SUSAM ALARMI

Güncelleme Tarihi:

SUSAM ALARMI
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2022 09:28

Antalya’nın tarım üretimiyle öne çıkan Manavgat ilçesinde yıllardır geleneksel yöntemlerle yetiştirilen organik susam hasadı başladı.

Haberin Devamı

ANTALYA’nın tarım üretimiyle öne çıkan Manavgat ilçesinde yıllardır geleneksel yöntemlerle yetiştirilen organik susam hasadı başladı. Türkiye’de ekilen susamın yaklaşık yüzde 20’sinin karşılandığı Manavgat’ta bu yıl susam rekoltesinin geçen yıla oranla yüzde 80 düştüğünü söyleyen üretici, bölgenin coğrafi işaret alan ürünü ‘altın susam’ üretiminin bu yıl tükenmeye yüz tuttuğundan yakınıyor.

YÜZDE 80 DÜŞÜŞ VAR
Bu yıl üreticinin tropikal ürünlere yönelmesi ve iklim değişikliği kaynaklı verimin düşmesi sebebiyle coğrafi işaretli ürünün ihtiyacı karşılayamayacak kadar azaldığını anlatan Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) 2’nci Meslek Komite Üyesi susam üreticisi Mustafa Yazan, “Geçen seneye kıyasla rekoltede yüzde 80’lik bir düşüş var. Bu düşüşün iki sebebi var. Antalya’da tam ekimin yapıldığı zaman kurak geçti. İklim değişikliği çok etkili oldu, ektiğimiz üründen beklediğimiz verimi alamadık. Susamdaki büyük azalışın bir sebebi de üretimde yaşanan azalış” dedi.

Haberin Devamı

EKİM ALANLARI SERAYA DÖNÜŞTÜ
Altın susam rekoltesindeki düşüş nedeniyle ürünün hiçbir yerde bulunamaz hale geldiğini belirten Yazan, şöyle bilgi verdi: “Susam üreticisi ekim alanlarını seraya dönüştürdü. Muz, ejder meyvesi, avokado gibi tropikal ürünlerin üretimine başladı. Bu ürünler, bölgenin ana ürünü değil. Tropikal ürünleri yüksek maliyetle, doğasına uygun olmayan yerlerde yetiştirmeye çalışıyorlar. Bu sefer coğrafi işaretini aldığımız susamın üretimi riske giriyor. Geçen sene Manavgat’ta 7 bin ton susam üretimine ulaşıldığını konuşuyorduk, bu sene üretim bin ton bile çıkmayacak kadar düştü. Bölgenin coğrafi işaretli ürünü olan altın susam şimdi bulunamaz hale geldi. Ürün iç piyasaya yetmeyecek kadar az olduğundan ihracata gönderemeyeceğiz.”

BÖYLE GİDERSE ÜRETİM BİTECEK
Altın susama coğrafi işaret alabilmek için çok büyük emek harcadıklarını söyleyen Yazan, “Muz ve diğer sera ürünleri Gazipaşa’da, Alanya’da da üretiliyor. Ama altın susam bölgemizin önemli bir değeri. Tarlalarda muz furyasına yenik düşmesin, heba olup gitmesin” diye konuştu.

Haberin Devamı

SU AZALIYOR, TOPRAK TUZLANIYOR
Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş da üreticinin modaya uyarak seralarda tropikal meyve üretimine geçmesinin susam üretimine darbe vurduğunu belirterek şunları söyledi: “Manavgat’ta son 4-5 yıldır acayip miktarda muz dikiliyor, muz üreteceğiz diye seralar mantar gibi çoğalıyor. Muz çok su tüketen bir bitki. Burada iki tehlike var. Bu ürün çok su tükettiği için diğer bitkilerin sulanmasına verilecek su kısılıyor. Diğer bir tehlike de fazla su vermekten kaynaklanan taban suyunun yükselmesi nedeniyle toprağın tuzlulaşması. Manavgat aslında tarla tarımına uygun bir bölge. Susam, pamuk gibi etkilere daha uygun. Ama aksine muz üretimi teşvik ediliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!