GeriMutfak Tüyoları Humus nasıl yapılır? Sade ve pastırmalı humus tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Humus nasıl yapılır? Sade ve pastırmalı humus tarifi

Humus nasıl yapılır? Sade ve pastırmalı humus tarifi

Humus, haşlanmış nohuttan hazırlanan en güzel mezelerden biridir. Tahin, kimyon ve limon suyunun eklenmesiyle oluşan humus, hem sıcak hem de soğuk tüketilebilir. Peki, humus nasıl yapılır?

Humus, nohut ve tahine limon suyu, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber ve zeytinyağı eklenerek yapılan bir Orta Doğu mezesidir. Houmous ve Hummus olarak da yazılıp okunur. Hummus Arapça nohut anlamına gelmektedir.

SADE HUMUS TARİFİ

250 gram nohut
1 çay kaşığı karbonat
1,5 litre su
270 gram tahin
4 yemek kaşığı taze limon suyu
4 diş ezilmiş sarımsak
100 mililitre buzlu su
Tuz

Nasıl yapılır?

Nohutları bir gece önceden en az iki katı suyla ıslatın. Ertesi sabah nohutları süzün. Orta boy bir tencereyi ateşe koyun, kızınca karbonat ve nohutları atın. 3 dakika kadar arada bir karıştırarak soteleyin. Üstüne çıkacak, hatta biraz geçecek kadar su koyup kaynatın. Kaynama sırasında suyun üstüne biriken köpükleri ve kabukları toplayıp atın. Nohut ortalama 40 dakika pişsin, bu süre nohudun cinsine bağlıdır, onun için bu süre biraz daha uzun olabilir. Eğer nohut, parmaklarınızın arasında kolayca eziliyorsa pişmiş demektir. Nohut pişince suyunu süzün, robotla püre haline getirin. Robot çalışırken içine tahini, limon suyunu, sarımsağı, tuzu ve buzlu suyu ilave edin. Buzlu suyu çok yavaş ilave etmelisiniz ki humusunuz pürüzsüz olsun.Humusu robottan çıkartıp, bir tabağa alın, üstünü film ile kapatıp bir süre dinlendirin. Daha sonra buzdolabına koyun. Servis etmeden yarım saat önce buzdolabından çıkarın.

PASTIRMALI HUMUS NASIL YAPILIR?

400 gram nohut
350 gram pastırma
1 su bardağı tahin
4 diş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
Yarım limonun suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı pul biber

Nasıl yapılır?

Haşlanmış 400 gram nohut 1 su bardağı tahin ve 1 limonun suyuyla robotta çekip fırın kabına dökün.

350 gram küçük küçük doğranmış pastırmayı 1 yemek kaşığı tereyağında kavurun. 2 çay kaşığı pul biberle karıştırılıp püre nohudun üzerine yerleştirin. Zeytinyağı gezdirip fırında pişirin. PASTIRMALI HUMUS servise hazırdır.

False