Venezuela’dan 1.500 ton peynir ithal edilince gözler yerli peynirlere çevrildi. Ülkemizde 200’den fazla çeşit var ama bunlardan sadece Ezine peyniri, Kars kaşarı, Diyarbakır örgü peyniri ve Van otlu peyniri gibi 14’ü coğrafi tescil almış durumda. Konuyu ‘Peynir Aşkına’ ve ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ kitaplarının yazarları Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber ile konuştuk.
#Gazetehaberleri'Sağlıklı Bitkiler ve Otlar' yazı serim başlıyor. Bundan sonra her hafta farklı bitki ve otlarla ilgili size bilgi vereceğim. Diyette nasıl kullanılabilir ve sağlığa olan olumlu etkileri neler olduğundan bahsedeceğim. Yazı serisine kış aylarında olduğumuz için ekinezya ile başlamak istiyorum.
#Şifalı BitkilerŞimdiye kadar gitmediyseniz yolunuzu Balıkesir’e düşürmek için artık en az 50 sebebiniz daha var. Peynir araştırmacıları Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur, şehrin yerel-geleneksel türlerini kayıt altına aldıkları kitaplarıyla ‘Gourmand World Cookbook Awards 2019’da birinci oldular. Biber ve Onur’la hem kitabı ve ödülü hem de olgunlaştıkça lezzetlenen maceralarını konuştuk.
#PEYNİRTatlı bahar günlerini yaşıyoruz, önümüzde sıcak yaz günleri var. Aynı bizim gibi dostlarımızın da mevsim değişikliklerinde farklı ihtiyaçları ortaya çıkıyor. Peki, onları bugünlerde olası sağlık sorunlarından nasıl koruyacağız, bakımlarını nasıl yapacağız?
#Zeynep Nazlı YıldırımBir zamanlar kralların, kraliçelerin zehirlenmeye ve hastalıklara karşı bir numaralı silahıydı ama zamanla unutuldu. Bilim insanları her derde deva olduğu düşünülen bu mucize ilacı yeniden üretmeyi başardı...
#TiryakBrezilyalı şef Janaina Torres, World’s 50 Best Restaurant’s tarafından geçen yıl Latin Amerika’nın En İyi Kadın Şefi seçilmişti. Özellikle atıksız yaklaşımıyla adından söz ettiren restoranı A Casa do Porco yine aynı listede geçen yıl dünyanın 12’ncisiydi. Bu yıl unvanını Dünyanın En İyi Kadın Şefi’ne yükselten ‘Leydi Jaguar’ lakaplı Janaina Torres “Gelenekleri, malzemeyi korumayı ilke edinen üreticilerle çalışıyorum. İnsan ve hayvan refahına saygıyı değerli buluyorum” diyor.
#Janaina Torres26 Mart’ta Unilever Food Solutions’ın (UFS) Hollanda’daki Gıda İnovasyon Merkezi Hive’de yapılan ‘Geleceğin Menüleri Trend Raporu’nun sonuçlarının açıklandığı lansmana OD Urla’nın şefi Osman Sezener’le birlikte UFS Türkiye Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz ve Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Pazarlama Lideri Didem Molay Sevin’in davetiyle katıldık.
#Müge AkgünYemek kültüründe birbirinden farklı lezzetler bulunmaktadır. Özellikle yengeç ve ıstakoz gibi lezzetlerin doğru yöntemler ile pişirilmesi gerekmektedir. Yengeç nasıl pişirilir? Yengeç eti neden canlı pişirilir, kaç dakikada pişer? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#YengeçVejetaryen ya da vegan beslenmeye ilgi duyan, bu işe yeni başlayanlar için buzdolabı ve kilerin dönüşümü, sık kullanılan malzemelerin değişimi zorlu bir süreç. Ben de alışveriş listenize ilham vermesi için kendi vazgeçilmezlerimi kategorilere ayırdım ve iki besleyici tarifimi ekledim.
#BitkiSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#SağlıkHep birbirinden farklı karakterlerle karşımıza çıkıyor. Ödüllere de doymuyor. En son Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmiyle Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kucakladı. Şimdi bu film Türkiye’nin Oscar adayı oldu. Ona Altın Portakal kazandıran ‘Kar ve Ayı’ da bu hafta vizyonda. Merve Dizdar’la buluşuyoruz; ismi büyüdükçe yaşadıklarını, ödüllerinin hikâyesini ve başarısının sırrını konuşuyoruz: “Cannes sokaklarında tek başıma, elimde ödülle yürümeye başladım. Her şeye duyduğum bir minnet duygusu vardı.”
#Hakan GENCEAtların beslenme dengesi kurulurken dikkat edilmesi gerekir. Atların gıda grubu içesinde protein, vitamin ve mineral bulunmalıdır. Atların temel beslenme alışkanlığı ise kaba yem olmaktadır. Fakat atlar antrenman yapan ve enerjiye ihtiyaç duyan hayvanlardır. Bu nedenle kaba yem yeterli olmamaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#At Ne Yer?Damla sakızının gastronomik anlamdaki değerinin öncelikli olarak tatlılar olduğunu söyleyen şef Çakıroğlu, “Çeşme’ye gittiğinizde pek çok yerde sakızlı dondurma, sakızlı muhallebi, sakızlı lokum, sakızlı Türk kahvesi gibi ürünlere rastlamak mümkün. Geleneksel Türk mutfağında da yeri olan damla sakızının bence en güzel versiyonlarından biri patlıcanlı pilav” diyor.
#1Ülkemiz alabalık yetiştiriciliği konusunda dünyada 2’nci, Avrupa’daysa 1’inci sırada. Hem etli hem de farklı malzemelerle birleşmeye uygun bir tada sahip olması bu balığı şeflerin gözde malzemelerinden biri haline getirmeye de başladı. Yazarımız Ebru Erke alabalığı ve mutfaktaki farklı kullanım alanlarını anlattı...
#BalıkEbru Tuğgan, tam bir Çeşme aşığı... Öyle ki Çeşme’den sadece eğitim için ayrılsa da tüm kariyerine ve hayatına süreç içinde doğup büyüdüğü topraklarda devam ediyor. Bugün genel müdürü olduğu Ilıca Hotel’de tam 21 yıldır çalışan Tuğgan, Çeşme’den kopamayanlardan... “Her zaman söylediğim gibi Ilıca Hotel’le birlikte büyüdük” diyen Ebru Tuğgan, istikrarlı ve disiplinli çizgisiyle kadın yönetici olarak turizmde bir başarı hikayesi yazıyor. İşin sırrı ise kurumuyla da örtüşen mükemmeliyetçi ve detaycı bakış açısı...
#1Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmindeki rolüyle 76. Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan Merve Dizdar ülkemize bir ilk yaşattı. Geçen yıl Altın Portakal’da da ‘Kar ve Ayı’ ile En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görülen Dizdar son dönemde hep ses getiren işlerle karşımızdaydı. Hayat hikâyesini ve Hakan Gence’ye verdiği röportajları hatırlayıp onu yakınlarından dinledik...
#Merve DizdarVücudumuzdaki bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmaların tümüne ‘mikrobiyota’ deniyor. Sağlıklı bedenin bağırsakla ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Raphael Kellman’ın bulduğu ‘mikrobiyom diyeti’ ise doğru gıdaları yiyerek bağırsakları sağlıklı tutmaya odaklanıyor. Bu diyeti uzmanlara sorduk.
#MikrobiyotaSevdiklerimizi buluşturan sofralar kurmak hayatın en büyük zevklerinden. Bu sofralarda konukların yeni tatlar keşfedecekleri yerel peynirlerimizi sunmak, davete değer ve farklılık katar, sohbetin de derinleşmesine aracı olur. İyi düzenlenmiş, lezzetli, özenli bir peynir tabağının ipuçlarını paylaşmak istiyoruz.
#PeynirArapsaçı, ebegümeci, hardal otu, cibes... Ege otları da onlarla yapılan yemekler de saymakla bitmez. İster börek veya gözleme içine katın, ister kuzu etiyle yemeğini pişirin... Soğanla kavurup yoğurtla veya haşlayıp sarımsak-limon ve zeytinyağlı sosla servis etmek de mümkün. Bu otları artık sadece Ege’de değil, büyük şehirlerde de kolaylıkla temin edebiliyoruz, keza kabak çiçeğini de öyle... Ege otlarını ve kabak çiçeğini şefler anlattı.
#Yeşillikİki yıldır kaçmayı başarmıştım ama maalesef geçen hafta ben de COVID-19’a yakalandım. Halsiz düşünce bağışıklığımı güçlendirecek ve yer yemez enerjik hissettirecek yiyeceklerin peşine düştüm. Çareyi zencefilli içecekte, bol kuruyemişli ve sebzeli pratik tariflerde buldum.
#ZencefilGlütensiz beslenmeyi karbonhidrat azaltmak sanan da var, sıvı ağırlıklı beslenerek zayıflamaya çalışan da... Uzun süre aç kalıp yemek yeme sürecinde yüksek kalorili yiyeceklere yönelenler de cabası... Bu hafta beslenme hatalarından bahsedeceğim ve çözüm önerilerimi anlatacağım.
#GlütenBazı ilaçlar kardiyovasküler sağlığın korunmasına yardımcı olabilir. Ancak pek çok bitki kalp sağlığınızı doğrudan etkiler. Kalbimizin düzgün çalışmasına, sağlıklı ve zinde bir yaşam sürmemize yardımcı olur. Peki, Kalbe iyi gelen bitkiler nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Kalp