GeriLezizz Sokar Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Sokar Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sokar Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Sokar Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Sokar Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Sokar Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Balık türleri gerek akvaryumlar için gerekse de insanlar için en önemli besin kaynaklarından biridir. Çünkü balık türleri içeriğinde önemli derecede protein, vitamin, mineral, yağ asidi gibi öğeleri barındırmaktadır. Elbette ki bu besin öğeleri bazı balık türlerinde daha yüksek değerde bazı balık türlerinde ise ona oranla daha düşük değerde olabilmektedir. Sokar balığı nasıl pişirilir, temizlenir, avlanır, faydaları nelerdir, özellikleri nelerdir, besin değerleri nasıldır detayları ile derledik.

Bireyler balık türlerinden bazılarının isimlerini mutlaka duymuştur. Özellikle kış mevsiminde bu balık türlerinin çoğu mutfaklarımızda pişirilerek besin öğesi olarak değerlendirilmektedir. Bazı balık türlerinin de eti yenmediği için akvaryumlarımızı süslemektedir. Sokar balığının ismini duymamış ve özelliklerini bilmeyen insanlar çoğunlukta olabilir. Elbette ki deniz ürünleriyle ilgili eğitimler alan insanlar sokar balığıyla ilgili detayları mutlaka hakimdir. 

 Sokar Balığı Nedir? 

 Kare kuyruklu tavşan balığına sokar balığı denmektedir. Hatta sokar balığı kare kuyruklu olarak da anılmaktadır. Bu balık türü Siganidae ailesine aittir. Deniz ışınlı yüzgeçli bir balıktır. Bu yüzgeçlerde dikenler bulunur ve bu dikenler zehir içerir. Besin balığı olarak kabul edilen sokar balığı batı Hint Okyanusuna ait bir balık türüdür. Batı Hint Okyanusu ise Süveyş Kanalıyla Akdeniz'e yayılmaktadır.

  Sokar Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Ülkemizde sokar balığına aynı anlama gelen sokan balık da denmektedir. Bunun nedeninin yüzgeçlerindeki dilenler olduğu bilinmektedir. Sokar balığı aslında bir kaya balığı türüdür. Yolculuk yaparken yaz aylarında da ülkemize giriş yapar. Sokarlar, kara kuyruklu, tavşan balığı gibi isimler sokar balığına halk arasında verilen farklı isimlerdir. 

 Sokar Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Sokar balığı dikenleriyle çarptığı için bu ismi almaktadır. Bu yüzden çarpan balık da denmektedir. Beyaz ve siyah renklerde bulunur. Özellikle Akdeniz bölgesinde yer almaktadır. Denizlerin sahil kesimlerinde yaşamlarını sürdürür. Bu balık türünün boyları 20 ile 30 cm arasında değişkenlik göstermektedir. Aynı zamanda bu balığın bilinen 300 adete kadar türü olduğu söylenmektedir. Örneğin küçük sokar balığı bir türüdür ve bu balığın boyu 15 cm civarındadır. Taş balığı türü de vardır. Bu türü bulunduğu yere uyum sağlar. Bu uyumu renkleri sayesinde gerçekleştirir. Diğer türleri arasında da oldukça zehirli olanları da mevcuttur. İşte sokar balığının diğer özellikleri liste halinde sıraladık:

 Tüm vücudu dikenlerle kaplıdır.

 Karın yüzgecinde 1 adet dikeni vardır. 

Sırt yüzgecinde 11 tane dikeni vardır. 

Anüs yüzgecinde 3 tane dikeni vardır. 

Oldukça zehirlidirler. 

Kafası iri ve eğridir. 

Gövdesi koni şeklindedir.

 Denizlerin dip kısımlarında yaşar. 

Gözleri normalden daha yukarıda kafasının üzerindedir. 

Ağzı geniş ve aşağıya eğimlidir. 

Alt çenesi dışa doğrudur.

 Kesici dişleri yoktur.

 Hareketsiz ve tembel bir balıktır. 

Kışın suların diplerine gider. Yazın ise denizlerin kıyılarına gider. 

Taşlık alanlar, mağaralar ve kayalık bölgeler onların yaşam alanlarıdır. 

Derisi serttir. 

Pullar deriye yapışıktır. 

Üzeri koyu kahve renkte olabilir. 

Yan bölgeleri alacalı kahve renginde olabilir. 

Karın bölgesi için beyaz, turuncu ve kırmızı tonları hakim olabilir.

 Bulunduğu ortama göre renk değiştirir. 

Sokar Balığının Eti Yenir mi? 

 Sokar balığının eti yenmektedir. Hatta etinin oldukça lezzetli olduğu söylenmektedir. Genellikle tavası yapılmaktadır. Eti yendiği için besin balığı olarak geçmektedir. Sadece bu balık diplerde yosunların arasında taşlarda yaşadığı için içinin iyi temizlenmesi gereklidir. Rumlar ve Kıbrıs Türklerinin bu balığı çok sevdiği söylenebilir. Balık türünün kebabı ve kızartmasının en iyi olduğu bilinir. 

 Sokar Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Sokar balığının tavada kızartmasının çok lezzetli olduğu bilinmektedir. Bu balık bu yüzden daha çok tavada yapılması tercih edilmektedir. Aynı zamanda fırında ve ızgarada da yapılabilir. Bu balığın güzelce temizlendiğinden emin olduktan sonra yağlı bir tavada un bile eklemeden kızartabilirsiniz. Fırında yaparken de içerisine çeşitli sebzeler ekleyerek soğanla hafif sulu olacak şekilde pişirebilirsiniz. Izgarada da yapmak için iyi temizlenmiş bir sokar balığını ızgara teline koyarak ve çevirme işlemleriyle kısa sürede hafif olarak pişirebilirsiniz. 

 Sokar Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Sokar balığının tarifleri arasında tavada sade bir şekilde kızartılması, ızgarada kurutulmadan kızartılması ve fırında sebzelerle sulu şekilde pişirilmesi gelmektedir. Bir de sokar balığının kebabını yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle iyi temizlenmiş sokar balıklarına ihtiyacınız vardır. Karabiber, tuz, defne yaprağı, zeytin yağı ve kuru soğan ile lezzetlendirebilirsiniz. 

 Sokar Balığı Kılçıklı mıdır?

  Sokar balığı dikenleriyle bilinse de kılçıklı balık kategorisinde yer almaktadır. Sularda kılçıksız balık yoktur. Somon, dil balığı ve alabalık gibi kılçığı oldukça az olan balık türleri vardır. Sokar balığı da kılçıklı olsa da boyut olarak ortalama boyda yer alabileceği için kılçıkları görülür düzeydedir. 

 Sokar Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  Sokar balığı dikenli ve zehirli bir balık olduğu için temizlenmesine çok dikkat edilmelidir. Öncelikle bir adet makas ve bir adet bıçağa ihtiyacınız olacaktır. Makas yardımıyla sırtındaki ve altındaki yani vücudundaki dikenler alınır. Sonrasında bıçakla da kafasını kesiyoruz. Yine bıçak yardımıyla iç organlarını kafasını kestiğimiz alan boş kaldığı için oradan çıkartıyoruz. Sokar balığı böylece temizlenmiş ve pişirilmeye hazır olacaktır. Temizlerken tek dikkat etmeniz ilk olarak hemen zehirli dikenlerinden kurtulmak olacaktır. Hatta makas ile dikenleri alırken dokunmamanız önemlidir. Bu amaçla bir eldiven de takabilirsiniz. Sokar balığının zehirli dikenleri öldürmez. Fakat büyük sağlık sorunları çıkartarak sizi süründürebilir.

  Sokar Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Sokar balığının çok kayalık bölgelerde bulunduğunu söyledik. Üstelik dikenleri de tehlikeli olunca mutlaka bu balığı tutmak yakalamak yani avlamak için olta takımına ihtiyacınız olacaktır. Misine olarak çekeri yüksek kaliteli 0,18-0,20 mm ölçülerinde takım kullanmalısınız. Avlanma için ikili köstek yapılması gerekir. Bu kösteklerin uzunluğu da bir karıştan az olmamalıdır. Yaprak kurşun ve şamandra da takarak olta takımı tamamlanmış olur. Sokar balığını yakalamak için iki köstekli bir dip olta takımı kullanılır. Bu sayede yemler yüzeyden aşağıda olur ve tabana değmez. Sokar balığı ancak bu şekilde tutulur. 

 Sokar Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Sokar balığı görüntü olarak çok çirkin bir balık olduğu için dikenlerinin de zehirli ve tehlikeli olmasından dolayı daha çok evlerde değil lokantalarda tercih edilmektedir. Fakat buna rağmen sokar balığının hiç bilinmeyen faydaları bulunmaktadır. Sokar balığı insan yaşamında önemli bir hastalığa iyi gelmektedir. Epilepsi hastalığı bu rahatsızlıktır. Balığın derisinin yani dikenlerinin tamamen atılması lazımdır. Bundan sonraki eti oldukça yüksek besin değerlerine sahip olarak diğer balıklar gibi kemik erimesi, protein gibi faydaları vardır.

  Sokar Balığının Zararları Var mıdır?

  Sokar balığının zararlı olan tek yeri vücudu yani derisidir. Çünkü tüm vücudu deriyle kaplıdır. Bu derinin üzerinde de zehirli dikenleri vardır. Sokar balığının etinin hiç bir zararı yoktur. Aksine inanılmaz faydaları vardır. Çeşitli hastalıklara iyi gelir. 

 Sokar Balığının Besin Değerleri Nedir?

  Balıkların besin değerleri birbirinden farklı olabilir. Bazı balık türlerinde protein fazla iken bazı balık türlerinde ise yağ oranı daha fazla olabilmektedir. Balıkların besin değerlerini karbonhidrat, yağ, kalori ve protein olguları oluşturmaktadır. Sokar balığı protein açısından zengin bir balıktır. Kalorisi oldukça düşüktür. Yağ ve karbonhidrat değerleri de ortalama seviyesindedir. 

 Sokar Balığının Türleri Var mıdır?

  Sokar balığının türleri vardır. Bu türler üstelik 300 adede yakındır. Türleri oldukça fazla olan sokar balığının çeşitlerine küçük sokar balığı veya taş balığı örnek olarak verilebilir. Küçük sokar balığının bu ismi almasının nedeni ve özelliği boyunun normal sokar balığına göre daha ufak olmasıdır. Küçük sokar balığı türünün boyu 15 cm civarındadır. Taş balığı da bir sokar balığı türüdür. Bu balık türünün özelliği de renkleri sayesinde her ortama uyum sağlıyor olmasıdır.  

False