GeriMutfak Tüyoları Mafiş tatlısı (Balıkesir yöresi) tarifi: Mafiş tatlısı nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mafiş tatlısı (Balıkesir yöresi) tarifi: Mafiş tatlısı nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir?

Mafiş tatlısı (Balıkesir yöresi) tarifi: Mafiş tatlısı nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir?

Balıkesir'in yöresel lezzetlerinden olan mafiş tatlısı sofralarımıza konuk oluyor. Yağda kızartılıp şerbete batırılan mafiş tatlısı lokma tatlısına benzerliğiyle biliniyor. Peki, Balıkesir mafiş tatlısı nasıl yapılır? İşte, mafiş tatlısı tarifi ve malzemeleri...

Mafiş tatlısı Balıkesir yöresine ait bir hamur tatlısı. Hamur parçaları önce yağda kızartılıyor ardından şerbete atılıp tatlandırılıyor. Çıtır çıtır mafiş tatlısını siz de sofranızda misafir etmek, sevdiklerinize ikram etmek isterseniz tek ihtiyacınız bu tarif. İşte mafiş tatlısının malzemeleri ve tarifi…

MAFİŞ TATLI MALZEMELERİ

Hamuru için:

1 adet yumurta

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı sıvı yağ

1 paket kabartma tozu

1,5 su bardağı un

Şerbeti için:

2 su bardağı toz şeker

1,5 su bardağı su

4-5 damla limon suyu

Kızartmak için:

Sıvı yağ

Süslemek için:

Dövülmüş ceviz veya fındık

MAFİŞ TATLISI NASIL YAPILIR?

Tatlının şerbeti için toz şeker ve suyu tencerede şeker eriyene kadar karıştırın.

Kaynamaya başladığı noktada içine limon suyunu ilave edin.

Altını kıstığınız şerbeti 10 dakika daha kaynatıp soğuması için kenara alın.

Hamuru için un haricindeki malzemeleri derin bir kasede karıştırın.

Üzerine azar azar unu ekleyip güzelce yoğurun ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.

Hamuru hafifçe unladığınız tezgahın üzerinde hafifçe unlayarak çok kalın olmayacak şekilde açın.

Hamuru rulet ya da bıçak yardımıyla kare kare kesin.

Ortasından tutup sıkıştırdığınız hamurlara fiyonk şekli verin.

Hamurları kızgın yağda iyice kızartıp çıkarır çıkarmaz soğuk şerbete atın.

Şerbetin içinde bir-iki kez döndürdüğünüz tatlıları tabağa alıp üzerine dövülmüş ceviz ya da fındık serpin. Afiyet olsun…

 

False