Elma balıyla tatlı yapmayı denediniz mi hiç?

Bitki temelli beslenmeye başladığımda hayatımdan çıkarmaya hemen ikna olduğum malzemelerden biri de baldı. Arıların binlerce kilometre yol yapıp birkaç damla üretebildiği bu kıymetli doğal sıvının, dünyanın yoğun ihtiyacını karşılaması mümkün değil. Endüstriyel üretimde katkı maddesi kullanılan kavanozlar yerine, tariflerimde sıklıkla kullandığım ikamelere göz atmanızı isterim.

Haberin Devamı

Çocukluğum limon çiçeği, portakal ve hanımelinin bol olduğu bir memlekette, Alanya’da geçti. Bazı çiçekleri koparıp dibindeki, o zamanlar özü olduğunu bilmeden, bal dediğim damlaları yemeye bayılırdım. O bir damlacık bile etmeyen öz, çok lezzetli ve değerli gelirdi bana. Hiçbir balı, hiçbir zaman o çiçeklerin özü kadar sevmediğimi hatırlıyorum.

Bir arının yarım kilo bal üretebilmek için tam 90 bin kilometre uçması gerektiğini ve elde ettiği balın o azıcık miktarını düşününce... Bitki temelli beslenmeye başladığımda hayatımdan çıkarmaya hemen ikna olduğum malzemelerden biri bal olmuştu. Doğal yollarla işçi arıların kovanlarında ürettiği ve kendini kış boyunca besleyebilmek için depoladığı balın, tüm dünyanın ihtiyacına yetişmesi söz konusu değil. Dolayısıyla  bal, endüstrileşen, kalitesi bozulan onlarca üründen biri. Kullanılan çeşitli antibiyotikler, arılara verilen zararın ekosisteme geri dönüşü olmayacak şekilde bırakacağı yaralar, kullanılan ekstra şeker ve diğer katkı maddelerini de hesaba katarsak alternatiflerini tercih etmekten memnunum.

Haberin Devamı

Bal yerine kullanılabilecek en yaygın alternatiflerden biri elma balı. Bazen kahvaltıda ekmeğe sürerek yiyorum, bazen de havuçlu-tarçınlı kek gibi tariflerimde kullanıyorum. Özellikle bu keke bu balı çok yakıştırıyorum. Bal yerine akçaağaç şurubu ve agave şurubu tercih ettiğim de oluyor. Ama bu şurupları alırken şeker katılmış olanlarını değil, katkısızlarını almaya dikkat ediyorum.

Tatlandırıcı olarak pekmez de tariflerimde sık kullandığım bir ürün... Doğru oranda katıldığında bence hem çok lezzetli hem de sağlıklı atıştırmalıklar yaratma imkânı veriyor. Ayrıca bazı pekmez çeşitlerini bitkisel çayları, limonatayı tatlandırmak için kullanabiliyorum. Ama ben bu hafta sizlere elma balını nasıl yaptığımı anlatacağım, bu balla yaptığım iki tarifimi vereceğim.

ELMA BALI

Elma balıyla tatlı yapmayı denediniz mi hiç

(1 kavanoz için)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

7 Amasya elması

1/2 su bardağı organik toz şeker

1 limonun suyu

NASIL YAPARIM?

Elmaları iyice yıkayıp kabuklarıyla birlikte 4’e bölün. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra blender’a atın. Püre kıvamına gelene kadar çekin. Bir süzgeç yardımıyla süzün ve püreyle suyunu ayırın.

Elde ettiğiniz elma suyunu, limon suyu ve şekeri tencereye alın. Orta ateşte şeker eriyene kadar sürekli karıştırın ve kaynamaya bırakın.

Kaynadıktan sonra altını orta-kısık ateşe alarak 25 dakika kadar daha kaynatın ve kıvam almasını bekleyin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Balı bir kavanoza alın. Bekledikçe kıvamı artacaktır. Elmalarınız çok suluysa şeker oranını biraz arttırabilirsiniz.

Haberin Devamı

BADEM UNLU BAR

Elma balıyla tatlı yapmayı denediniz mi hiç

(2 kişilik)

NE LAZIM?

1.5 su bardağı badem unu

2 yemek kaşığı elma balı

1/2 yemek kaşığı keçiboynuzu pekmezi

1/2 limon kabuğunun rendesi

1 yemek kaşığı glütensiz yulaf unu

40 gr vegan çikolata

NASIL YAPARIM?

Çikolatayı benmari usulü eritin ve oda sıcaklığında bekletin.

Kalan tüm malzemeleri bir kapta çatal yardımıyla ezerek homojen olana kadar karıştırıp silindir şekli verin.

Barları benmari usulü erittiğiniz çikolataya batırarak tamamını kaplayın ve yağlı kâğıt üzerine koyun. En az 8 saat buzdolabında soğutup tüketebilirsiniz. Bu tatlıyı dilerseniz ceviz büyüklüğünde toplar halinde de hazırlayabilirsiniz.

BALLI SMOOTHİE

Elma balıyla tatlı yapmayı denediniz mi hiç

(1 kişilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

2 muz (dondurulmuş)

1 su bardağı badem sütü (yulaf sütü de olur)

1 yemek kaşığı yerfıstığı ezmesi

1 yemek kaşığı elma balı

1/3 çay kaşığı deniz tuzu

4-5 yerfıstığı

NASIL YAPARIM?

Tüm malzemeleri blender’a atın, pürüzsüz bir kıvam alacak şekilde çekin.

Üzerini ufalanmış yerfıstıklarıyla süsleyip servis edebilirsiniz. Bu içeceğe dilerseniz 1 avuç dolusu orman meyvesi ve buz parçaları ekleyebilir, spor öncesinde veya kahvaltıda tüketebilirsiniz.

ELMA BALLI HARDAL SOSU

Elma balıyla tatlı yapmayı denediniz mi hiç

(4 kişilik)

NE LAZIM?

1/2 su bardağı Dijon hardalı

2 yemek kaşığı elma balı

1/2 çay kaşığı sarımsak tozu

NASIL YAPARIM?

Tüm malzemeleri bir kaba alıp homojen olana kadar karıştırın. Kavanoza koyup 1 haftaya kadar buzdolabında saklayabilir, sandviç ve burgerlerinizin arasına sürebilirsiniz.

Haberin Devamı

BİR ÖNERİ

2.5 yemek kaşığı kadar suyla biraz açarak salata sosu olarak da kullanabilirsiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları