeklinde tüketiliyor.
#Bitkisel Bazlı Et“Akşam yemeğinde ne kadar plastik alacaksınız efendim? Ya siz hanımefendi?” Bu cümle hicivli bir skeçten alınmış gibi görünse de araştırmalar bunun gerçeğe çok yakın olduğunu gösteriyor. İşte içerdiği plastik miktarını öğrenince çok şaşıracağınız besinler…
#PlastikKaramelize soğana pekmez katabilir, dilediğimiz eti çektirerek iyi bir tuz ve karabiberle enfes köfteler hazırlayabiliriz. Peynirli sosa renk vermek için zerdeçal kullanabilir, Bergama tulumuyla tadını derinleştirebiliriz. Banko Burger’in kurucu şefi Bora Bozankaya’dan evde burger yapımında ustalaşmak isteyenler için öneriler topladık. Şef Sinan Büdeyri’den de hem klasik hem vegan burgerin tariflerini aldık.
#BurgerKalp hastalıklarının ortaya çıkışında pek çok etken bulunuyor. İlk başta akla fiziksel hareketlilik, sigara-alkol tüketimi ve stres gibi faktörler gelse de en önemli unsur beslenme şekli! Bitkisel beslenmenin önleyici etkilerini araştıran bilim insanları, kalp sağlığını tehdit eden yüksek kolesterole karşı artık Portfolio (portföy) diyetini öneriyor. Yeni yapılan çalışmayla bir kez daha etkisi kanıtlanan diyet, sağlık için sihirli bir çözüm olarak yorumlanıyor. Peki Portfolio diyeti nasıl oluyor da kalp hastalıklarını önlüyor? Diyette hangi besinleri tüketmek gerekiyor? Popüler diyetlerin tahtını sallamaya aday olan Portfolio diyetini Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkUnilever Food Solutions, dünyanın farklı yerlerinden 1.600 şefle bir araştırma yaptı. Sonuçları da ‘Geleceğin Menü Trendleri 2023’ adlı raporla geçen hafta yayımladı. Kurumun Hollanda marka geliştirme şefi Ronald van der Laars ve Ortadoğu, Pakistan, Sri Lanka başşefi Joanne Limoanco Gendrano’yla bir araya geldim, yeni trendleri ve gastronomiyi nasıl etkileyeceklerini onlardan dinledim.
#Unilever FoodBu yıl 5’incisi düzenlenen Didim VegFest, giderek daha çok insana ulaşıyor ve farkındalığın artması için şehirde çok önemli adımlar atılıyor. Yeni lokal ve vegan mutfaklarla ayrıca bitki temelli yerel et ve peynir üreticileriyle tanışmak, bu yılki festivalin benim için en olumlu gelişmeleri arasındaydı.
#VeganFarklı ülkelere ait ama kendi yerel malzemelerimizi kullanarak kolayca hazırlayabileceğimiz, üstelik damak zevkimizle örtüşen harika yemekler var. Kısık ateşte yavaş yavaş pişerek lezzetlenen bu tariflerden bazılarının bitkisel versiyonlarını sizlerle de paylaşmak istiyorum.
#PaellaŞef Duran Özdemir’le Slow Food Aşçılar Birliği’nin düzenlediği bir davette, Kapadokya’da tanıştık. Coğrafyasını tanıyan, o toprakta yetişenleri çok iyi kullanmakla kalmayıp bunu anlatmayı da görev edinen bir şef o.... İstanbul’da bir araya geldik, birlikte mutfağa girip geleneksel tekniklerle vegan lezzetleri buluşturduk. Tariflerimizi kendi mutfağınızda denemenizi çok isterim...
#VeganAğzından çıkan hemen her sözün polemik yarattığı Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay’ı iki yıllık pandemi sürecinde TV ya da gazetelerde pek görememiştik. ‘Bir döndü pir döndü’ derler ya, o hesap. Yeni kitabı ‘Karatay Sözü’nü okuyucusuyla buluşturan Prof. Dr. Karatay, Posta’dan Oya Çınar’ın sorularına yine çok konuşulacak cevaplar verdi. Diyor ki: “Pandemi dünya nüfusunu kontrol altına almak, veganlık da reklam amaçlı bir kandırmacadır. Yalnızca tahıl ya da yaprak yiyerek yaşayamaz insan. (Veganlar) Kısa ömürlü, hastalıklılar, kansızlar ve dirençleri kırık.” Öyle mi gerçekte? Sordum.
#Canan KaratayBitki bazlı beslenme Türkiye’de de hızla büyüyen bir trende dönüştü. Gıda firmaları reçetelerini değiştirmekle kalmayıp, üretimini yüzde 100 bitkisel ürünlere kaydırmaya başlarken, bitki bazlı et endüstrisinin de yükselişini sürdürmesi bekleniyor. Dünya genelinde alternatif protein pazarındaki satışların 2040 yılına kadar toplam et pazarının yüzde 60’ını karşılayacağı tahmin ediliyor.
#VeganVegan yaşam biçimini benimseyince beni mutfakta en çok tereyağının bitkiselini yapabilmek şaşırtmıştı. Şimdilerde ay çekirdeğinden de tereyağı yapıyorum, kajudan da... Hangi yemeğe hangisi yakışır diye düşünmek, seçtiğim malzemelerle farklı yağlar hazırlamak ve tek bir seçeneğe bağlı kalmamak gibisi yok
#VeganEn sevdiğiniz ve ‘Her gün olsa itiraz etmem’ dediğiniz bir menüyü kaç gün üst üste yiyebilirsiniz? 1 hafta, 1 ay ya da 1 yıl… Victoria Beckham, tam 25 yıldır aynı sağlıklı öğünle besleniyor. 4 çocuk doğurmasına rağmen her zaman formda ve fit olan Victoria'nın yaptığı ne kadar sağlıklı? Uzmanlar ne diyor?
#BeslenmeOruç tutmayı vücudu dinlendirip arındırmak, iradeyi güçlendirmek için bir fırsat olarak görmeli, bütçemiz elverdiği ölçüde besin değeri yüksek, organik yiyeceklere yönelmeliyiz. İki öğüne sığan günlük besin ihtiyacını kaliteli ve iyi gıdadan almak her zamankinden daha kıymetli. Diyetisyen Berrin Yiğit’e göre kötü beslenme, vücudun hormonal dengesini altüst ediyor. Kaynağı belli, adil gıdalarsa çevreye etkisi kadar beden ve ruh sağlığımız için de önem taşıyor.
#OıruçHazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, kur korumalı mevduat hesabı ile döviz kurunda stabilizasyon sağlandığını belirtirken; "Kur korumalı mevduat hesabında 596 milyar lira olan bakiye, 1 Nisan itibarıyla 695 milyar Türk Lirasına ulaşmış durumda" olarak açıkladı. Bakan Nebati, kur ve faizin üstesinden gelindiğini ve sırada enflasyonun olduğunu söylerken; "Bizler Mart ayında yüze 61.1 seviyesine yükselen enflasyonu düşürmek için kararlı adımlar atmaktayız" diye belirtti. Bakan Nebati ayrıca, "Beklentilerini enflasyon daha da yükselecek kurgusu üzerine kuranlar ve bunun üzerinden fahiş fiyat uygulayan işletmeler takibimiz altındadır" dedi. Bakan Nebati yaptığı açıklamalarda, devletin doğalgazda sübvansiyon oranının yüzde 78 seviyesinde olduğunu söyledi.
#Bakan NebatiSosyal medyadaki bir paylaşım büyük bir tartışmanın ateşini fitilledi. Çocuğunu doğumundan itibaren vegan beslendiğini açıklayan bir doktor nedeniyle konu TT listesine yerleşti. Çocukların vegan yetiştirilmesi konusu hem uzmanları hem de ebeveynleri ikiye bölüyor. Kimisi bu duruma tepki gösterirken, kimisi ise veganlığın faydalarını savunuyor. Tartışmayı tüm detayları ile ele aldık...
#VeganSon günlerde özellikle gençlerde vegan beslenmeye yönelik önemli bir eğilim ve artış gözlenmekte. Bir yandan küresel ısınma ve iklim değişimleri diğer yandan gençlerin canlılara olan bakış açısı yeni beslenme alışkanlıklarını ortaya çıkarmakta. İşte tam bu noktada sevimli inekler tartışmanın odağına oturdu.
#BursaGlasgow Üniversitesi’nden uzmanların geçen hafta düzenlenen Avrupa Obezite Kongresi’nde sundukları araştırma, vejetaryenlerin et yiyenlere oranla daha sağlıklı biyogöstergelere sahip olduğunu ortaya koydu. Peki, sağlık için et tüketmemek şart mı? Vejetaryen, vegan yaşam tarzını benimserken nelere dikkat etmeli?
#VejeteryanlıkYıla gelecek ayların popüler trendlerini, en çok konuşulacak başlıklarını tahmin ederek, yeni umutlarla girmek âdetten. Artık sadece teknolojinin ya da moda olanın değil, pandeminin yarattığı koşulların da yüksek etkisini hissediyoruz. Koşullar yaratıcılığı teşvik ediyor, yeni kulvarlar ortaya çıktıkça kesin sonuçlar öngörmek de zorlaşabiliyor. Bunların dışında 2022’de neler yükselişe geçecek, neleri normalleştirmeye başlayacağız, en çok hangi lezzetleri tadacağız? Hepsini bir de alanında uzman isimlere sorduk...
#Türk Mutfağı