Sağlıklı mı yoksa tehlikeli mi?

Veganlık, dünya genelinde giderek daha fazla insanın dikkatini çeken bir yaşam biçimi olmaya başladı. Bu beslenme modeli kısa vadede insan sağlığına pek çok fayda sunabiliyor ancak uzun vadede önem kazanacak bazı hususları da göz önünde bulundurmak gerekiyor…

Haberin Devamı

Kasım ayı boyunca süren vegan ayı için birçok farkındalık etkinliği düzenleniyor. Ben de bu hafta son dönemin adından çok sık söz ettiren bu beslenme biçimi hakkındaki görüşlerimi aktarmak istedim. 1800’lü yıllarda önce hayatımıza hayvansal proteinin tüketilmediği vejetaryenlik girdi. Daha sonra bu kavram genişleyerek, hayvansal hiçbir ürünün kullanılmadığı veganlığa dönüştü. Veganizm temelde et ve hayvansal ürünlerin tüketiminden kaçınarak, bitkisel bazlı bir yaşam tarzını benimsemeyi içerir. Sadece bireylerin sağlığı için değil, aynı zamanda gezegenimizin ve hayvanların geleceği için de büyük bir anlam taşır. Veganlığın en temel nedenleri, hayvanların acı çekmesini önlemek ve onların yaşam haklarına saygı göstermektir.

Vegan beslenme kısa vadede insan sağlığına pek çok fayda sunabilir. Bitki temelli bir beslenme şekli olduğu için kilo kontrolünü de destekleyebilir. Çünkü genellikle daha az doymuş yağ ve kalori içerir. Aynı zamanda lif açısından zengindir ve bu, tokluk hissini arttırabilir. Lif miktarı daha yüksek olduğu için sindirim sistemi sağlığını da destekler. Daha fazla lif tüketimi, kabızlık riskini azaltır ve bağırsak sağlığını iyileştirebilir. Kısa vadeli kardiyovasküler sağlık üzerinde olumlu etkiler sunar. Düşük doymuş yağ içeriği ve kolesterolün azalması kan basıncını düzenler ve kalp-damar sağlığını iyileştirir. Bazı çalışmalarsa kısa süre içinde vegan beslenmeye geçmenin kan basıncını düşürdüğünü gösteriyor. Bol miktarda meyve, sebze, baklagiller ve tam tahıllar içeren bu beslenme, vücuda gerekli vitamin, mineral ve antioksidanları verir. Bu da daha dinç hissetmemizi sağlayabilir.

Haberin Devamı

Sağlıklı mı yoksa tehlikeli mi

Ancak uzun süre vegan beslenmenin sonuçlarına da dikkat etmek gerekir. Bu gibi konularda kulaktan dolma bilgilerle ya da duygularımızla hareket etmemeli, bilimsel ve matematiksel olarak değerlendirmeliyiz.

İnsan hem etle hem bitkiyle beslenen bir canlı. Yani siz birini tamamen hayatınızdan çıkardığınızda yerine yeteri kadarını koyamazsanız sağlık problemlerini de beraberinde getirebilirsiniz. Avrupa Obezite Kongresi haftanın iki günü vegan, beş günü de yağı azaltılmış Akdeniz diyetinin en doğru beslenme olduğunu açıkladı. Protein diyetleri de vücutta dejeneratif etki yaratıyor. Bu sebeple biz herkese beslenme yetersizliği olmayan kalori kısıtlaması öneriyoruz. Kısa ve uzun vadede insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olabilir ancak vegan beslenmeye geçiş, kişisel sağlık durumu, yaş, cinsiyet ve genetik faktörlere bağlı olarak değişebilir. Önce bir doktordan veya beslenme uzmanından tavsiye almak çok önemli... Uzun vadede mutlaka B12, demir, omega-3  ve kalsiyum eksikliğine karşı dikkatli olunmalı.

Haberin Devamı

Bitki temelli bir beslenme şekli olduğu için kilo kontrolünü destekleyebilir.

 

FIRINDA FALAFEL TARİFİ (4 KİŞİLİK)

Sağlıklı mı yoksa tehlikeli mi

NE LAZIM?

2 su bardağı nohut

1 soğan

1 diş sarımsak

1 çay bardağı galeta unu

1 yumurta

1 yemek kaşığı zeytinyağı

3-4 dal maydanoz

Karabiber

 Sos için

4 yemek kaşığı süzme yoğurt

1 tatlı kaşığı tahin

1-2 tutam maydanoz

1 tatlı kaşığı limon suyu

Tuz

NASIL YAPARIM?

Haşlanmış nohutları, zeytinyağını, baharatı, kuru soğanı ve sarımsağı blender’la püre haline getirin.

İçine ince doğranmış maydanoz, galeta unu ve yumurtayı ekleyin ve güzelce yoğurun.

Hazırladığınız harçtan iri parçalar koparın ve elle yuvarlayın.

Yağlı kâğıt serilmiş bir fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri hafifçe kızarana kadar 25-30 dakika pişirin.

Haberin Devamı

Sos için tüm malzemeleri karıştırıp falafelin yanında servis edebiliriz.

 

Yazarın Tüm Yazıları