Kayseri yağlamasından kebaba, mantıdan suşi’ye...

Tatilde nereye gideceğimi belirlemeden önce o beldede vegan yemekler sunan mekânları araştırıyorum. Siz de benim gibiyseniz Kaş, İzmir, Didim ve Bodrum’dan önerilerim var.

Haberin Devamı

Kayseri yağlamasından kebaba, mantıdan suşi’ye...Didim Vegan Büfe’nin Adana kebabı

Benim için tatil konusu nerede, ne yiyebileceğimi hesaplamakla başlıyor. Yoldayken veya vardığım yerde vegan yemekler bulabilmek veya bulamamak, tatili nerede geçireceğimde çok etkili oluyor. Bugüne kadarki deneyimlerim Kaş, Bodrum ve İzmir merkezin bu konuda gayet iyi olduğunu gösterdi. Üstelik yalnızca vegan seçenekler olmasından bahsetmiyorum, sırf o yemekler için seyahat etmeye değer mekânlardan bahsediyorum.
Kaş’ta Pişekar Vegan Food, Chayote, Kaş Gurme Falafel, Oburus Momus; İzmir’de Yaşam Vegan Cafe, Gibi Vegan, Et Yok ve Yaya Raw gibi mekânları öneririm. Didim’den de iki tavsiyem var. Didim Belediyesi Altınkum’da Vegan Büfe açtı ki burası, Türkiye’nin ilk vegan büfesi oldu. Adana kebabı da var, mozaik pasta da... Bu büfe gibi menüsüne sürekli yeni vegan alternatifler ekleyen Olivia Restaurant da tatili güzelleştirecek yerlerden... Görüyorum ki turistik bölgelerde bitkisel beslenme konusunda farkındalık artıyor; çoğu restoran ve kafe, vegan ve vejetaryen alternatifler sunarak ziyaretçilerin beslenme tercihlerine uyum sağlıyor.Kayseri yağlamasından kebaba, mantıdan suşi’ye...Bu Da Vegan’ın Kayseri yağlamasıKayseri yağlamasından kebaba, mantıdan suşi’ye...Vegan à la Turca’nın ‘nazik’ tabağı

Haberin Devamı

Bitkisel köfteli udon noodle

Gelelim Bodrum’a... Bu yaz da Bodrum’u tercih eden çok fazla vegan var. Vegan à la Turca’da iskender kebaptan baklavaya pek çok alternatif var ancak pazar günleri kapalılar. Bodrum Botanicals bowl’ları, smoothie’leri ve kahveleriyle çok seviliyor. DeliMama Artisan Charcuterie ve Ağaçlı Kadınlar Kahvesi’ni de öneririm. Son zamanlarda veganlığın daha çok konuşulmasına katkı sunan sanatçı Tan da Gümüşlük’te Bu Da Vegan isminde bir yer açtı. Henüz denemedim ama serpme kahvaltıdan orman meyveli pastaya, kaju yoğurtlu Kayseri yağlamasından vegan burgere her öğün için seçenekler olduğunu gördüm. Ancak aklınızda olsun, perşembe günleri kapalılar.

Haberin Devamı

Bitez Mantıcı’da vegan mantı, Köşebaşı restoranın Bitez şubesinde vegan kebap yiyebilir; Yuzu Bitez’deyse vegan suşi menüsü deneyebilir veya udon noodle’ı vegan köfte dilimli sipariş edebilirsiniz.

Bu yazıyı yazarken Bodrum’un ünlü yemeği çökertme kebabının bitki bazlı versiyonunu hiç yapmadığımı fark edip mutfağa girdim. Vegan çökertme kebabının köftesiyle başladım işe. 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek ve 1 su bardağı köftelik bulguru derin bir kaba aldım. 1 soğanı rendeleyip üzerlerine ekledim. 3 yemek kaşığı domates salçası, 2 yemek kaşığı biber salçası, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı pul biber, tuz-karabiberi de ilave edip uzun uzun yoğurdum. Karışımı buzdolabında 30 dakika kadar dinlenmeye kaldırdım. Bu esnada sosu hazırlamaya giriştim.

Haberin Devamı

Sos için bir sos tenceresine 1 su bardağı rendelenmiş domates, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 diş ezilmiş sarımsak, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı pul biber, tuz-karabiber koyup kıvam alana dek yaklaşık 5-10 dakika pişirdim. 4-5 patatesi kibrit çöpü inceliğinde doğrayıp tuzlu suda yaklaşık 15 dakika beklettim. Nişantasını suya bırakan patatesleri yıkayıp kurulayıp sıvıyağda kızarttım. Dinlenen köfte harcından fındıktan büyük parçalar kopardım ve yuvarlak şekil vererek köfteleri hazırladım. Bir tavada zeytinyağıyla köfteleri kızarttım. Servis tabağına Üzerine kızarmış patatesleri dizdim. Üzerine domates sosu... Biraz da çırpılmış kaju yoğurdu... En üste köfteleri yerleştirdim. Siz köfte yapmakla uğraşmak yerine vegan tantuni veya hazır bitkisel etlerle de bu tarifi kolaylıkla yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları