GELECEĞİMİZ YOK OLUYOR

Güncelleme Tarihi:

GELECEĞİMİZ YOK OLUYOR
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2023 10:24

Yaş sebze ve meyve başta olmak üzere Türkiye’nin tarımsal üretimi ve ihracatında önemli bir yere sahip Antalya’da, günde ortalama 3 futbol sahası büyüklüğünde tarım alanı yok oluyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ‘Tarım Alanları’ verilerinden yapılan derlemeye göre, 2021’de Türkiye’nin toplam tarım alanının da (234 milyon 728 bin 774 dekar) yüzde 1,51’i Antalya’da yer aldı.
Toplam kara yüzölçümü 20 milyon 723 bin dekar olan Antalya’nın 2021 yılında yaklaşık yüzde 17,1’ini (3 milyon 557 bin 965 dekar) tarım alanı oluşturdu. Kentin tarım alanının 1 milyon 812 bin 464 dekarına tahıl ekilirken, 395 bin 80 dekarı da nadasa bırakıldı.
Antalya’nın tarım alanının 493 bin 193 dekarı sebze bahçelerinden oluşurken, meyveler, içecek ve bitki alanı 851 bin 159 dekar, süs bitkileri alanı da 6 bin 69 dekar olarak hesaplandı.

GİDEREK KÜÇÜLÜYOR
Antalya’da 2017 yılında 3 milyon 598 bin 414 dekar olan tarım alanı 5 yılda toplam 40 bin 449 dekar azaldı. Antalya’da yılda yaklaşık 8 bin 89 dekar tarım alanı yok oldu.
Bir başka ifadeyle Antalya 2017-2021 yılları arasında her yıl ortalama bin 133 futbol sahası büyüklüğünde tarım toprağını kaybetmiş durumda. Günde ise kentin 3,1 futbol sahası büyüklüğünde tarım alanı yok oluyor.

Haberin Devamı

MEYVE BAHÇELERİ ARTTI
Ekilen ürüne göre topraklara bakıldığında 5 yılda tahıl ekili alanlar 10 bin 625 dekar, meyve, içecek ve baharat alanları 92 bin 662 dekar, süs bitkileri alanı ise 572 dekar arttı. Buna karşılık sebze bahçeleri 17 bin 792 dekar, nadasa bırakılan alan da 126 bin 516 dekar azaldı.

‘YETERİNCE SAHİP ÇIKAMADIK’
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, “Antalya bir yandan yeşil varlığını yitiriyor, diğer yandan tarım topraklarını kaybediyor. Bir zamanlar girişinde “Yeşil Antalya” yazan Antalya’mızda artık bu tabelayı asacak yer yok. 1980’den sonra yapılaşmaya açılan Antalya, son dönemde tarımın öneminin artmasına rağmen tarım topraklarına yeterince sahip çıkamıyor” diye konuştu.

‘BETONA KURBAN ETMEYELİM’
Antalya’nın bir tarım kenti olduğunu ancak tarım toprağı bol bir kent olmadığını kaydeden Çandır, şöyle konuştu: ”Yüzölçümünün yüzde 18’inden azını tarım toprağı olarak kullanan Antalya’nın tarım toprakları konusunda daha duyarlı davranması gerekiyor. Tarımın gündemde olduğu bir dönemde Antalya’nın tarım topraklarını hala betona kurban etmesi kabul edilemez. Gıdaya erişimin zorlaştığı bir dönemde tarım ve toprağı korumak hepimizin boynunun borcu.”

Haberin Devamı

MALİYETLER KAÇIRIYOR
Sebze bahçelerindeki küçülmeyi de değerlendiren Çandır, “Sebze üretim alanlarının betonlaşmanın etkisi ve girdi maliyetlerindeki yükseklik nedeniyle üretimden kaçınılması olarak okuyabiliriz. Üretimden vazgeçilen alanlar yine betonlaşma tehlikesiyle karşı karşıya. Meyve üretim alanların artması ise sevindirici. Son dönemde başta muz olmak üzere, avokado, ejder meyvesi gibi tropikal meyvelere olan ilgi meyve üretim alanlarının artırmasını sağlamıştır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!