Bitki temelli beslenmeye başladığımda hayatımdan çıkarmaya hemen ikna olduğum malzemelerden biri de baldı. Arıların binlerce kilometre yol yapıp birkaç damla üretebildiği bu kıymetli doğal sıvının, dünyanın yoğun ihtiyacını karşılaması mümkün değil. Endüstriyel üretimde katkı maddesi kullanılan kavanozlar yerine, tariflerimde sıklıkla kullandığım ikamelere göz atmanızı isterim.
#Elma BalıZeytin meyvesi ve o meyveden çıkan yağ bizim için sağlıklı ve lezzetli bir besinken birçok canlı için hayati önem taşıyor. Zeytinliklerin kapladığı alanları kullanan canlılar saymakla bitmiyor. Doğa Derneği’nin ‘Zeytinime Dokunma’ kampanyası için hazırladığı posterden yola çıktık, bu canlılardan bazılarını size daha yakından tanıtalım istedik.
#Zeytinime DokunmaBitkisel mutfağın gözde ürünlerinden tofu, tatlı-tuzlu hemen her tarife uyum sağlayabiliyor. Yüksek lif içeriği sayesinde doyurucu, üstelik protein yönünden oldukça zengin... Ben tofuyla mayonez ve smoothie yapıyorum, bazen de soya sosuyla marine edip kızartıyorum.
#TofuOrman meyveleri, doğada kendi halinde yetişebilen ve herhangi bir bakım ya da sulama ihtiyacı bulunmayan ağaçlardan elde edilmektedir. Genellikle Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinde bulunabilen orman meyvesi, birden fazla çeşidi nitelemektedir. Peki, orman meyveleri nelerdir? İşte, genellikle pasta ve tatlı yapımında adı sıkça zikredilen orman meyveleri hakkında detaylı bilgiler
#OrmanErzurumlu baklava ustası Selami Atiş, diyabet hastaları için mor un ve meyvelerden baklava üretti. Günde 120 tepsi mor baklava yapan Atiş, başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentler olmak üzere yurt genelindeki şeker hastalarından gelen siparişleri karşılıyor.
#Mor BaklavaYılbaşı demek, bütün sevdiklerin bir arada olması demektir. Sevdiklerimizle birlikte yeni bir yılı karşılıyor olmanın sevinciyle yaptığımız tüm hazırlıklarda göz ardı ettiğimiz önemli noktalardan biri de çok fazla yemek, tatlı ve alkol tüketmek. Beslenme ve Diyet Uzmanı Kevser Başkara, yılbaşı akşamına özel sağlık dolu bir tatlı tarifi verdi.
#Raw Vegan PastaKalp hastalığı, diyabet, cilt bozulıkları, ağrı ve sancılar… Bunların hepsi kontrolden çıkmış enflamasyon yani iltihaptan kaynaklanıyor olabilir. Vücuttaki bu tür enflamasyon, dokulara hasar verebileceğinden dolayı tehlikeli. Peki neler tüketerek riski azaltırız?
#Anti-EnflamatuarKalp hastalığı, diyabet, ciltte iritasyon, ağrı ve sancılar… Bunların hepsi kontrolden çıkmış enflamasyon yani iltihaptan kaynaklanıyor olabilir. İltihaba, başka birçok nedenin yanı sıra şeker ve işlenmiş gıdalar yol açabilir. Nasıl mı önlem alacağız?
#The Dr. Oz ShowKarbonhidrat yönünden çok düşük besinler içeren New York diyeti protein zengini bir beslenmeyi temel alıyor. Günde en az 1 saat hareket etmek şart. Çünkü New Yorker tarzı diyet, fiziksel aktivite yaparak 2 haftada 8 kilo vermeyi amaçlıyor. Diyetin bir diğer kuralı ise saat 19.00'dan sonra bir şey yememek! İşte New Yorker tarzı diyet programını Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Ferin Batman sizler için hazırladı…
#DiyetYorgunluk yeni bin yılın en yaygın sağlık sorunu. Doktor ofisleri, hastane poliklinikleri yorgunluktan yakınan hastalarla dolu. Komşu sohbetlerini, yemek masalarını, iş toplantılarını da en çok “yorgunluk sohbetleri” süslüyor. Kısacası “o” hep gündemimizde ve hiç çıkmıyor!
#Osman MüftüoğluBir gecede bütün kış yağlanmış göbeği eritmek ya da mükemmel karın kaslarına kavuşmak mümkün değil elbette ancak yediklerinizi planlayarak şişkinliğinizden hızlıca kurtulmanız mümkün. Dahası bunun için öyle hiçbir yerde bulunmayan yiyecekler peşinde koşmanıza filan da gerek yok.
#24 Saatlik MönüBir yaz tatlısı olan dondurma, günümüzde dört mevsim satılsa da yine en çok yazın tüketiliyor. Tek başına yenebildiği gibi birbirinden lezzetli dondurmalı tatlılar da yapılıyor. En güzel rokokoyu kim yapıyor? Kızarmış dondurmanın hasını nerede yiyebiliriz? Baylan’ın Kup Griye’sinin bağımlıları kimler?