GeriMutfak Tüyoları Kerevit nedir, nasıl yenir? İşte, kerevit ile yapılan yemekler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kerevit nedir, nasıl yenir? İşte, kerevit ile yapılan yemekler

Kerevit nedir, nasıl yenir? İşte, kerevit ile yapılan yemekler

Kerevit nedir, yenir mi sorusu MasterChef programı ile gündeme geldi. Deniz canlısı olarak dikkat çekici bir yapıya sahip olan Kerevit, yengeç ve ıstakoz benzeri bir yapıya sahiptir. Dünyanın her yerinde yaklaşık 600 türü bulunan kerevit nasıl pişirilir merak ediliyor. Peki, Kerevit nedir, nasıl yenir? İşte kerevit ile yapılan yemekler...

Görünümüne nazaran lezzetli bir yapıya sahip olan kerevit, çiftlik ortamında da üretilebilmektedir. Tatlı su ıstakozu da denilen kerevit Afrika ve Antarktika kıtaları hariç diğer kıtalarda doğal olarak bulunmaktadırlar. Peki, kerevit nedir, nasıl yenir? İşte merak edilenler...

Kerevit Nedir?

Kerevitler (tatlısu ıstakozları), yengeçler ve ıstakozlar (deniz ıstakozları) gibi diğer kabuklulara benzer şekilde çoğalırlar. Ancak, serbest yaşam sürdüren bir larva evresine sahip olmayışlarıyla onlardan belirgin bir şekilde ayrılırlar.

Kerevit nedir, nasıl yenir İşte, kerevit ile yapılan yemekler

Kerevit Nerede Bulunur?

Dünya üzerinde yaklaşık 600 kerevit türü Afrika ve Antarktika kıtaları hariç diğer kıtalarda doğal olarak bulunmaktadırlar. Ayrıca, kerevitler orijinal olarak bulundukları ortamlardan başka ortamlara, yoğun olarak, doğal yollarla (göç veya akıntılarla birlikte); tesadüfen (gemilerin balast sularıyla, kanallarla, Balık yakalamada tuzaklarda kullanılmalarıyla, kontrol altında tutuldukları ortamlardan kaçmalarıyla, predatörler ya da insanlar tarafından farkında olmadan taşınmalarıyla) veya insanlar tarafından bilinçli olarak (akvaryumlarda hobi olarak tutulmaları, üretim ve yetiştiriciliklerinin yapılması, su bitkilerinin kontrolü) taşınmışlardır. Kerevitlerin bir ortamdan başka ortama taşınmalarında en önemli ve yaygın faktör girişimcilerin bu canlılardan ekonomik olarak gelir elde etme istemidir.

Kerevit nedir, nasıl yenir İşte, kerevit ile yapılan yemekler

Kerevit Nasıl Pişirilir?

İşe kerevitleri soğuk suda iyice yıkamakla başlayın. Temiz kerevitleri kaynayan bir tencerenin içine atın. Su kaynarken tuzunu eklemeyi unutmayın. Kaynatma işlemine kerevitlerin rengi değişip, kuyrukları kıvrılana kadar devam edin. Bu süre ortalama 15-20 dakika olacaktır. Kabukları ile servis etmek isterseniz kerevitleriniz servise hazır.

“Daha lezzetli olsun, sofrada kabuklarını ayıklamakla uğraşmayalım” derseniz, kerevit ayıklamak, karides ayıklamakla çok benzerdir. Haşladığınız kerevitleri soğumaya bıraktıktan sonra, etlerini çatalla veya ellerinizle kolayca ayıklayabilirsiniz. Kafasını ve kuyruğunu tutup baskı uyguladığınız zaman kuyruğu, kafasından ayrılacaktır. Karnından, kuyruğuna doğru makasla kesin ve kuyruğunu ayırın. Etini kolayca çıkaracaksınız. Kuyruğun üstünü çok derine inmeden keserek siyah renkteki bağırsaklarını çıkarıp atın. Lezzetli kıskaçlarını sakın atmayın. Kıskaçlarını kırarak içindeki ete ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz kabuklarını çıkardığınız etleri ve kıskaçlarını, yarım çay bardağı kadar zeytinyağında dilediğiniz baharatları ilave ederek 10 dakika kadar tavada pişirerek servis edebilirsiniz. Bu işlemle yemeğinizin lezzetine lezzet katarak, tavada kerevitin tadını çıkaracaksınız.

Artık yemeğiniz hazır dilediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...

False