Baş ağrılarından kurtulmanın 7 yolu!

Günlük yaşamınızda alacağınız bu önlemler ağrılarınızın geçmesini sağlayacak.

Haberin Devamı

Baş ağrısının yüksek tansiyon, menenjit, kafa içi yer kaplayan lezyonlar, beyin tümörleri gibi çok çeşitli ve çok ciddi nedenleri olsa da Türk Nöroloji Derneği’nin verilerine göre baş ağrılarının %90'ı migren ve gerilime bağlıdır. Eğer siz de migren veya gerilim tipi baş ağrısını çok sık yaşıyorsanız günlük yaşamınızda alacağınız bu önlemler hem baş ağrısı yaşama sıklığınızı azaltır hem de ağrınızın geçmesini sağlar.

1. İYİ BİR UYKU ŞART!

Baş ağrılarından kurtulmanın 7 yolu

Karanlık, sessiz bir ortamda kesintisiz uyuyabildiğinizde ertesi gün baş ağrısı yaşama riskiniz azalır. Karanlıkta ve uykuda salgılanan melatonin ve büyüme hormonunun hem metabolizmayı düzenlediğini hem de bağışıklık sistemini iyileştirdiğini biliyoruz. Daha az baş ağrısı için daha iyi uyku şart. O nedenle gece en geç 23.30’da yatağa gidin ve en erken 06.30’da uyanın. Minimum 6, maksimum 8 saat uyku yeterlidir. Eğer çok fazla uyursanız bu durumda paradoksal olarak baş ağrısı yaşama riskiniz de yükselir.

Haberin Devamı

2. DOĞRU BESLENİN

Baş ağrılarından kurtulmanın 7 yolu

Doğru beslenme de baş ağrısı yaşamamak için en az uyku kadar önemlidir. Eğer insülin direnciniz veya şeker düşmeleriniz oluyorsa çok uzun açlık süreleri de baş ağrınızı tetikleyebilir. O nedenle açlık hissettiğiniz an vücudunuza doğru yiyeceklerle cevap verebilmek önemlidir. Burada da kan şekerini çok hızlı yükseltip düşürmeyen yiyecekler tercih edilebilir. Mesela glisemik indeksi düşük yiyecekler olan ekşi meyveler, süt, yoğurt, ayran, kuru baklagiller, bulgur ve esmer ekmekler tercih edilebilir.

3. ALKOLE DİKKAT!

Baş ağrılarından kurtulmanın 7 yolu

Yüksek miktarda alkol de baş ağrısını tetikleyebilir. Alkol hem susuzluğu hem de şeker düşmesini tetikler, bununla birlikte beyin damarlarını genişletir ve baş ağrısı yaşamanıza neden olur. Eğer alkol kullanacaksınız alkol derecesi düşük olan bira, şarap gibi içkileri tercih etmeniz daha doğru olur. Alkol sonrası vücudun su ihtiyacı artar, bu da dolaşımı etkileyeceği için 2 litre kadar su içmeye özen göstermek gerekir. Eğer çok sık baş ağrısı çekiyorsanız alkolü hayatınızdan tamamen çıkarmanız doğru olacaktır.

Haberin Devamı

4. KAFEİN İÇEREN İÇECEKLERDEN UZAK DURUN

Baş ağrılarından kurtulmanın 7 yolu

Fazla kafein içeren içeceklerden (kahve, çay vb.) uzak durmakta fayda var. Her ne kadar kafein damarlarda kasılma yaparak düşük düzeyde olduğunda baş ağrısına iyi gelse de günde 3-4 fincandan fazla içilen kahve vücutta fazla su kaybına, bu da dolaşım yetmezliği ve uykusuzluk yaparak baş ağrısının şiddetlenmesine yol açar. Sürekli yüksek miktarda kahve içmek ve aniden kesmek de yoksunluk durumu nedeni ile baş ağrısını şiddetlendirir.

5. SOFRADAN TUZU KALDIRIN

Baş ağrılarından kurtulmanın 7 yolu

Günlük tuz alımını azaltmak da baş ağrısı yaşama ataklarınızı azaltır. Gizli tuzu yüksek yiyeceklerden (salamuralar, tuzlu peynirler, bisküviler, şarküteri ürünleri, konserveler, çerezler vb.) uzak durun. Sofralardan tuzluğu kaldırın.

Haberin Devamı

6. B VİTAMİNİ VE MAGNEZYUM ALMAK ÖNEMLİ

Baş ağrılarından kurtulmanın 7 yolu

B gurubu vitaminlerden zengin beslenmek de baş ağrısı ataklarını azaltır. Özellikle B2 vitamini riboflavinin bu konuda daha etkili olduğu biliniyor. Yoğurt suyu B2 vitamini açısından çok zengin. Bununla birlikte et, süt ürünleri, yumurta ve yeşil yapraklı sebzeleri de sofralardan eksik etmemekte fayda var.

Magnezyum oranı yüksek besinlerin de kasları gevşettiği ve sinir iletimini iyileştirdiği biliniyor. Kuru baklagiller, yağlı tohumlar, muz ve yine yeşil yapraklı sebzelerin de yeteri kadar tüketilmesi hem genel vücut sağlığını iyileştirir hem de baş ağrısı ataklarını azaltır.

7. EGZERSİZ YAPIN

Baş ağrılarından kurtulmanın 7 yolu

İyi bir metabolizma için doğru beslenme kadar doğru hareket etmek de önemlidir. Verimli uyku için bedenin de yorulması gerekir. Aynı zamanda kalp ritmini hafif hızlandıran egzersizlerin günde 30-45 dakika arasında yapılması vücuttaki beyin dahil tüm hücreleri korur. O nedenle her gün tempolu olarak en az 30 dakika yürümeye özen gösterin.

Haberin Devamı

DİKKAT!

  • Bütün bu önlemlere rağmen çok sık baş ağrısı atakları yaşıyorsanız,
  • Baş ağrınızın kafanızın arka tarafından başlayıp basınçlı bir şekilde tüm beyninize yayıldığını hissediyorsanız,
  • Yeni başlayan ve giderek şiddetlenen bir baş ağrınız varsa,
  • Baş ağrısına bulantı ve kusma eşlik ediyorsa,
  • Başınızın içinde bomba var gibi zonklayıcı bir ağrı hissediyorsanız, baş ağrınız daha ciddi bir nedenden kaynaklanabilir.

Bu tür durumlarda bir an önce bir hekime başvurmanızda fayda var.

Yazarın Tüm Yazıları