GeriMutfak Tüyoları Fava nedir, neyden yapılır? İşte Fava yapımında kullanılan malzemeler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Fava nedir, neyden yapılır? İşte Fava yapımında kullanılan malzemeler

Fava nedir, neyden yapılır? İşte Fava yapımında kullanılan malzemeler

Ege mutfağında sıkça yer bulan fava evde yapılabilen en kolay ve en lezzetli meze çeşitlerinden biri. Her evde bulunan malzemelerden yapılan favayı ana yemeğinizin yanında sunarak sofralarınızı renklendirebilirsiniz. Peki, fava nedir, neyden yapılır? İşte fava yapımında kullanılan malzemeler ve fava yapımının ipuçları…

Enginarlı taze iç bakla İstanbul mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Baklanın en yaygın kullanımı, iç kabukları çıkarıldıktan sonra kurutulmuş tanelerin haşlanıp, ezilmesiyle oluşturulan, Ege ve Akdeniz bölgesinde fava adıyla tanınan, zeytinyağı ve dereotu eklenerek yenen ezme şeklidir. Fava, lokantalarda meze olarak servis edilir.

FAVA İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Malzemeler: ½ kg kuru bakla içi, ½ çay bardağı zeytinyağı, ½ orta boy soğan, 1 havuç, 1 küp şeker, 1 tatlı kaşığı tuz.

FAVA YAPILIŞI

Yapılışı: Kuru bakla içi akşamdan ılık suyla ıslatılır. Sabah suyu süzülerek küçük doğranmış soğan, havuç, şeker ve üç su bardağı suyla karıştırılıp düdüklü tencerede 15 dakika haşlanır. Tuzlanıp limon sıkılan bakla tahta kaşıkla iyice ezilip tel süzgeçten geçirilir, uygun bir kaba alınıp dondurulur. Baklava dilimi biçiminde kesilen favanın üzerinden zeytinyağı gezdirilerek servis yapılır. Avşar, M. E. (2008). Geleneksel Manisa Yemekleri. Manisa: Manisa Belediyesi Kültür Yayınları 5.

False