Sadece ABD'nin değil dünyanın en yaşlı insanlarından biri olan Morrie Markoff, 110 yaşına kadar hem fiziksel hem de zihinsel sağlığını korumayı başardı. Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Markoff'un sağlık sırlarını 83 yaşındaki kızı anlattı.
#Uzun ÖmürABD, İspanya ve Brezilya başta olmak üzere 36 ülkeden bilim insanları tarafından yapılan çalışmada, yetişkinlerin yüzde 14'ünün ve çocukların yüzde 12'sinin aşırı işlenmiş gıdalara bağımlı olduğunu ortaya çıktı. Obeziteden, psikolojik sorunlara kadar pek çok hastalığın tetikleyicisi olarak görülen paketli gıdaların yarattığı etkileri Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk...
#Paketli GıdaYemekleri pişirme yöntemi en az tükettiğimiz besinler kadar önemli çünkü tercih ettiğimiz yöntem yediğimiz besinin kalitesini etkiliyor. Peki hangisi en sağlıklı? Başka bir deyişle hangisi daha az sağlıksız? Haşlama, ızgara, fırın gibi klasik yöntemlere alternatif olarak piyasaya çıkan yeni ürünler aklımızı bu konuda iyice karıştırıyor. Biz de son teknolojik pişirme yöntemleri ile klasik pişirme yöntemlerini mercek altına aldık.
#YemekBir önceki yazımda mutfakta en çok kullanılan ve bunun yanı sıra adını bile hiç duymadığınız bazı otlar, baharatların faydalarından, kullanım alanlarından bahsetmiştim. Bu bölümde de aynı etkilerden sizlere bahsetmeye devam edeceğim. İşte, kimisine çok şaşıracağınız o otlar, bitkiler ve kullanımı....
#BaharatBazı yiyecekler masum bir atıştırmalık olarak belirtilse de özellikle diyet yapan yada kilosuna dikkat eden kişiler tarafından tüketilmemesi gereken gıdalar olarak belirtilmektedir. Bisküvi de bu gıdalardan biri olmaktadır. Çeşitli formlarda hazırlanan bisküviler herkes tarafından sevilen bir atıştırmalık olarak ifade edilmektedir. Ancak içerisinde yer alan besinler göz önüne alındığında dikkatli tüketilmesi gereken gıdaların başında gelmektedir. Peki, bisküvi kilo aldırır mı? Yulaflı, form, kremalı, lifli, tam buğday ve diyet bisküvi yemek kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamMenopoz, kadınlar için önemli bir dönemdir. Orta yaşlarda meydana gelen bu süreçte çeşitli şikayetlerde ortaya çıkabiliyor. Peki menopoz nedir, belirtileri nelerdir? İşte menopoz döneminde dikkat edilmesi gerekenler...
#MenopozTemiz, parlak, pürüzsüz ve sağlıklı görünen bir cilt için sağlıklı ve dengeli beslenmek bakım ürünlerinden bile çok önemlidir. Bedenimiz bir bütün olup cilt sağlığı için doğru şekilde beslenerek cildimizin ihtiyaç duyduğu protein, yağ, vitamin ve mineraller gibi gerekli yapıtaşlarını sağlamamız gerekmektedir.
#CiltMenopoz, ergenlik dönemi ile başlayan adet kanamalarının son bulduğu doğal bir süreçtir. Bu dönem kadınlar için oldukça önemlidir. Peki, menopoz belirtileri nelerdir? Kaç yaşında başlar? Bu süreçte beslenmede nelere dikkat edilmeli? İşte menopoz ile ilgili merak edilenler...
#MenopozTarım ve Orman Bakanlığı’nın uzun zamandır üzerinde çalıştığı “trans yağ düzenlemesi”nde sona gelindi. Sağlık Bakanlığı, kalp hastalığı, obezite, diyabet riskini artırması nedeniyle trans yağ kullanımının tüm gıdalar için 100 gramda 2 gramın altına düşürülmesini istedi.
#Trans YağSağlık Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Tuz Azaltma Rehberi’ ambalajlı gıdalara yeni bir düzen getiriyor. 19 kategoride yer alan ambalajlı yiyecek ve içeceklerde tuz oranı azaltılacak. Türkiye’de günlük kişi başı tuz tüketimi 9.9 gram, bu oranın Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesi olan 5 gramın altına düşürülmesi hedefleniyor.
#GazetehaberleriDünya Sağlık Örgütü, bir kişinin günlük tuz tüketiminin 5 gram ve altında olmasını önermesine karşın Türkiye’de günlük tuz tüketimi ortalama 18 gram civarındadır. İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
#Tuz Ne Kadar TüketilmeliCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gıda ürünlerindeki nişasta bazlı şeker kotasını indirdiklerini belirterek, yeni kotanın yüzde 2,5 olduğunu söyledi. Nişasta bazlı şeker kotasının düşürülmesi ardından bazı soru işaretleri gündeme geldi. Peki, nişasta bazlı şeker nedir, hangi besinlerin içerisinde var?
#Nişasta Bazlı ŞekerDünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yeni hedefi trans yağlar. Pasta, kurabiye, bisküvi, pizza, soslar, kızartmalar, şekerlemeler ve daha pek çok gıdada bulunan, farkında olarak veya olmayarak yüksek oranda tükettiğimiz endüstriyel olarak üretilen trans yağların her yıl 540 bin ölüme yol açtığı hesaplanıyor. WHO tam da bu nedenle 2023 yılına kadar endüstriyel trans yağların kullanımdan kaldırılmasını hedefliyor.
#Dünya Sağlık ÖrgütüBeslenmede yeni trend ‘sağlıklı yağlar’... Saygın tıp dergilerinden Lancet’ta ve Avrupa Kardiyoloji Kongresi’nde yayınlanan son araştırma düşük oranda yağ tüketenlerde ölüm oranının daha fazla olduğunu ortaya koydu. Peki bu, sınırsız olarak zeytinyağı ve tereyağı tüketebileceğimiz anlamına mı geliyor? Uzman kardiyologlar Hürriyet’e yorumladı.
#GazetehaberleriGündemde her gün yeni bir sağlık haberi var. Yine her gün bir “uzman görüş”ün tumturaklı uyarılarını dinliyoruz. Kimi “onu ye, bunu yeme” diyor, kimi ilaçları, kimi de modern tıbbı kötülüyor. Peki, bu bilgilerin hangileri ne kadar güvenli? İşin o kısmı maalesef oldukça karışık.
#ProbiyotikYorgunluk sık görülen bir sorun olsa da siz onu her zaman hafife almayın. Şiddeti ve sıklığı giderek artan yorgunluk şikayetinin, ciddi bir sağlık sorununa işaret edebileceğini unutmayın. Yorgunluğunuza kilo kaybı, iştah azalması, ateş, terleme, bulantı, ishal gibi belirtilerden biri veya birkaçı eşlik ediyorsa lütfen vakit kaybetmeden bir doktorla görüşün! Çünkü...
#Osman Müftüoğlu