GeriLezizz Sinarit Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Sinarit Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sinarit Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Sinarit Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Sinarit Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Sinarit Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Mercan ailesinin bir üyesi olan sinaritin vücudu kalın ve iri pullarla kaplıdır. Beyaz, sıkı, yağsız ve lop etlidir. Balıkçıların dikkatini en çok çeken balıklar arasında yer alır. Bu nedenle de pek çok kişi bu balığın özelliklerini ve nasıl avlanabileceğini merak ediyor. Sinarit balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.

 Sinarit Balığı, denizlerde en sık karşılaşılan balık türleri arasında yer alıyor. Bu balıklar, pek çok özelliğe sahiptir. 

 Sinarit Balığı Nedir? 

 Sinarit Balığının bilimsel ismi, Dentex dentex’tir. Mercan ailesinin bir üyesi olan ve genellikle de denizlerimizde görülen en büyük örnekleri ise, Trança ve Sinarit balıklarıdır. 

 Sinarit Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var Mıdır? 

 Sinarit Balığının halk Arasında bilinen iki farklı ismi vardır. Bunlar ise, trança ve sinarittir. 

 Sinarit Balığının Özellikleri Nelerdir?

  Sinarit balığının bilimsel ismi dentex olarak bilinir. Aynı zamanda Avrupa’da bilinen adı ise common dentex’dir. Akdeniz ve Ege’de bol miktarda bulunur. Maksimum 30 yıl kadar yaşayabilir. Sinarit balıklarının en lezzetli olduğu aylar ise, Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Nadir bir şekilde 1,5 metre uzunluğa ulaşabilirler. Ağırlıkları ise en fazla 20 kilo civarında olabilir. Minimum avlanma boyu ise, 35 cm olarak bilinir.

  Sinarit balıkları, mercan (sparidae) ailesine mensup olan bir balık türüdür. Güçlü, sert yapılı ve az bulunan bir balık türüdür. Denizlerimizin besin değeri yüksek eti lezzetli, besin değeri yüksek en güzel balıklarındandır. Oltayla denizlerimizde sinarit avlamak son derece zevkli bir uğraştır. Balığın yakalama işi, yakalandıktan sonraki alımı çok zevkli ve heyecan içinde geçer. 

 Sinarit balığının vücudu genellikle elipse benzer bir şekle sahiptir. Sırtından karnına doğru açılan rengi ise, sarı, bej ve pembedir. Karın kısmı genellikle beyazdır. Vücudunda ise, mavi menevişler bulunur. Solungaç kapaklarında ise daha çok sarı renk bulunur. Sırt yüzgeci uzun ve tektir. Aynı zamanda ensesinden kuyruğuna doğru devam eder. Tüm yüzgeçleri iyi geliştiğinden dolayı çok iyi bir avcıdır. Başı vücuduna göre çok daha büyüktür. Gözleri ve ağzı ise genellikle normal boyutlardadır. Dudakları ise kalındır. Çenesi oldukça kuvvetlidir. Ağzında ise, konik, keskin ve batıcı dişler vardır. 

 Sinarit Balığının Eti Yenir mi? 

 Sinarit balığı, eti çok lezzetli bir balık türüdür. Bu nedenle pek çok farklı yemeği yapılabilir. 

 Sinarit Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Sinarit balığı çok lezzetli bir beyaz etme sahiptir. Özellikle de ızgarada, fırında ve tavada pek çok farklı şekilde pişirilebilir. Izgara, buğulama, tava, fırın, yahni ve kağıtta gibi çeşitli pişirme yöntemleri ile çok lezzetli yemekler yapılabilir. Aynı zamanda tuzda balık da, sinarit yapmak isteyenler için favori görülen bir pişirme yöntemidir. 

 Sinarit Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Sinarit balığı, en lezzetli balıklar içinde yer alır. Izgara, fırın, buğulama yöntemlerinde ve buharda çok iyi bir sonuç verir. Sinarit balığını temizleyip tuzla ovaladıysan sonra üzerine limon dilimleri koyarak çeşitli sebzelerle fırında yapabilirsiniz. 

 Sinarit Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Sinarit balığı kılçıklı balıklar arasında yer alır. 

 Sinarit Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  Sinarit balıklarının temizlenmesi oldukça kolaydır. Özellikle de derisini ve yüzgeçlerini balığa zarar vermeden dikkatli bir şekilde ayırmak gerekir. Ardından balığın kılçıklarını ve iç organlarını dikkatli bir şekilde temizledikten sonra balığınızı yıkayabilirsiniz. Bu sayede balığınız yemek için hazır bir hale gelir.

  Sinarit Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Sinarit balığı avının yapılması, 01 Nisan – 01 Temmuz tarihleri arasında yasaktır. Bu dönem dışında ise, günde en fazla kişi başı 5 kg balık avlanılmasına izin verilir. Sinarit balığının, yasal av boy limiti vardır. Bu limit ise, 35 cm. dir. 35 cm. altında satılması ve avlanması yasaktır. Akdeniz bölgesinde özellikle de kayalık alanlarda sıkça uygulanan av şekillerinden birisi de savurma oltadır. Canlı ya da ölü balıklar ise, yem olarak kullanılabilir. Canlı yem atmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken kurşun ile canlı yemin aynı anda ve elde tutularak, savurarak atılması yöntemidir. Bu sayede yemin oltadan kopmaması sağlanmış olur. 

 Sinarit Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Kalp damar sağlığı, kemik sağlığı, kolesterol, göz sağlığı gibi vücuda pek çok faydası vardır. Aynı zamanda zihni güçlendirmeye de yardımcı olur. Aynı zamanda osteoporoz oluşumunu önemli ölçüde önler. 

 Sinarit Balığının Zararları Var Mıdır? 

 Sinarit balığı, fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir. İçinde civa bulunduğu için fazla miktarda tüketilmesi çeşitli sorunlara neden olabilir. 

 Sinarit Balığı Besin Değerleri 

 Sinarit balığı; fosfor, A vitamini, kalsiyum, omega 3 ve protein bakımından çok zengindir. İçerdiği bu değerli besinler ise, vücudun sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

  Sinarit Balığının Türleri Var mıdır? 

 Sinarit balığının trança ve Sinarit adı verilen iki farklı türü vardır. Sinarit balığının, en lezzetli olduğu zamanlar ise Temmuz ve Ağustos aylarıdır. 

False