GeriLezizz Eşkina Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Eşkina Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Eşkina Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Eşkina Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Eşkina Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Eşkina Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Balık, suda yaşayan hayvan türüne verilen genel isimdir. Ancak balıklar, çok çeşitlidir. Yüzlerce farklı balık isimleri duyabilirsiniz. Bu balık türlerinin bir kısmı beyaz et olarak tüketilirken bazıları zehirli ve bazıları da yenmeyen hayvanlar grubunda olur. Eşkina yenebilen bir balıktır. Eşkina balığı nedir? Farklı bir adı var mıdır? Özellikler nelerdir? Yenir mi? Nasıl pişirilir? Nasıl avlanır? Fayda ve zararları nelerdir tüm detayları ile derledik.

Eşkina balığı, yenebilen bir balıktır. Orta boylarda olan bu balık türü herkes tarafından bilinmeyebilir. Beyaz et türüne giren balık, oldukça sağlıklı bir besindir. Eşkina da hem lezzetli hem de sağlıklı bir balık türüdür. 

 Eşkina Balığı Nedir? 

 Eşkina balığı göç etmeyen sadece bulunduğu bölgede bulunabilen bir balık türüdür. Kısaca yerli balık türü de denilebilir. Göç etmeyen bu balıklar bulunduğu bölgede yaşamını devam ettirir. 

 Eşkina Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Eşkina balığı halk arasında taş balığı olarak bilinmektedir. Bunun nedeni eşkina balığının alında ufak bir taş bulunmasıdır. Bu taştan dolayı eşkina balığına taş balığı da denilmektedir. Bir diğer bilinen adları ise kara levreği ve taş karakulağıdır. Bu isimler bölge ve yörelere göre değişebilir. 

 Eşkina Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Eşkina balığının özelliği yerli balık olmasıdır. Bu balık türü kayalıklarda yaşar. Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarında bulunur. Bir diğer özelliği ise alnında taş bulundurmasıdır. Alnında yer alan bu taş 1 ya da 2 cm olmaktadır. Taşlar, limonlu suda eritilerek içilebilir. Bazı hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. 

 Eşkina balığı ortalama 30 ila 35 cm kadar uzasa da bu ölçü 80 cm'ye kadar çıkabilir. Ağırlığı ise ortalama 600 ila 850 gram arasında olmaktadır. Yine 9 kiloya kadar çıkabilir. Eşkina balıkları deniz içerisinde 120 metre derinliğe kadar bulunurlar. Taşlı, kayalık, mercanlı ve yosunlu bölgelerde yaşamayı severler. Yavru balık ve midye gibi kabuklu deniz canlıları ile beslenirler. Mart ve Ağustos ayları arasında yumurtlama yaparlar. 

 Eşkina Balığının Eti Yenir mi? 

 Balıkların bir kısmının eti yenebilirken bir kısmı yenmeyen, süs ya da zehirli türler olurlar. Ancak eşkina yenebilen bir balıktır. Yerli bir balık olan eşkinalar, oldukça lezzetlidir. Tadı levrek ile benzer olan bu balık türü bol etli olduğu için sevenleri tarafından sıkça tercih edilir. 

 Eşkina Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır?

 Eşkina balığını pişirmek oldukça kolaydır. Çünkü bu balık kolay pişen bir türdür. Eşkina balığını, ilk olarak temizleyip tavada yapılacak ise makul büyüklüklerde kesmek gerekir. Daha sonra mısır unu ya da una bulayarak tavaya biraz yağ eklenip arkalı önlü pişirilir. Eşkina balığı fırında yapılacak ise temizlenmesi yeterlidir. Fırın tepsisine baharata bulayarak ve biraz zeytinyağı ile harman ederek konulması yeterlidir. Izgarada ise yine derisi ile birlikte ister bütün ister parçalı halde etrafına bir miktar yağ sürülerek pişirilebilir. 

 Eşkina Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Eşkina balığı farklı pişirme yöntemleri ile tüketilebilir. Eşkina balığını pişirmeden önce biraz zeytinyağına ve kekiğe bulamak lezzetini arttıracaktır. Ardından fırına verilebilir. Bir diğer tarif ise eşkina balığının bulanacağı una toz biber, kekik ve tuz eklenmesi yine daha lezzetli hale getirecektir. Ayrıca pişirme soslarında ya da piştikten sonra zeytinyağı, limon, kekik ve sarımsak kullanılarak eşkina balığını daha lezzetli tüketmek mümkündür. 

 Eşkina Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Her balıkta olduğu gibi eşkina balığında da kılçık vardır. Ancak yoğun ve küçük kılçıklar yoktur. Kılçığı az olan balık türlerindendir. 

 Eşkina Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Eşkina balığı temizliği kolaydır. Çünkü bu balık çok kılçıklı değildir. İri ve bütün kılçıklara sahip olduğu için bütün olarak çıkarabilirsiniz. Karın kısmına atılan bir oyuk ile de balığın içini parmağınız ile temizlemeniz mümkündür. 

 Eşkina Balığı Nasıl Avlanır? Tutulur ve Yakalanır? 

 Eşkina balığı, olta, zıpkın ve ağ ile avlanabilir. Ancak bu balığı yakalamak için dalyan en etkili yöntemdir. Büyük oluklarda ve kayalık alanlarda yaşayan bu balığın yakalanması biraz zordur. 

 Eşkina Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Eşkina balığı protein açısından çok faydalıdır. Omega 3 bakımından da zengin olan bu balık türü özellikle gelişim çağında olan çocuklar için yararlıdır. Aynı zamanda içinde bulunan demir oranı ile kansızlığa da iyi geldiği bilinmektedir. Bulundurduğu çeşitli vitamin ve mineraller ile de vücut direncini artırmaktadır. 

 Eşkina Balığının Zararları Var mıdır? 

 Eşkina balığı, yenebilen ve birçok besin değeri açısından zengin bir balık türüdür. Bu yüzden aşırı tüketim yapılmadığı taktirde herhangi bir zararı yoktur.

 Eşkina Balığı Besin Değerleri 

 Eşkina balığı ortalama 1 porsiyon yaklaşık 120 kaloridir. 24 gram proteine ve 2.3 gram yağa sahiptir. Eşkina balığında hiç karbonhidrat yoktur.

  Eşkina Balığının Türleri Var mıdır?

 Eşkina balığı, kendi başına bir balık türüdür. Bu yüzden kendi içerisinde ayrıca bir türü yoktur.

False