GeriMutfak Tüyoları Masterchef batırık tarifi ve malzemeleri: Batırık yemeği nasıl yapılır, hangi yöreye ait?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Masterchef batırık tarifi ve malzemeleri: Batırık yemeği nasıl yapılır, hangi yöreye ait?

Masterchef batırık tarifi ve malzemeleri: Batırık yemeği nasıl yapılır, hangi yöreye ait?

Kısıra ve mercimek köftesine benzerliğiyle dikkat çeken Anadolu'nun sevilen lezzetlerinden batırık tarifi yöresine göre sulu ve susuz hazırlanarak sunuluyor. Yaz aylarının taze domates ve salatalığı eklendiği için kısıra benzeyen bu lezzet hafif olmasının yanı sıra doyurucu da. Peki batırık yemeği nasıl yapılır, hangi yöreye ait? İşte evde denemek isteyenler için batırık tarifi ve malzemeleri...

Kısır ve mercimek köftesine benzetilen batırık yemeğini benzerlerinden ayırt edilmesini sağlayan tahin sayesinde tadına doyum olmuyor. Konya, Tokat, Mersin illermizde sıklıkla yapılan batırık yemeği bir diğer özelliği de iki farklı şekilde tüketilebiliyor olması. İster elinizi hafifçe ıslatıp, küçük parçalar alarak köfte şekli verdikten sonra marulların üzerine dizebilir, isterseniz de malzemeye 5-6 bardak su ekleyip karıştırarak üzerine ince doğranmış marullar ekleyip servis edebilirsiniz.

BATIRIK MALZEMELERİ

1 su bardağı ince bulgur

Yarım çay bardağı tahin

1 yemek kaşığı biber salçası

1 adet kuru soğan

2 adet domates

2 adet salatalık

Yarım demet maydanoz

2 adet yeşil biber

Yarım demet nane

3 dal taze soğan

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Yarım çay bardağı limon suyu

1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay kaşığı kimyon

5 su bardağı soğuk su

2 çay bardağı sıcak su

2 yemek kaşığı nar ekşisi

5 yaprak marul

Tuz

Masterchef batırık tarifi ve malzemeleri: Batırık yemeği nasıl yapılır, hangi yöreye ait

BATIRIK NASIL YAPILIR?

Tahini küçük bir tavada ısıtın.

Bulguru sıcak su ile ıslatın. Bulgurlar şiştikten sonra kullanıma hazır demektir.

Şişen bulgurun içine ısıttığınız tahini ve kimyonu alıp, karıştırın.

Tüm sebzeleri incecik doğrayıp kuru soğanı rendeleyin.

Bulgurlu karışıma soğan ve salçayı ekleyerek karıştırın.

Biber, domates, salatalık, taze soğan, nane ve maydanozu ekleyip karıştırmaya devam edin.

Baharatları ve nar ekşisini de ekleyip, karıştırın. Afiyet olsun.

False