GeriMutfak Tüyoları Salatasından çorbasına protein deposu mercimekli fikirler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Salatasından çorbasına protein deposu mercimekli fikirler

Salatasından çorbasına protein deposu mercimekli fikirler

Baklagiller familyasında yer alan protein zengini mercimeği sofralarımızdan eksik etmeyiz. Faydaları saymakla bitmeyen mercimekle çorbanın dışında yapılabilecek çok fazla tarif vardır. İşte sofralarınızın baş tacı olacak bazı mercimekli lezzetler…

Mercimek Çorbası

Mercimek, soğan, defneyaprağı ve karabiberi 4 su bardağı suda pişirip süzgeçten geçirin. Ayrı kapta tereyağı ile unu kavurup 1 su bardağı su ilave ederek süzdüğünüz mercimeği ekleyin. Tereyağında yakılmış kırmızı biber ilave edip limon sıkarak servis edin.

Mercimek Köftesi

Mercimekleri haşlayın, ateşten aldıktan sonra ince bulgur ekleyip altını kapatarak 15 dakika bekletin. Salça ile kavrulmuş soğan, yeşil soğan, maydanoz, tuz, pul biber, kimyon, sıvı yağ ilave ederek köfte şeklinde biçimlendirerek limon sıkarak servis yapın.

Mercimekli Börek

Un, sıvı yağ, yumurta, kabartma tozu, su ve tuzu karıştırarak kulak memesi kıvamında hamur elde edin. Top şeklinde kapatarak nemli bezle örtün ve 10 dakika dinlendirin. Soğan ile yeşil mercimeği tuz ve karabiber ile ateşte karıştırın. Hamuru 15 santimetre eninde kare şeklinde açın ve mercimekli karışımı içine koyup 4 ucunu ortada birleştirip kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürüp pişirin. Dilerseniz hazır yufka da kullanabilirsiniz.

Salatasından çorbasına protein deposu mercimekli fikirler

Sarı Mercimek Salatası

Mercimeği 30 dakika sıcak suda bekletip bir taşım kaynatın ve süzün. Nar ekşisi, zeytinyağı ve tuz ekleyerek karıştırın. Maydanoz ve yeşil soğanla süsleyerek servis edin.

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı

Haşlayıp süzdüğünüz mercimekleri sıcak suya koyarak pişirmeye devam edin. Suyunu çekmek üzereyken bulgur ve tuz ekleyin. Tavada tereyağında yakılmış pul biberi pilavın üzerinde gezdirin.

Tutmaç Çorbası

Bir gün önceden soğuk suda ıslatılmış yeşil mercimekleri haşlayıp, suyunu süzün. Yağda soğanı pembeleşinceye kadar kavurup mercimeği ekleyin. Yoğurt, un, tuz ve karabiber ekleyin. Kaynadıktan sonra erişte ilave edin. 15 dakika daha kaynadıktan sonra Sivas'a özgü bir lezzet olan tutmaç çorbasını nane ile servis edebilirsiniz.

Yeşil Mercimekli Yumurta

Soğan, domates, havuç, kekik ve yeşil mercimekleri pişirip suyunu süzün. Suyunu bir kaba alın. Suyu biraz daha kaynatıp sirke, tuz, karabiber, hardal ve zeytinyağı ekleyin. Tavadan aldıktan sonra mercimekle karıştırın ve bir tavada yumurtaları pişirerek mercimekli karışım ile birlikte servis edin.

False