Yakında yemek yapmak, toz karışımlara sıcak su eklemekten ibaret olacak. Henüz Avrupa ve ABD’deki kadar yaygın değil ama, hazır yemekler bizde de çeşitleniyor ve daha çok tercih ediliyor. Kuru ve toz haldeki pratik yemek, sos ve tatlılar; ocağın başında bekleyip uğraşmadan birkaç dakika içinde hazır oluyor. Sadece bir bardak sıcak su yeter. Çeşnilerle hazırlanmış makarna ve hatta yöresel pilavlar, beşamel gibi zor kıvam tutan soslar, salata ve makarna sosları, puding ve patates püresinin bile hazırı var.
Mutfaklarda işimizi kolaylaştıran, kesme makarna adıyla da bilinen erişte, geleneksel lezzetlerimizin başında geliyor. Tereyağlı, yumurtalı, hatta ıspanak, pancar gibi faydalı sebzelerle de renklendirebileceğiniz ev yapımı erişte, özellikle zamanınız olmadığında en büyük yardımcınız olacak. Peki, erişte nasıl yapılır? İşte, yumurtalı ev yapımı erişte tarifi...
#Erişte Nasıl YapılırGünlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#TüketimPek çok yerde denediğim ve kendi restoranımda da yaptığım cağ kebabını ilk kez kendi şehrinde yedim, ‘tatari’ denilen az pişmişini tatma fırsatı da yakaladım. Aklınızsa olsun, doyduğunuzda garsonları uyarın çünkü siz “Dur” diyene kadar ‘cağ’lar masaya gelmeye devam ediyor. Belki çok iddialı gelebilir ama şimdiye kadar içtiğim en iyi ayak paça ve kelle paça çorbalarını da burada buldum. Giderseniz şalgam dolması ve lalanganın da tadına bakın.
#Erzurumİftar menülerinizi renklendirmek için yine çorbadan tatlıya nefis yemek tarifleri hazırladık. Siz de iftar yemeği için farklı alternatifler arıyorsanız aşağıdaki önerilerimize mutlaka bir göz atın. İşte 14 Mayıs Perşembe iftar menüsü...
#İftara Ne PişirsemSoldan sağa, 11 harfli. ‘Birilerinin, herhangi bir zamanda ve mekânda, mantıklı, absürt, takıntı ürünü, tuhaf, bilgilendirici, vakit kaybı hemen her konuyla ilgili fikir beyan ettiği yahut içerik oluşturduğu, başka birilerinin de bambaşka mekânlar ve zamanlarda bu içeriklere erişebildiği sistem.’ Cevap; ‘Sosyal Medya.'
#Nur Hande BAŞPINARBeslenmenize "Yaz geldi, diyet bitti!" şeklinde yaklaşmak da büyük hata. Çünkü tatil rehavetiyle dikkat etmeden yeyip içtikleriniz, tatil sonrası size fark etmeden alınmış kilolar olarak geri dönebilir! Diyetisyen Emre Uzun'un hazırladığı 'Kaptan Diyeti' ile yazı formda geçirebilirsiniz!
#DiyetAvrupa’nın en büyük kentlerinden Budapeşte, sanat, tasarım, mutfak açısından önemli merkez. Tekstil ve moda sektörü gelişmiş. Eski Doğu Bloku başkentleri arasında en çok Michelin yıldızlı restorana sahip. Keltlerden başlayan zengin tarihi Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nda zirveye çıkıyor. Çağdaş keyiflerin peşine düşecekler için de pek çok cazip seçenek var. Tuna Nehri’nin doğusundaki Peşt’in, tarihi merkezi, Saray Bölgesi, Yahudi Mahallesi kadar son zamanlarda açılan yeni bar, restoran ve butikleri de görülmeye değer. Nehrin diğer kıyısındaki Buda Kalesi restore edildi. Meşhur Osmanlı hamamları da bol yokuşlu bu bölgede.
#BudapeşteAvusturya bu yıl dört önemli sanatçıyı ölümlerinin 100’üncü yıldönümünde özel etkinliklerle anıyor. Gustav Klimt, Koloman Moser ve Egon Schiele ile birlikte rengârenk çizgileriyle statükoya meydan okuyan, bugün yaklaşımı takdirle karşılanan Otto Wagner için Viyana’da dev sergiler düzenlenecek. Bu etkinlikler olmasa bile 1.8 milyon nüfuslu şehrin dünya kültürüne katkısını kavramak mümkün. Zaman mekân makinesini andıran saraylar, gözalıcı sanat koleksiyonları kadar başlayan vals mevsimi de ziyaretçileri sarıp sarmalıyor.
#ViyanaKırgızistan'ın en büyük şehri ve başkenti olan Bişkek, doğal güzellikleriyle göz dolduran bir şehir. Eskiden İpekyolu üzerinde olan Bişkek, göçebe hayatında etkisiyle ‘yurt’ adı verilen yuvarlak çadırlardan ve kervansaraylardan oluşmuş. Daha sonra Rus baskısıyla yerleşik hayata geçirilen Kırgız şehri klasik Rus mimarisiyle öne çıkıyor. Burada öyle şeyler deneyimledim ki, çok şaşıracaksınız. İşte size Bişkek gezi rehberi…
#KırgızistanTapas barları, şık restoranları ve kıpır kıpır kafeleriyle Madrid, her mevsimde ışıklar içinde yaşayan bir başkent. Kendilerine 'Madrilenos' diyen şehir sakinlerinin yemek kültürü ise harika... Erken saatlerde yaptıkları hafif bir kahvaltıyla güne başlıyorlar, akşamüstü de 'tapas' ile keyiflerine keyif katıyorlar. Bir haftamı Madrid'e ayırdım ve sizin için en güzel lezzet mekânlarını dolaştım. İşte Madrid lezzet rehberi...
#Madrid