GeriLezizz Somon Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Somon Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Somon Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Somon Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Somon Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Somon Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Dünyanın her yerinde en çok sevilen yiyecekler arasında ilk sıralarda balık gelmektedir. Balıklar arasında birçok farklı türün olduğu görülmektedir. Özellikle somon balığı son derece faydalı olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Sizler için Somon Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Somon balığı faydaları ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.

Somon balığı, her yaştan insanın severek tükettiği son derece lezzetli bir balıktır. Bu balığın özellikleri ve faydaları birçok kişi tarafından merak edilmektedir. 

 Somon Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir ve Avlanır? Somon Balığı Faydaları ve Özellikleri 

 Somon balığının özelliklerini bilmek son derece önemlidir. Çünkü her balığın olduğu gibi somonunda doğru yöntemler ile pişirilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu balığın faydalarını öğrenerek zevkle tüketebilirsiniz. 

Somon Balığı Nedir? 

 Somon balığı, som balığı olarak adlandırılan ve uzun mesafeli göçleri ile bilinen bir balık türüdür. Tatlı su ve denizlerde yaşayan bir balık cinsi olarak bilinmektedir.

 Somon Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Somon balığının halk arasında som balığı olarak adlandırıldığı bilinmektedir. Bunun dışında halk arasında bu balık türü için farklı bir isim kullanılmaz. 

 Somon Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Somon balığının ilgi çekici birçok özelliği bulunmaktadır. Özellikle renginden dolayı diğer balıklardan daha farklı durmaktadır. Bunun yanında insan sağlığı açısından önemli bir besin kaynağı olması somonu farklı kılan özellikler arasında yer almaktadır. 

 - Başları pulsuzdur,

 - Hem tatlı suda hem de denizde yaşarlar,

 - Yırtıcı, çevik ve obur bir balık türüdür,

 - Genelde balık yiyerek beslenirler. 

 Somon Balığının Eti Yenir mi? 

 Somon balığının etini yemek mümkündür. Hatta bu balık türünü sık sık yemek gerektiği görülmektedir. Çünkü oldukça faydalı olması bu balığı değerli bir hale getirmektedir. İri bir balık olduğundan dolayı genellikle parçalar halinde satılmaktadır. 

 Somon Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Somon balığını pişirmek için birçok yöntem olduğu bilinmektedir. Bu balığı en doğru yöntem ile pişirmek her zaman için daha doğrudur. Ancak herkesin damak zevki farklı olduğundan dolayı somonu zevkinize göre pişirebilirsiniz. 

 Tavada pişirim; 

 Somon yağlı bir balık olduğu için yağ kullanmadan tavada kolayca pişirebilirsiniz. Bunun için teflon veya seramik tava kullanmanız daha faydalı olacaktır. Tavayı önceden ısıtarak fileto halinde hazırlanmış olan somonları içerisine atın ve yaklaşık 5 dakika kadar arkalı önlü pişirin. Vaktiniz varsa somonları zeytinyağı, limon, tuz ve isteğe bağlı baharatlar ile marine ederek 1-2 saat bekletebilirsiniz. 

 Fırında pişirim; 

 Fırında somon yapmak oldukça kolaydır. Çünkü somon uzun sürmeden rahatça pişen bir balıktır. Öncelikle somonları zeytinyağı, limon suyu, karabiber ve tuz ile harmanlayın. En az 1 saat bekletin. Daha sonra fırını 200 dereceye ayarlayarak ısıtın ve somonları tepsiye dizerek atın. 10 dakika kadar sonra kontrol ederek somonları çıkarın. Bu yöntemi kullanırken somonları folyoya da sarabilirsiniz.

 Izgarada pişirim;

 Somonu ızgara kullanarak pişirmekte mümkündür. Bunun için fırının mangalı kullanabilirsiniz. Mangalda yapmak için somonu önceden marine ederek hazırlayın. Daha sonra somonları ızgaraya dizerek pişirin. Yağlı bir balık olduğu için ateşi çok harlama ihtimali olduğunu unutmayın. Zaten somon uzun sürmeden yenecek kıvama gelmektedir. 

 Somon Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Fırında marine edilmiş somon tarifi: 

 Öncelikle somonu fileto halinde ayırın. Sonra bu filetoları zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber ve az miktarda kırmızı toz biber ile marine edin. 2 saat dinlendirdikten sonra fırını 200 derecede ısıtın. Isınan fırına tepsiye dizilen somonları koyun. On dakika civarında pişen somonlar hazır olacaktır. 

 Somon Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Somon balığı halk arasında kılçıksız bir balık olarak bilinmektedir. Aslında bunun nedeni somonun genellikle fileto halinde satılmasıdır. İnsanlar bundan dolayı somonu kılçıksız bir balık olarak görürler. Ancak somonda az da olsa kılçık bulunmaktadır. 

 Somon Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 Somon temizlerken balığı düz bir zemine yatırın. Daha sonra pullarını temizleyerek başını kesin. Ardından balığı karından ikiye yarın. Fileto halinde parçalar keserek temizleme işini bitirin. Somonu temizlerken filetoları dikkatli bir şekilde çıkarın ve başını kesmeyi unutmayın. 

 Somon Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Somon balığı avlamak için güçlü bir oltaya ihtiyaç vardır. Bunun için karbon olta kamışı işinizi görebilir. Oltadaki makara 50’lik ya da 70’lik olursa daha iyi olur. 

 Somon Balığının Faydaları Nelerdir? 

 - Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir,

 - Kansere karşı korur,

 - B12 vitamini sağlar,

 - Ağrı kesici etkisi vardır,

 - Kilo vermeyi kolaylaştırır,

 - Kalsiyum kaynağıdır,

 - Alzheimer hastalığına iyi gelir. 

 Somon Balığının Zararları Var mıdır? 

 Somonun herhangi bir zararı yoktur. Ancak bu balığın taze olarak tüketilmesi gerekmektedir. Bayat olursa eğer diğer balıklarda olduğu gibi zararlı olabilir.

 Somon Balığı Besin Değerleri 

 Somon; protein, kalsiyum, potasyum, A ve C vitaminleri bakımından zengindir. 

 Somon Balığının Türleri Var mıdır? 

 Somon türleri arasında Atlantik somon balığı ve Pasifik Somon balığı en yaygın türlerdir. Ayrıca pembe, gümüş, kızıl ve kral somon balığı türleri de bulunmaktadır.

False