Sen aromasını seç, gerisi kolay!

Vegan yaşam biçimini benimseyince beni mutfakta en çok tereyağının bitkiselini yapabilmek şaşırtmıştı. Şimdilerde ay çekirdeğinden de tereyağı yapıyorum, kajudan da... Hangi yemeğe hangisi yakışır diye düşünmek, seçtiğim malzemelerle farklı yağlar hazırlamak ve tek bir seçeneğe bağlı kalmamak gibisi yok

Haberin Devamı

Çeşit çeşit bitkisel sütün yapıldığı vegan mutfakta bitkisel tereyağının olmaması mümkün değil elbette! Ama nedense, beni en çok tereyağı yapabilmek şaşırtmıştı. Tereyağıyla büyümüş biri olarak bitkiselinin tadı nasıl olur, hiç bilememiştim.

Tam da bu yüzden çok uzun süre içinde tereyağı olan yemeklerin bitkisel bazlı ikamelerini denemekten kaçındım. Hatta pirinç pilavından bile... Çocukluğumda da et yemediğim için ocakbaşına gittiğimizde benim yemeğim balon pide, tereyağı ve tulum peyniriydi. Bir nevi ritüel haline gelmişti ve gerçekten herkes ‘Yoğurttan, peynirden, yumurtadan vazgeçemeyeceğim’ derken ben tereyağında zorlanırım sanmıştım.

MALZEMELERİ BAĞLIYOR, LEZZET KATIYOR

Sonra bir gün mantı yapmaya karar verdim ki o sırada çoktan süzme yoğurdun ikamesini yapmıştım. İşte o zaman tereyağı gerçeğiyle yüzleşmem gerekti. İlk denediğim bitkisel tereyağı soya oldu. Lezzetli ve kolay olduğunu görünce şaşırdım. Tat reseptörlerinin çalışma mekanizması gerçekten büyüleyici... Tarifleri denedikçe tereyağının asla vazgeçemeyeceğimi düşündüğüm o aromasının artık bana çok ağır geldiğini fark ettim.

Haberin Devamı

Daha sonrası pek çok farklı çeşidini denedim. Kajudan da tereyağı  yaptım, ay çekirdeğinden de... Hatta ay çekirdeğinden yaptığıma biraz da sarımsak kattım, nefis oldu. Eskiden tereyağını her şeyde kullanıyorken şimdi neye ihtiyacım varsa ona özel bir yağ yapıp daha da lezzetli hale getirebiliyorum. Tereyağı, pişirmede nem ve lezzet sağlıyor, malzemeleri birbirine bağlıyor. Önce bitkisel tereyağı tarifiyle başlayıp daha sonra bu tereyağıyla yapılabilecek birkaç tarif paylaşmak istiyorum.

Bitkisel tereyağını yaparken ölçülere bire bir uymak çok önemli. Diğer bir kilit noktasıysa kullanacağınız Hindistan cevizi yağının oda sıcaklığında ve kesinlikle rafine olması... Aksi halde tadını çok yoğun alırsınız ve bu da tatlı bir aroma ekleyeceği için elde etmek istediğimiz sonuçtan uzaklaşır. Aynı şey zeytinyağı için de geçerli.

Yoğun aroması olan sızma bir zeytinyağı da elde edeceğimiz bitkisel tereyağına farklı bir aroma katacaktır. Dolayısıyla tat olarak nötr olanları tercih etmek daha iyi sonuç verir. Umarım tariflerimi dener ve beğenirsiniz.

Haberin Devamı

FIRINLANMIŞ TÜRLÜ
(2 kişilik)

Sen aromasını seç, gerisi kolay

NE LAZIM?

  • 2 havuç
  • 3 patates 
  • 1 mor soğan 
  • 1 sarı biber
  • 1 kapya biber
  • 1 kabak
  • 4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı bitkisel tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • taze kekik ve taze biberiye
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 1 çay kaşığı karabiber

NASIL YAPARIM?

  • Sebzeleri doğrayın, bir fırın kabına alın.
    2 yemek kaşığı zeytinyağı, baharat çeşitleri, taze kekik ve taze biberiyeyi de koyup iyice karıştırın.

  • Bitkisel tereyağını eritip (pişirmeyin, yalnızca eritin) üzerine dökün. 200 derece önceden ısıttığınız fırında 30 dakika pişirin.

  • Sebzeleri altüst edip bir 15 dakika daha fırına verin. Son 5 dakikasında dilerseniz üzerine
    rendelenmiş vegan peynir koyup fırınlayabilirsiniz. Erimiş peynirle sıcak servis edebilirsiniz.


BADEM SÜTLÜ PATATES PÜRESİ
(4 kişilik)

Sen aromasını seç, gerisi kolay

NE LAZIM?

  • 1 kg patates
  • 4 yemek kaşığı vegan tereyağı
  • 1 su bardağı rendelenmiş vegan peynir
  • 2 dal taze kekik ve 6 yaprak taze adaçayı (patates haşlarken suya atmak için)
  • 1 su bardağı badem sütü
  • 2 çay kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

  • Patatesleri haşlamaya başlayın, suya taze kekik ve adaçayı atarak daha aromatik bir tat elde edebilirsiniz.
  • Haşlanmış patatesleri sıcakken blendar’a alıp içine tereyağı, tuz ve vegan peyniri ekleyip       2 dakika karıştırın.

  • Oda sıcaklığındaki bitkisel sütü de ekleyip bir kez daha karıştırın, püreniz hazır. Dilerseniz biraz daha tereyağı, bir tutam taze çekilmiş karabiber ve varsa biraz kıyılmış maydanozla süsleyebilirsiniz.

VEGAN TEREYAĞI
(200 gr için)

Sen aromasını seç, gerisi kolay

NE LAZIM?

  • 1 su bardağı rafine Hindistan cevizi yağı (oda sıcaklığında)
  • 8 yemek kaşığı badem unu
  • 150 ml şekersiz soya sütü
  • 3 çay kaşığı besin mayası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı (avokado yağı da olur)
  • 1 kavanoz

NASIL YAPARIM?

  • Hindistan cevizi yağı ve zeytinyağını iyice çırpın ve blender’a alın.

  • Kalan tüm malzemeleri içine ekleyin ve 3 dakika kadar çekin. Blender çok ısınırsa 1-2 dakika dinlendirip öyle devam edin. Toplam 5 dakika kadar yüksek devirde karıştırmanız yeterli olacaktır.

  • Karışımı bir kavanoza alıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin, sonrasında 1 gün buzdolabında bekletip Hindistan cevizi yağının katılaşmasını bekleyin.Daha altın sarısı bir renk elde etmek için içine bir tutam zerdeçal ekleyebilirsiniz. Kızarmış ekmeklerin üzerine sürebilir, kurabiyelerde ve daha birçok tarifte kullanabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları