GeriLezizz Lüfer Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Sarıkanat (Kofana) Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Lüfer Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Sarıkanat (Kofana) Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Lüfer Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Sarıkanat (Kofana) Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Ülkemiz tam bir balık cennetidir. Ülkemizde Eti yenen ve yenmeyen pek çok balık türü bulunuyor. Lüfer Pomatomidae familyasına sahip olan bir balık türüdür. Aynı zamanda balıkların babası olarak da bilinir. Etçil bir balık türüdür. Vücudu çok uzundur. İki adet sırt yüzgeci vardır. Lüfer Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.

Balıkçıların ve damak tadına düşkün olan kişilerin mevsimini merakla beklediği lezzetli balıklar, keyifle yemek yenen sofraların da gözdesidir. 

 Lüfer Balığı Nedir? 

 Lüfer Pomatomidae ailesinin bir üyesi olan balık türüdür. Lüfer balığı, balıkların babası olarak da bilinir. Aynı zamanda etçil bir balık türüdür. Vücudu oldukça uzun bir görünüme sahiptir. Sırtı ve yüzgeçleri ise, iki tanedir. Çatallı ve sivri kuyrukları vardır. Ağızları da çok iridir. Bol miktarda pulları bulunur. 

 Lüfer Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var Mıdır? 

 Lüfer balığına Sırtıkara ve Kofona adı verilir. Boyu 35 cm’e kadar olan balıklara ise, Lüfer olarak bilinir. Yavruyken boylarına göre farklı isimler de alır. 10 santime kadar olanlarına defne, 15 santime kadar olanlarına çinekop, 20 santime kadar olanlara kaba çinekop, 25 santime kadar olan balıklara sarıkanat, 30 santime kadar olanlara lüfer, 30 santimden büyük olanlara ise, kofana adı verilir. 

 Lüfer Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Lüfer balıkları, denizlerimizin en çok tüketilen ve beğenilen balıklarından birisidir. Her balıkçının yakalamak istediği balıklar arasında yer alır. Lüfer yakalanması çok zevkli bir balık olduğu kadar etinin lezzeti ile de popüler bir balıktır. Boylarına göre farklı isimler alır. 

 Ülkemizde yetişen en lezzetli balıklar içinde yer alır. Eylül ayının ikinci haftasından ocak sonuna kadar en lezzetli zamanıdır. Her türlü lezzetli yemeği yapılır. Özellikle ızgarası çok lezzetlidir. Yoğun bir şekilde pulları vardır. Osmanlı zamanının saray yemekleri arasında yer alan lüfer, Pierre Loti’nin bile yediği en lezzetli balıklar arasında yer alır. Lüfer büyük okyanuslar da bile bulunur. Dünyanın her yerinde ona rastlanabilir. 

 Lüfer Balığının Eti Yenir mi? 

 Lüfer balığının eti çok lezzetlidir. Bu nedenle çok çeşitli yemekler yapılabilir. Özellikle de evinin bahçesinde keyif yapmayı seven kişiler ızgarayı tercih ediyor. 

 Lüfer Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Lüfer balığı, tavada, fırında ve Izgarada çeşitli şekillerde pişirilebilir. Hem lezzetli hem de patik bir şekilde lüfer balığının temizleyerek pişirebilirsiniz aynı zamanda patates, limon suyu, soğan ve domates ile yemeği zenginleştirerek hazırlayabilirsiniz. Bunun için temizlediğiniz balıkları tuz, zeytinyağı ve karabiber ile ovalayıp fırın kabına yerleştirmelisiniz. Üzerine dilimlenmiş limonları dizebilirsiniz. Etrafına da patatesleri dizerek üstünü folyo ile kapatabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız lüferlerinizi 200 derecedeki fırında 30 – 35 dakika kadar pişirmeniz gerekir. 

 Lüfer Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Lüfer balığı, kılçıklı balıklar arasında yer alır. Bu nedenle yemek hazırlanmadan önce balığın güzelce temizlenmesi gerekir. 

 Lüfer Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

İlk olarak lüferleri yıkamanız gerekir. 

Kuyruktan başa doğru olacak bir şekilde pulları temizlemeniz gerekir. 

Solungaçlarını yaka kısmından çekerek çıkarmanız gerekir. 

Balığın karnını yararak iç organlarını temizlemeniz gerekir. 

Bağırsakları çıkardıktan sonra balığın karnını iyice yıkamanız ve karın içinde bulunan siyah derileri temizlemeniz gerekir. 

Balık iriyse, yan taraflarını bıçak ile çizmeniz gerekir.

 Karnına piyazı doldurarak ızgara yapmak istiyorsanız, solungaçları çıkardıktan sonra balığın karnına zarar vermeden temizleyebilirsiniz. 

Balığın pullarını dikkatli bir şekilde temizlemeniz gerekir. Bu işlemi yaparken bıçağı dik tutmak gerekir. 

Filetoyu çıkarmak için balığı kuyruk kısmından başlayarak kılçık paralelinden ikiye ayırmak gerekir. 

Lüfer Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Lüfer Balığı, balıkçıların yakalamaktan en çok hoşlandığı balık türleri arasında yer alır. Avlaması ve pişirmesi çok keyifli olan lüfer balıkları, çeşitli tekniklerle avlanıyor. Lüferleri avlamak için yem olarak; hamsi, izmarit, zamana, sardalya ve istavrit kullanabilirsiniz. Lüferler bu yemleri çok sever ve hemen gelir. Lüferler yemli ve suni yemle yapılan avlanır. Lüfer kurnaz bir balık olduğu için avlanma sırasında insanlara pek çok zorluk çıkarır. Karadeniz, Marmara ve Akdeniz’de boldur. 

 Lüfer Balığının Faydaları Nelerdir? 

Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. 

Büyüme ve gelişmeyi destekler.

 Sinirleri korumaya yardımcıdır.

 Cilde faydalıdır. 

Vücuda enerji üretme konusunda fayda sağlar. 

Kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olur. Atar damar sağlığı bakımından çok önemlidir. 

Antioksidan özelliği vardır.

Hücre koruyucu bir özelliği vardır.

Dokuların yaşlanmasını erteler. 

Kemik ve göz sağlığını destekler. 

Lüfer Balığının Zararları Nelerdir? 

 Lüfer balığının aşırı miktarda tüketilmesi çeşitli sindirim sorunlarına yol açar. 

 Lüfer Balığı Besin Değerleri 

 Lüfer balığının içinde B12, magnezyum, potasyum, Omega – 3, Omega – 6, selenyum, çinko, fosfor, bakır ve sodyum vardır. 

 Lüfer Balığının Türleri Var mıdır? 

 Lüfer balığı ise, boyuna göre farklı türlere ayrılır. Bunlar ise, defne, sarıkanat, çinekop, kaba çinekop ve kofana gibi türlerdir. Lüferler yasal boyutlara ulaştığı zaman avlanabilir.

False