GeriLezizz Kalkan Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kalkan Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kalkan Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kalkan Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Kalkan Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kalkan Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Kalkan balığı; avlanması oldukça zor olmasından ötürü, pahalı ve az bulunan balık türleri içerisinde bulunmaktadır. Oldukça lezzetli bir balık çeşididir. Lezzeti ve yassı biçimiyle popüler olan kalkan balığı; çok popüler bir balıktır. Peki, kalkan Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Kalkan balığı faydaları ve özellikleri nedir tüm detayları ile derledik.

Yassı biçimi ve eşsiz tadı ile pek çok seveni olan kalkan balığı; yaklaşık şekilde 20- 70 metre derinliklerde yaşayan bir balıktır. Bununla birlikte orta büyüklükte olan dip balığı olarak da tanımlanabilir. Balığın gözleri; bedeninin sol kısmında yer alır. Sağ kısmıyla denizin dibinde tembel şekilde yatan bu balığın ağırlığı ve boyutları; yaklaşık şekilde 20 kilograma ve 1 metreye kadar çıkabilmektedir. 

 Kalkan Balığı Nedir? 

 Kalkan balığının; Türkiye'nin tüm denizlerinde yetiştiği belirtilmektedir. Bununla birlikte Karadeniz'de en kaliteli çeşidi bulunmaktadır. Yuvarlak ve yassı bir şekli bulunur. Kalkan balığının derisinin üstünde çivi biçiminde çıkıntıları bulunmaktadır. Balığın gözleri sol kısımdadır. Kalkan balığının üst bedeni kahverengidir. Altı ise genel olarak beyazdır. 

 Kalkan balığı; ufak balık ve deniz canlıları ile beslenmekte olan etçil bir balıktır. 20 ile 30 sene gibi uzun ömürleri bulunur. Bunun yanı sıra genel olarak 10- 70 metre derinliklerdeki çamurlu yüzeylerde çok fazla hareket etmeden yaşarlar. 

 Kalkan Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Kalkan balığının halk arasında farklı bir ismi bulunmamaktadır. 

 Kalkan Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Kalkan balığı; yaklaşık şekilde 20 ile 70 metre arasındaki derinliklerde yaşayan, orta büyüklükte bir dip balığı olarak tanımlanabilir. Bunun dışında yuvarlağa benzeyen vücuduyla, pulsuz yapıya sahiptir. Kalkan balığının etinde kemikli ve yuvarlak çıkıntılar bulunmaktadır. Bu balıkların; boyu en fazla bir metre, kiloları ise en çok 20'ye çıkmaktadır. Kalkan balıklarının alt bölümü pembe olup üst kısmı da kahverengi tonlarında olmaktadır. Kalkan balıkları, su yüzeylerinde kendilerini basit şekilde kamufle edebilmektedir. Kalkan balığı; bütün sezon boyunca avlanan tek balık çeşididir. Bunun dışında kalkan balığı, her zaman avlanabilir. 

 Kalkan Balığının Eti Yenir mi? 

 Kalkan balığının eti; her zaman tüketilebilmektedir. 

 Kalkan Balığı Nasıl Pişirilir? 

 Kalkan balıkları tercih edilirken genel olarak 5 kilogram etrafındaki erkek kalkan balıkları tercih edilir. Dişi kalkanlar, yumurta kesesi taşıdığı için, lezzetleri çok değişir. Bundan ötürü dişi kalkan balıkları tercih edilmemektedir. Kalkan balığı; ızgarada, tavada, fırında her türlü tarif ile pişirilebilmektedir. 

 Kalkan Balığı Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Kalkan balığının tavada, fırında ve ızgarada farklı şekillerde pişirildiği belirtilebilir. Bununla birlikte kalkan balığının pek çok tarife sahip olduğunun ve her tarifin de oldukça lezzetli olduğunu belirtmek mümkündür. 

 Kalkan Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Kalkan balığının birden fazla tarifi bulunmaktadır. Bu tariflerden birisi; balıklar iyice temizlenerek, zeytinyağı ile marine edilerek, her tarafı yağlanmalıdır. Tepsi içerisine alınan balığın üstüne rendelenen tuzu ve sarımsakları karıştırıp, eşit şekilde dağıtmak gereklidir. Son şekilde defne yaprakları da eklenerek 200 derecelik fırına alınır. Bu şekilde yaklaşık olarak 35 dakika boyunca pişirmek yeterli olacaktır. 

 Kalkan Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Kalkan balığı; beyaz etli olup, kılçıksız bir balıktır. 

 Kalkan Balığı Nasıl Temizlenir? 

 Kalkan balığı; oldukça lezzetlidir. Ancak temizlenmesi çok zahmetlidir. Kalkan balığının temizlenmesi adına özel kalkan bıçakları kullanılmalıdır. Normal bıçakla da temizlenebilir. Fakat kalkan balıklarına özel olarak kullanılan bıçaklara nazaran daha zor temizlenebilir. Kalkan balığının pullarını ve iç organlarını alarak temizlenmesi gereklidir. 

 Kalkan Balığı Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Kalkan balığı; avlandıktan hemen sonra 24 saat canlı kalabilmektedir. Bu yüzden temizleme işlemi yapılmadan, öldüğünden emin olmak gereklidir. Temizlik sonrasında balıkları, bol su ile yıkamak önemlidir. 

 Kalkan Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Kalkan balıklarını avlayabilmek adına taze yem kullanmak önemlidir. Yassı görünümlü olan ve kalkana benzeyen yem türleri kullanmak, avlanmaya yarar sağlayacaktır. 

 Kalkan Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Kalkan balığının yararları; 

 - Kalkan balığı; kalsiyum kaynağıdır. Kemik gelişimine destek olur.

 - Kalkan balığının içerisinde yer alan Omega- 3 yağ asitleri, tümör ve kanser oluşumuna karşı koruma sağladığını göstermektedir.

 - Kolesterol düzeyini dengeler.

 - Kalkan balığı; cilt sağlığına iyi gelir. Cildin kırışmasını önleyerek, daha genç görünmeyi sağlamaktadır.

 - Sürekli kalkan balığı tüketmek, vücudun enerji kazanması bakımından önemlidir.

 - Beyinsel gelişime katkı sağlamaktadır. 

 Kalkan Balığının Zararları Var mıdır? 

 Kalkan balığı; dip balığı kategorisinde olmaktadır. Bununla birlikte dip balıklarında rast gelinen cıva ve kurşun gibi metallerden ötürü gebelik döneminde kalkan balığının tüketimi tavsiye edilmemektedir. Kalkan balığı; yüksek derecede sodyum kolesterol içermektedir. Bundan ötürü kalp ve damar rahatsızlıkları olan kişilerin de dikkat etmesi gerekir. 

 Kalkan Balığı Besin Değerleri 

 1 porsiyon kalkan balığının kalorisi; 142 kaloridir. Kalkan balığı; protein, sodyum, yağ, A vitamini, potasyum, C vitamini, kalsiyum, demir gibi bileşenleri barındırmaktadır. 

 Kalkan Balığının Türleri Var mıdır? 

 Kalkan balığının türleri olduğuna dair herhangi bir bilgi yoktur. 

False