GeriLezizz Gümüş Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Akdeniz Lokumu Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gümüş Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Akdeniz Lokumu Faydaları Ve Özellikleri

Gümüş Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Akdeniz Lokumu Faydaları Ve Özellikleri

Dünyada eti çok lezzetli olan ve yenebilen birbirinden çeşitli balık türleri vardır. Bir balığın pişirme püf noktası için ilgili balığı iyi tanımanız gerekmektedir. Bu şekilde üst seviyede bir lezzet ve fayda sağlayabilirsiniz. Bu bakımdan yazıda sizlerin bilgilenmesi amacıyla detaylı olacak şekilde gümüş balığı nedir, halk arasında başka ismi var mıdır, eti yenir mi, nasıl pişirilir, faydaları nelerdir, zararları var mıdır, besin değeri nedir detayları ile derledik.

İnsanlar gümüş balığını duymamış olabilir. Hatta bazı balıkların isimleri günümüzde besin değeri yüksek şekilde tüketilse bile farklı isimlerle anılabilmektedir. Bunun yanında deniz ürünleriyle ilgili eğitim almış bireyler mutlaka gümüş balığıyla ilgili detaylı bilgilere sahiptir. Balık tutmak, balık yemek, balık pişirmek ve hatta ortamlarımızda akvaryum balıklarını beslemek yaşama dair zevklerimizi meydana getirmektedir. 

 Gümüş Balığı Nedir? 

 Kemikli balık cinslerinden bir tanesine de gümüş balığı denmektedir. Bu balığın renginden dolayı balığa gümüş balığı denmektedir. Gümüş balığının sırt bölgesi yeşil ve sarı renklerindedir. Yan tarafı ise bilinen kül rengindedir. Yani gri ve gümüş renklerini andırmaktadır. Aynı zamanda 1 ve 3 pul genişliğinde olacak şekilde böğründe boydan boya parlak gümüş renkli bir çizgi bulunur. Eti oldukça lezzetlidir. Akdeniz ve Karadeniz'de yaşar. Küçük bir balıktır. 

 Gümüş Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Gümüş balığı ince ve uzun yapılı bir balıktır. Fakat gözleri iridir. Yenebilir seviyede olan bu balık zaten halk arasında gümüş balığı ismiyle anılmaktadır. Atherina ismi ise gümüş balığının orijinal ismini oluşturmaktadır. 

 Gümüş Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Gümüş balığının özellikleri şöyle sıralanmaktadır:

 Gümüş balığının bir diğer ismi de Atherina olarak bilinir. 

Türkiye ülkesinin denizlerinde de bulunmaktadır. 

Tropikal iklimin hakim sürdüğü ılık sularda yaşamaktadır. 

Bu balığın boyu ise 15 cm civarındadır. 

Gümüş balığı en çok denizin kumsal taraflarını sever. 

Bu balığın bazı türleri tatlı sularda da yaşayabilir. 

Avlanmaları ise denizin yüzey kısımlarında yer aldıklarından dolayı oldukça basittir. 

Etinin en lezzetli olduğu aylar Nisan ve Mayıs aylarıdır. Fakat her mevsimde bulunabilir. 

Gümüş balığının vücudu ince ve uzundur. Aynı zamanda gümüş pullarla kaplıdır. 

İri gözleri vardır. 

Göğüs solungaçları yüksektedir. 

Kuyruk olan yüzgeçleri derin ve çatallıdır. 

Gümüş Balığının Eti Yenir mi? 

 Gümüş balığının tatlı sularda yaşayan türleri de vardır. Bu türler akvaryumda beslenerek süs balığı olarak yer alır. Fakat deniz sularında yaşayan gümüş balığı türleri yenebilir. Ayrıca eti de oldukça lezzetli bilinmektedir. 

 Gümüş Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Gümüş balığı tavada, fırında ve ızgarada elbette ki pişirilebilmektedir. Fakat küçük balık olmasından dolayı tava kızartması veya ızgarası fırından ziyade daha çok tercih edilmektedir. Tavada kızartma yapmak için önce balıklar yıkanır, ayıklanır ve temizlenir. Arkasında 3 ya da 4 adet olacak şekilde az yağlı tavaya dizilir. Bu işlemden önce yumurta ve un kullanarak balığın çıtır olmasını sağlayabilirsiniz. Gümüş balığı tavada bu şekilde pişirilir. Izgarada bu balığı pişirmek için un ve yumurtaya ihtiyacınız yoktur. Direk olarak ızgaraya koyarak pişirebilirsiniz. Fırında gümüş balığını pişirmek için balığı çok ezmemeniz gerekir. Yanına farklı besin öğelerini katarak gümüş balığını fırında da yapabilirsiniz. 

 Gümüş Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Gümüş balığını çeşitli tariflerle pişirebilirsiniz. Gümüş balığının tarifleri arasında tavada kızartması, fırında pişirilmesi, ızgarası ve buğulaması yer almaktadır. Buğulama için gümüş balığını domates, soğan, sarımsak, baharat ve biber gibi besinlerle süsleyerek hafif sulu olacak şekilde fırında yapabilirsiniz. Tavada mısır unlu kızartarak farklı bir lezzet yakalayabilirsiniz. Balığın yağlı olmasını istemiyorsanız ızgara kullanarak pişirebilirsiniz. Gümüş balığının eti çok çabuk pişmektedir. Bu durumda tariflerinizde sizlere kolaylık sağlayacaktır. 

 Gümüş Balığı Kılçıklı mıdır?

  Gümüş balığının besin değeri olarak tüketilmesi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artmıştır. Dünyada kılçıksız balık yoktur. Sadece kılçığı yok denecek kadar az olan balık türleri vardır. Bunlara örnek olarak somon, sardalya, alabalık, çinokop, dil balığı gibi balıklar örnek olarak verilebilir. Bunun yanında kılçığı fazla olan balık türleri de vardır. Gümüş balığının kılçığı ise hamsi balığına benzetilmektedir. Yani orta derecede kılçıklı balık denebilir.

  Gümüş Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  Gümüş balığını temizlemek için pullarından biraz kurtulmak gerekir. Gümüş balığı zaten küçük kılçığı olan bir balıktır. Bu yüzden kılçığı tıpkı hamsi gibi balık yenirken çıkartılabilir. Gümüş balığını temizlemek için ilk olarak içi parmak yardımıyla ayıklanır. Arkasından da pulları için iyice tuz ile ovulur. Bol su ile yıkanan gümüş balığı temizlenmiş olacaktır. Gümüş balığını temizlerken pullarına dikkat etmelisiniz. Pullarının iyice temizlenmiş olması gerekir. Bu yüzden bol tuz kullanılarak ovma işlemini bir süre yapmalısınız.

  Gümüş Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır?

 Gümüş balığını avlamak için olta kullanılır. Küçük iğnelerden oluşan olta kullanmak bu balığı avlamak için yeterli olacaktır. Olta iğnesine yem olarak karides, midye gibi küçük balık etleri takılmalıdır. Bu yemlere mama yemi de denmektedir. Bu yemler takıldığında gümüş balıkları oltaya düşecektir. Aynı zamanda gümüş balığını tutmak ve yakalamak da oldukça kolaydır. Çünkü bu balıklar denizin yüzeyinde bulunurlar.

 Gümüş Balığının Faydaları Var mıdır?

Gümüş balığının içerisinde bolca yağ asidi vardır. Bu da bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Aynı zamanda kalsiyum deposu olarak kemikleri de güçlendirmektedir. Kemik erimesinin önüne geçmek isteyen bireyler bolca gümüş balığı tüketebilir. Protein bakımından da oldukça zengindir.

 Gümüş Balığının Zararları Var mıdır?

  Gümüş balığının zararları yoktur. Oldukça yararlı bir balık olup mevsiminde taze olarak tüketilebilir. Aynı zamanda gümüş balığının diğer canlılara da bir zararı yoktur. Hatta büyük balıklar için denizde yem bile olmaktadır.

  Gümüş Balığının Besin Değerleri Nedir?

  Gümüş balığı besin değeri yüksek bir balıktır. Hatta bu yüzden lüfer balığının da bir numaralı yemi gümüş balığıdır. B1, B2, D, ve A vitaminleri bakımından zengindir. Gümüş balığı beyaz etli bir balıktır. Beyaz etli diğer balıklara oranla daha yağlıdır. Fakat jelatin miktarı azdır.

  Gümüş Balığının Türleri Var mıdır?

 Gümüş balığı hem tatlı sularda hem de acı sularda yaşamaktadır. Tatlı sularda yaşayan gümüş balığı türleri genellikle akvaryum balığı olarak kullanılmaktadır. Acı sularda yaşayan gümüş balığı türleri ise avlanabilmektedir. Yani besin değeri olarak kullanılabilmektedir. Gümüş balığının bu şekilde olarak türleri mevcuttur.

False