Risottoya inat, ısrarla, her fırsatta: E-riş-te!

Haberin Devamı

İtalyanlar makarnalarını sıkılmadan, ezberletene kadar anlatıyor da bizde neden erişte konusunda benzer heyecan yok? Geçen hafta hazır Bursa’nın Misi Köyüne gitmişken, Koza Evi’ndeki hanımlarla birikte ısırgan otlu erişte yapmaya koyulduk. Kararlıyım! Herkes deneyene kadar, erişte pişirmeye de yazmaya da devam


1. Büyük bağ ısırgan otuyla yarım bağ ıspanağı yıkayıp temizleyin. 2 bardak su ekleyerek el blenderında püre olana dek çekin.
2. 1,5 kilo un, 4 yumurta ve tuzu karıştırıp yumuşak bir hamur olarak yoğurun. İhtiyaç olursa biraz daha içme suyu ekleyin. (un tercihen sert olmalı)
Bu hamuru 4 eşit bezeye ayırın.
3. Bezeleri ince oklavayla açın. Kalınlığı 2-3 milim olacak.
5. İyice kızgın saçta her bir tarafını birer dakika pişirin.
6. Yuvarlağı dörde katlayıp, iki parmak şerit halinde kesin.
7. İlk başta sadece iki erişteyi üst üste koyarak ince ince kesin.
Artık erişte pişmeye hazır. Bol olduğu için kalanı bir buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.

Haberin Devamı



Erişteyi, rizotto gibi pişirip çok daha lezzetli yapmak!

Erişteleri yaptık, sonra bir ara verdik. İpek evini ve bir parça da Misi’yi gezdik. Bu arada benim aklım eriştelerde kaldı. Hanımlara “hadi sabah kahvaltıdan kalanlarla başka türlü bir erişte yapalım ne dersiniz?” dedim. Sağolsunlar bu yaramaz çocuğu kırmadılar. Ben erişteyi makarna gibi haşlamaktansa rizotto gibi pişirince çok daha lezzetli olduğunu düşünüyorum. Isırgan otlu erişte için verdiğim tarifi de rizotto pişirme tekniğiyle yaptım:

* 2 avuç cevizi dövüp, erişteyi yapacağınız tencereye alın.
* Tencerenin geniş tabanlı olması önemli, böylece eriştelerin hepsi yağdan nasibini alacak.
* Başka bir tencereye de varsa et suyunu yoksa 2 litre kadar suyu kaynamaya koyun.
* Cevizleri yaklaşık 3-4 dakika kendi yağı ile orta ateşte kavurun.
* Cevizleri bir kenara alıp, kalan küçük parçaları da yanmaması için peçeteyle temizleyin.
* İki çorba kaşığı kaymak ve iki çorba kaşığı tereyağı tabanı geniş tencerenize ekleyin.
* Bu tarifi yukarıda anlattığım tarifin yarısı olan 2 bezeden kestiğim erişteyle yaptım, ölçüleri ona göre düşünebilirsiniz.
* Erişteleri tencereye atın ve kavurmaya başlayın. Her tanenin güzelce yağlanması önemli. Yağı iyice içine çekip, kenarları kahverengileşip çıtır çıtır olan erişteye kaynayan sudan, erişte suyu çektikçe kaşık kaşık ekleyin. Ta ki 4-5 çorba kaşığı su kalana kadar.
* Toplamda bir çorba kâsesi kadar, tavla zarı büyüklüğünde beyaz peynir, mihaliç peyniri ve biraz da eski kaşarı eriştenize ilave edin ve peynirler eriyene kadar karıştırın. Bu aşamada biraz lapa gibi gözükecek ama lezzeti nefis olacak.
* Kalan 4-5 kaşık suyu ve cevizi de ekleyip, dumanı üzerindeyken afiyetle yiyin.

Haberin Devamı


Misi’ye gitmişken...

Koza Evi’nde şunları tatmadan dönmemeli: Mürver reçeli, mürver reçeliyle yaptıkları cheesecake, mevsim otlarından mücver, çşörekotlu kırmızı biberli ekmeğin içerisindeki kestaneli kuzu kebabı, asma yaprağında enginar dolma, yumurtalı balık otu...

Yazarın Tüm Yazıları