Antalya'nın Alanya ve Gazipaşa ilçelerinden, Ukrayna ve Rusya'nın ardından Romanya'ya da avokado ihraç edilmeye başlandı. Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen: "Bu yıl Romanya'ya 150 bin adet avokado ihraç etmeyi planlıyoruz" açıklamasında bulundu.
#AvokadoDünyadaki 28 bin yemek kitabı arasından birinci seçilen, 1937’de kurulmuş 7 Mehmet restoranının hikâyesini ve Türk mutfağına özgü tariflerini anlatan yemek kitabı dünyayı dolaşmaya hazırlanıyor. İşte kitabın yazarları Mehmet Akdağ ve Sinan Hamamsarılar ile ilk tanıtım noktaları Londra’da yaptığımız sohbetten lezzet dolu anekdotlar...
#Mehmet AkdağHareketli bir haftaya giriyoruz. ‘Gezgin Salon: Tamino Türkiye Turnesi’ kapsamında ünlü şarkıcı Tamino Ankara’da konser verecek. Kenan Doğulu, Turkcell Vadi’de; Yalın, Efes Antik Tiyatro’da sahneye çıkacak. Bozcaada Caz Festivali başladı! Dirimart, Sarkis’in iki yeni sergisi için kapılarını açtı. Tiyatro sahnelerinde de başarılı oyunlar izleyicisini bekliyor.
#KonserZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#Kahvaltıİçeriğindeki yüksek antioksidan ve vitaminler nedeniyle süper meyve olarak bilinen aronya girişimcilere ilham verdi. Tesadüfen tanıdıkları meyveyi Türkiye’de tüketicilerle buluşturmak için harekete geçen Aynur Rona ile Songül Koç, Yalova ve Kırklareli’nde üretime başladı. Aronyadan ürettikleri paketli ürünleri satışa sunan girişimciler gıda takviyesi alanına da giriş yaptı. İki kardeş üretimi arttırmak için çiftçilerle işbirliği yapmayı ve kendi üretim tesislerini kurmayı hedefliyor.
#Aynur RonaEkmek arasında leziz bir sosis, en sevilen sokak lezzetlerinden biri... Almanların meşhur ‘frankfurter’inin tadıysa bir başka, üstelik ülkemizde bu sosis çeşidini servis eden adreslerin sayısı da her geçen gün artıyor. Jürimiz Alman sosisini en iyi yapan yerleri seçti.
#SosisBir günlüğüne Side’ye yemeğe gidilir mi? Ben gittim. Dünya çapında bir restoran olan Alma’da yemek öncesi Azumare’de günbatımını izledim. Alma’nın tadım menüsü unutulmazdı; ertesi gün ziyaret ettiğim, yerel yemekler yapan Tirmis’i ve Winemaker’s Dinner buluşmasını da Antalya ziyaretimin hediyeleri olarak yazdım.
#GastronomiHürriyet Gazetesi'ni ziyaret eden AK Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, 2023 Ocak ayında yürürlüğe girecek olan konaklama vergisiyle ilgili turizmcilerin yüreğine su serpecek açıklamalar yaptı.Taş, “Sektörün vergi oranının düşürülmesi ve verginin turistten alınması gibi talepleri var. Bu haklı bir talep. Dünya da böyle yapıyor. Talepleri bizzat Kültür ve Turizm Bakanı’mız Mehmet Nuri Ersoy’a ilettik. Bakanımız da bu konuyla ilgili bir çalışma yapıldığını ve kısa sürede bu çalışmanın turizmcilerle paylaşılacağını söyledi” diye konuştu.
#ANTALYATapınakları, tiyatrosu ve çeşmeleriyle dev bir antik şehrin etrafına kurulu Side, yeni bir kimliğe kavuştu. Hakkında bugüne kadar bildiklerinizi unutun; o artık belli turist gruplarının tercih ettiği bir Antalya beldesi değil! Upuzun sahilinden tarihi dokuyu yaşatan çarşısına, fine dining restoranlardan meze ağırlıklı meyhanelerine silüeti tamamen değişen Side’den en yeni önerilerle geldik.
#SeyahatPandemi sonrasında patlayan Rusya-Ukrayna savaşı dünyanın dengesini değiştirmeye devam ediyor. Avrupa’dan gelen haberler birbiri ardına sıralanmış durumda. “Işığı açık bırakana hapis cezası, çimentocular zorda, marketler karartmaya gitti, gübreciler üretim kısmaya hazırlanıyor.” Rusya’nın gazı kısmasıyla birlikte Avrupa sanayisini kıskaca alan enerji krizi tarıma da sıçramış durumda: “Avrupalı çiftçiler üretimi durdurdu, seralar kapanıyor.”
#SebzeGastronomi sektörünün ihtiyaç duyduğu tarım ve gıda ürünlerinin çok büyük bir bölümü Antalya’dan Türkiye’ye dağıtılıyor. Üretimin bu kadar yoğun olduğu bir yerde 23-25 Eylül’de düzenlenecek FoodFest Antalya’nın sürdürülebilirliğe odaklanan programı umut vaat edici. Şehre gitmişken bölgeye özgü lezzetleri sıraladığım listeye göz atmayı ve her birini tatmayı ihmal etmeyin.
#GastronomiCumhuriyetimizin 99. kuruluş yıldönümünde, yurtiçinden 34, yurtdışından 14 farklı üniversite, enstitü ve akademiden olmak üzere toplam 99 biliminsanı ve sanatçıyla ‘Uluslararası Antalya Yörük ve Türklük Araştırmaları Bilim ve Sanat Kurultayı’nın, 6-8 Mayıs tarihleri arasında festival alanı bilim çadırında gerçekleştirildiğini gündeme getirmiştik. 9 açık oturumda Yörük ve Türklük adına çok önemli çalışmalar sayıldı biliminsanlarımızca. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Nahçıvan, Gagavuzya, Bulgaristan, Makedonya, Finlandiya, Rusya ve KKTC’den gelen 15 ulusal ve 9 uluslararası toplam 24 ressamın katılımıyla “Resim Çalıştayı ve Sergisi” şimdiye kadar hiç olmamıştı. Bunlar Yörük ve Türklük adına çok önemli çalışmalar sayılıyor ve ilk kez yapılıyordu. Nitekim biliminsanlarımızın açıklamasından bir özet:
#CumhuriyetTürkiye’nin tropikal bahçesi olarak bilinen Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yetişen 42 tür tropikal meyvenin üretim alanı son 2 yılda iki kat arttı. Özellikle mangoya fiyatından dolayı ilgi büyük. Üretici, mangonun tanesini 40 TL’den satıyor. Muz üretim alanlarını mango bahçesine dönüştüren üreticiler, ürünlerini ihraç etmeyi hedefliyor.
#TropikalAntalya Ticaret Borsası (ATB), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Antalya Tarım Konseyi (ATAK), Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen ’Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı Değerlendirme Toplantısı’ çevrimiçi yapıldı. Toplantı, ATAK Genel Sekreteri Gonca Ertokun moderatörlüğünde gerçekleşti.
#Gıda Fiyatları