Mars keşif aracı Perseverance Mars'taki keşif görevlerini sürdürürken dünya da kızıl gezegenden gelen haberleri merakla takip ediyor. Geçtiğimiz günlerde ilk test sürüşünü başarıyla gerçekleştiren Perseverance bu kez de dünyayla 'Mars'ın sesi'ni paylaştı.
#MarsİTÜ Uzay Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, NASA’nın Mars’a uzay aracı Perseverance ile birlikte yolladığı ‘Ingenuity’ (Marifet) adlı mini helikoptere dikkat çekti. Aslan “Bu helikopter bundan sonrakiler için ‘izci’ görevi görecek” dedi.
#PerseveranceNASA’nın Temmuz 2020’de Mars’a gönderdiği Perseverance (Azim) adlı uzay aracı, yedi aylık yolculuğunun ardından Jezero Krateri’ne önceki gün başarıyla indi. Bugüne dek başka bir gezegene gönderilen en gelişmiş araç olan Perseverance gezgini Mars’ta yaşamın izlerini arayacak.
#GazetehaberleriAmerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, "Perseverance" adlı keşif aracının Mars'a iniş yapmasından yaklaşık 24 saat sonra Kızıl Gezegen'den gelen yakın çekim fotoğraf karelerini yayımladı. Kareler için yapılan "Bu, daha önce görmediğimiz bir şey" değerlendirmesi dikkat çekti.
#PerseveranceProf. Dr. Sacit Özdemir, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA), Mars'taki Jezero Krateri'nde yaşam izi aramak için indirdiği uzay aracı Perseverance'in inişine dair ilk fotoğrafları gönderdiğini belirterek çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yaşam izi bulma olasılığıyla ilgili ihtimalin ise yüzde 50 olduğunu söyleyen Özdemir, ''En önemli hedefi orada canlıların olup olmadığına dair izleri, fosillerini araştırmak. Daha önceden Mars'ın yüzeyinde bulunmuş olabileceği düşünülen akarsular veya sıvıların bulunabileceği bir kratere indirildi.'' dedi.
#Prof. Dr. Sacit ÖzdemirABD'den 30 Temmuz'da uzaya fırlatılan Perseverance uzay aracı TSİ 23.55'te Kızıl Gezegen'e teker koydu. NASA uzmanları tarafından "7 dakikalık dehşet" olarak nitelendirilen süreç sonunda Perseverance 20 bin kilometreyi aşkın hızla girdiği atmosferden yüzeye ulaştığı an itibarıyla hızı yürüme hızına düşerek inişi başarıyla gerçekleştirdi.
#PerseveranceSon dakika haberi... Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Temmuz 2020'de Mars'a gönderdiği Perseverance (Azim) adlı uzay aracı yedi aylık yolculuğunu tamamladı... Bugüne dek başka bir gezegene gönderilen en gelişmiş araç olan Perseverance, Jezero Krateri'ne indi. Gezici araç ve küçük bir helikopter, yanıt bekleyen meşhur soruyu yanıtlamak için fırsat sunacak: Başka bir gezegende hayat var mıydı?
#PerseveranceŞubat ayında uzay projeleri adına birçok önemli haber peş peşe geldi. Türkiye’nin Milli Uzay Programı kamuoyuna duyurulurken, üç ayrı ülkenin Mars misyonları da son düzlüğe girdi. Özellikle NASA’nın Perseverance’ı (azim, sebat) kamuoyunda dikkat çekiyor. 7 dakikalık giriş-alçalma-iniş sürecini herkesin nefesini tutarak beklediği Perseverance’ı hem NASA’nın önceki Mars misyonlarından hem de Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin projelerinden ayıran özellikler neler?
#MarsABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars'taki Jezero Krateri'nde yaşam izini arayacak uzay aracı Perseverance'ı göndermeye hazırlanıyor. Geri sayım başlarken NASA, Twitter hesabından benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olan Burdur'daki Salda Gölü'ndeki araştırma sonuçlarını paylaştı. 'Mars'a geri sayım başladı' başlığıyla yayımlanan duyuruda “Salda Gölü sayesinde ne bekleyeceğimize dair bazı fikirlerimiz var" ifadelerine yer verildi.
#AntalyaDünya koronavirüs salgınıyla bir yandan boğuşurken, diğer yandan bilim insanlarının uzay çalışmaları hız kesmeden sürüyor. NASA, Perseverance ismini verdiği yeni uzay aracığını Mars'a yollamaya hazırlanıyor. NASA, yeni Mars projesiyle ilgili bir video da paylaştı.
#NasaPandeminin gölgesinde geçen bir yılı daha geride bıraktık. 2022, geçen seneyi aratır mı yoksa nihayet rahat bir nefes alacak mıyız? En iyisi, buna öngörülerimi okuduktan sonra siz karar verin. 2022, özellikle depremlerin çokça konuşulduğu bir sene olabilir. Eğitim sistemi ve gençler, kur hareketleri, kripto paraların güvenirliği, önümüzdeki yıllarda insanlığın yeni sosyalleşme alanı olacak metaverse, gündemimizin öne çıkan diğer konuları olacak. Teknolojiyle ilgili yeni gelişmeler de kapıda! Biliyorsunuz, koronayla birlikte kontrollü bir özgürlük içindeyiz. Satürn Kova burcundan çıkmadan, yani Mart 2023’e kadar eski özgür günlerimize tam olarak döneceğimizi düşünmek hata olur. Türkiye’deyse anayasada büyük bir değişikliğe gidilebilir. Gökyüzünde erken seçime dair güçlü işaretler de var! Buyurun 2022’de meydana gelecek önemli gökyüzü pozisyonlarının dünyaya ve Türkiye’ye etkilerine...
#Astroloji2020 ve 2021 yılı salgın, küresel ısınma, enerji krizi, kripto para piyasaları ve uzay araştırmaları gibi mevcut teknolojilerle idare edilemeyecek gelişmeleri beraberinde getirdi. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin yeni yıla da damga vuracağı aşikâr. İşte yeni yılda öne çıkan altı başlık.
#Yeni Yıl'Türkiye'nin Maldivleri' olarak da anılan Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü, ABD Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) radarından çıkmıyor. Sık sık Salda'dan bahseden kurum bir kez daha resmi Instagram hesabından paylaşım yaparak flaş açıklamalarda bulundu.
#Salda Gölü