Şimdi moda çarkıfelek ve papaya

Antalya’da başta muz olmak üzere 44 çeşit tropikal meyve yetiştiriliyor. Mango, avokado, çarkıfelek, liçi, ejder meyvesi ve longan meyveleri öne çıkmaya başladı. Bu meyveler Akdeniz’le uyum sağladı; özellikle de Alanya ve Gazipaşa yörelerinde.

Haberin Devamı

Türkiye coğrafi olarak çok iyi durumda sayılıyor. İhracatın boyutunun birkaç yıl içinde 1 milyar dolara yükselebileceği belirtiliyor. Bir tropikal meyve üreticisi, “Bu Türk tarımının Akdeniz’de şahlanması olacaktır” diyor. Mısır turizm gelirlerinden sonra 1.5 milyon ton mango üretmesi, ‘tropikal meyve’ üretiminde de dikkat çekmeye başladı. Yukarıda isimlerini saydığımız meyveler içinde çarkıfelek (passion fruit) ve papaya, geçen yılın en atak yapan meyveleri oldu. Önümüzdeki yıllarda domates, biber, salatalık gibi ihraç ürünlerimiz arasına girecek bu meyveler... Bunların ekimini yapan Alanyalı bir çiftçi şu bilgileri aktardı:

ÇARKIFELEK: Tutku meyvesi de deniliyor. Çocuklar arasında daha iyi zihinsel esenlikle bağlantılı bir meyve. Birçok öyküsü konuşulmaya başlandı. Zihinsel sağlığın gelişmesi için çok önemli. Her 100 gram çarkıfelek meyvesi porsiyonu yaklaşık 30 gram potasyum içeriyor ve günlük ihtiyacın dörtte birini sağlıyor. Birçok antioksidan faydası var. Tek bir porsiyon, yaklaşık 30 gram C vitamini ve önemli miktarlarda karoten ve kriptoksantin içeriyor. Tutku meyveleri ayrıca bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı oluyor. Kabızlığı ve şişkinliği gideren büyük miktarlarda diyet lifi (önerilen günlük alımın yüzde 98’i) içeriyor. Kataraktları önleyebilir ve cildin yaşlanma ve kırışma oranını azaltabilir. Ayrıca kayda değer miktarda bakır, demir, magnezyum ve fosfor içeriyor.

Haberin Devamı

PAPAYA: Birçok insanın sevdiği eşsiz bir tada sahiptir. Erken araştırmalar, papayadaki antioksidanların kanser riskini azaltabileceğini ve hatta belki de kanser ilerlemesini yavaşlatabileceğini düşündürmektedir. Yüksek C vitamini ve likopen içeriği ile kalp sağlığını iyileştirdiği ve kalp hastalığı riskini azalttığı araştırmalar sonunda ortaya çıkmıştır. Anti kanser özelliklerine sahiptir. Kanser tedavisi görenler için de faydalı olacağı belirtiliyor. Tadı soğukken en iyisidir, mümkünse buz dolabında tutulmalıdır. Sindirimi iyileştirebilir. Kahvaltıda meyveyi ikiye bölün, yoğurt ve yabanmersini ile kıyılmış fındıkla yiyin. Şeritler halinde kesin ve her şeridin etrafına bir dilim jambon veya salam sarın. Kanser gören kişiler için faydalı kabul ediliyor.

Haberin Devamı

Her iki meyvenin güçlü antioksidanlardan olduğunu da bilmemiz gerekiyor.

GÜNÜN SÖZÜ

“TÜRKİYE’de ortalama ömür 78, hekimlerde 58, dahili branşlarda 62, ortalama 60 yıl. Hekimler tedavi ettikleri insanlardan 20 yıl daha az yaşıyorlar bu ülkede.”

Dr. Mustafa ADIGÜZEL

SIHHİYE PARKINA NE YAPILMAK İSTENİYOR

ANKARA Sıhhiye’deki “Abdi İpekçi Parkı”, CHP’li Başkan Vedat Dalokay’ın emeğiyle ortaya çıkmış bir parktır. Mimarlığını Dalokay’ın kendisi yapmıştır. Şair Nâzım Hikmet’in mezarından Başkan Dalokay’ın getirdiği bir miktar toprak, iki büyük el figürünün bulunduğu yerin toprağına katılmıştır. O yüzden derler ki bu parkın hikâyesi vardır. 15 gündür parkın içinde bir çalışma var, bitmiyor. Parkın havuzları toprak ile dolduruldu. Yine biçimsiz bir şekilde etrafı teller ile çevrildi. Ayrıca toprak ile doldurulan bölgeden yeni bir yaya yolu açıldı. Merak ediyorum, bu parkı neden bu hale getirdiniz? Vedat Dalokay’a ve Abdi İpekçi’ye saygısızlık değil mi? Umut ÖZKAN

Haberin Devamı

KITLIK TEHLİKESİ

TÜM Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, “Kıtlık kapıda” diyerek şu uyarıda bulunuyor: “Nisan ayı gibi et ve süt açığı ortaya çıkacak. Ürünler o kadar pahalı olacak ki insanlar alamayacak. Kıtlık böyle olacak. Fiyatlar en az yüzde 30, en kötü senaryoda yüzde 40 oranında artabilir. Dolar yükselirse fiyat daha da çok artar.”

MESAJ PANOSU

SÖZDE DURMAMAK OLMAZ

EMEKLİ maaş farkları neden söz verildiği gibi ayın 15’inde ödenmedi? Ne zaman ödenecek, tarih belli mi? Kaynak problemi mi var? Kamuoyu neden bilgilendirilmiyor gecikmeyle ilgili? Sözde durmamak bugüne kadar görülmüş şey değil devlette! Metin ALTAY

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

SGK İNDİRİM YAPMAYINCA...

İSTANBUL Eczacı Odası Başkanı Ecz. Pınar Özcan’ın, ilaç firmalarının Sosyal Güvenlik Kurumu’na taahhüt ettiği indirimleri yapmaması nedeniyle hastaların cebine yansıyan ekstra tutarın her geçen gün arttığını; kalpten kansere, epilepsiden romatizmaya kadar çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanılan 75 kalem ilaçta vatandaşımızın fiyat farkı ödemek durumunda kaldığını söylediğini...

SOSYAL Demokrasi Derneği (SDD) Başkanı Sami Doğan’ın, tüm sosyal demokrat belediye başkanlarını derneğin çalışmalarına katkı vermeye ve üye olmaya davet ettiğini, geçen hafta ziyaretinden sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kayıt olduğunu açıkladığını...

Yazarın Tüm Yazıları