Festivalde neler pişirdim?

Bu yıl 5’incisi düzenlenen Didim VegFest, giderek daha çok insana ulaşıyor ve farkındalığın artması için şehirde çok önemli adımlar atılıyor. Yeni lokal ve vegan mutfaklarla ayrıca bitki temelli yerel et ve peynir üreticileriyle tanışmak, bu yılki festivalin benim için en olumlu gelişmeleri arasındaydı.

Haberin Devamı

Geçen hafta, bu yıl 5’incisi düzenlenen Didim Vegan Festivali’ndeydim. Hem stant açtım hem de diğer stantları gezdim. Sevgili şef Emrah Köksal Zengin liderliğinde üç gün boyunca bitkisel et, bitkisel peynir yapımı ve vegan mutfakla ilgili atölyeler verdik. Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay’ın Animal Save Derneği ortaklığında hayata geçirdiği VegFest, Apollon Tapınağı’ndaydı. Muhteşem bir manzarada, tarih ve gelecek bir aradaydı, üstelik üç gün boyunca ilgiyle veganlık ele alındı.

Etkinliğin büyümesini ve daha fazla kişiye ulaşmasını gönülden istiyorum. Bu yüzden her yıl ‘Seneye daha iyi neler olabilir’ diye düşünmeye devam ediyorum. Bu, ülkemizdeki ilk vegan festivallerden biri. Gelecekte yurtdışından katılımcıları ağırlanmasına, bitki temelli markaların ve bitkisel beslenmeye ilişkin farkındalığın artmasına, başka vegan festivallerin düzenlenmesine de ilham kaynağı olabilir.

Haberin Devamı

Festivalde neler pişirdim
Yazarımız Deniz Yoldaç, Didim Vegan Festivali’nde yemek atölyelerine katıldı.

ESNAF LOKANTALARINDA VEGAN ÇEŞİTLER

Festival, şehirde bazı kalıcı değişikliklere yol açmış bile. Örneğin Deneye Hayır Derneği’nin büyük çabaları neticesinde yürütülen ‘Deneysiz Belediye’ uygulamasında Didim de var. Projeyle, dernek başkanı Yağmur Özgür Güven önderliğinde Türkiye’de hayvan deneylerinin yasaklanması için etkin çalışmalar yapılıyor. Didim gibi birçok belediyeyi, sokak hayvanlarının üzerinde deney yapılabilmesinin karşısında durmaya ikna ediyor. Bunun yanı sıra yine Yaşamdan Yana Derneği ve Animal Save Türkiye grubunun kampanyası olan Plant Based Treaty paydaşlığıyla bu yıl şehirdeki 7 esnafın lokantasında vegan seçenekler yer alacak. Veganlığın bir festivalden ibaret olmaması için de önemli adımlar atıldığını gördüm.

Bunlara bir de vegan büfe hayalimiz eklendi. Vegan kasabımızda üretilen bitkisel bazlı tantunilerle hazırlanacak sokak lezzetlerini de sunacağız yakında. Şehrin ortasında, yüzde 100 bitkisel ve sürdürülebilir ürünlerin yer aldığı harika bir konteyner büfe olacak.

Haberin Devamı

Özetle, bu yıl festival çok daha kapsamlı oldu. Çeşitli üniversitelerden birçok üniversite öğrencisi vardı, rengârenk bir aktivizm ortamı yarattılar. Yeni açılacak harika lokal vegan mutfakları ve yine yerel bitki temelli et ve peynir üreticilerini görmek, geçen seneyle bu sene arasındaki en olumlu farklardandı. Daha önceki senelerde gözleme, börek gibi ürünlerin satışı ağırlıktayken bu sene elma kabuğundan üretilen deriyle yapılan çantalardan bezelye proteininden dönere, kajudan fermente peynirlerden nohuttan sucuklara kadar çeşit çeşit ürün yer aldı.

Biz de standımızda bitkisel etle pişirdiğimiz lahmacun, köfte, tantuni, kokoreç gibi lezzetler hazırladık. Festivalin eğlence ayağını bolca dağıtılan yemekler ve tabii ki vegan sanatçıların yer aldığı konserler sağladı. Bodrum’da yaşayan ve kendisi de tanıdığım en tatlı veganlardan biri olan Zeynep Casalini ve Ceylan Ertem’in konserleri herkesi doya doya eğlendirdi. Veganlığın şarkılarla, yemeklerle, atölyelerle ve sohbetlerle anlatıldığı harika bir festival yaşadık. Şef Emrah Köksal Sezgin ve ekibinin düzenlediği mutfak atölyelerinde katılımcıların ilgisi ve soruları eşliğinde hazırladığımız lezzetlerin tariflerini sizinle de paylaşmak istedim.

VEGAN PEYNİR

Haberin Devamı

Festivalde neler pişirdim

(200 gr için)

NE LAZIM?

◊ 100 gr kaju

◊ 200 gr ay çekirdeği

◊ 50 gr badem (soyulmuş)

◊ 1 su bardağı su

◊ 60 gr besin mayası

◊ 2 diş sarımsak

◊ 1/2 tatlı kaşığı tuz

◊ 1.5 yemek kaşığı zeytinyağı

◊ 1 yemek kaşığı limon suyu

◊ 1 tatlı kaşığı elma sirkesi

NASIL YAPARIM?

◊ Tüm kuruyemişleri 15’er dakika sıcak suda ya da bir gece öncesinden ılık suda beklettikten sonra süzüp blender’a koyun.

◊ 1 su bardağı suyu yavaş yavaş ilave ederek 30 saniye pürüzsüz kıvama gelene kadar yüksek devirde çekin. Sürülebilir kıvam için suyu azaltabilir veya arttırabilirsiniz.

◊ Kalan malzemeleri ekleyerek 1 dakika daha çekin. Dilerseniz bu aşamada taze otlar ekleyip 10 saniye daha karıştırabilirsiniz. Karışımı hava almayacak bir kavanoza koyup buzdolabında kapağı kapalı şekilde 4-5 gün saklayabilirsiniz.

Haberin Devamı

VEGAN KARNIYARIK

Festivalde neler pişirdim

(4 kişilik)

NE LAZIM?

5-6 patlıcan

100 gr soya kıyması

1 soğan

1 domates (rendelenmiş)

3 yemek kaşığı domates salçası

3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 biber (doğranmış)

3 diş sarımsak

2,5 su bardağı su

Tuz, karabiber, kimyon

Sosu için

1 yemek kaşığı domates salçası

1/2 su bardağı su

Baharat çeşitleri

NASIL YAPARIM?

Soya kıymasının içerisine suyu ilave edip 10 dakika şişmesi için bekleyin.

Tavaya yağı ve yemeklik doğranmış soğanları alıp kavurun. Soğanlar şeffaflaşınca biberleri ve ince doğranmış sarımsakları ekleyip sotelemeye devam edin.

Rendelenmiş domatesi ekleyip 5 dakika kadar daha pişirin. Soya kıymalarını,  1/2 su bardağı suyu ve salçayı ilave edin. Sulu şekilde 5 dakika kadar pişirip dinlendirin.

Haberin Devamı

Zebra soyduğunuz patlıcanları derin yağda kızartıp ortalarını yarın ve hazırladığınız harcı koyun. İsteğe bağlı domates ya da biber dilimleri ekleyerek fırın tepsisine dizin.

Sos için salça ve suyu karıştırın. Seçtiğiniz baharatı ekleyin. Fırın tepsisine karnıyarıkların üzerinden dökün.

180 derecede 25 dakika pişirin.

*Deniz Yoldaç, İstanbul Moda’daki Vegan Kasap’ın kurucu şefi.

Yazarın Tüm Yazıları