Hıv Nedir
Toplam 52 haberi bulunmuştur.
HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü), AIDS'e yol açan virüstür. HIV virüsü, bağışıklık sistemine zarar vererek hastalığa neden olur. Vücudu mikroplardan koruyan bağışıklık sistemi çalışmadığında, mikroplar daha kolay hastalığa neden olabilir.
Kanında HIV virüsü bulunmayan kişiler HIV negatif kişilerdir. Kanında HIV virüsü bulunan kişilere "HIV pozitif" veya "HIV enfeksiyonlu" denir. Bu kişiler aynı zamanda kanında antikor bulunan anlamında sero (anti-HIV, veya bilinen ismiyle ELISA testi) pozitif kişilerdir. Ancak ilk bulaşma döneminde seronegatif kişiler aynı zamanda enfeksiyon taşıyan kişiler olabilirler.
Hıv Nedir Haberleri
HIV virüsü nedir ve nasıl bulaşır? HIV hastalığı tedavisi ile ilgili merak edilenler
HIV virüsü vücudun çeşitli dokularına yerleşebilen ve etkisini bağışıklık sistemi üzerinde gösteren hastalıkların başında geliyor. Korumasız cinsel ilişkiye girmek, damar içi ilaç bağımlısı olmak, risk grubunu oluşturan etmenler olarak sıralanıyor. HIV virüsü ayrıca HIV'li bir kadından çocuğuna emzirme sırasında da geçebiliyor. Hastalığın tedavi sürecinde ise hastanın mutlaka doktor kontrolünde olması gerekiyor. Peki, HIV virüsü nedir? İşte, HIV hastalığı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
Güvenilir yerlerde manikür, dövme ve piercing yaptırın! HIV bulaşma riski var
Bağışıklık sisteminde yaptığı ağır tahribat nedeniyle istenmeyen sonuçlara yol açan HIV virüsünün, cinsel ilişki, kan ve kan ürünleriyle bulaştığını belirten uzmanlar, virüsten korunmada el hijyeni, temizlik kurallarına uyma ve cinsel ilişkide korunmanın önemine işaret ediyor. Özellikle deri bütünlüğünün bozulmasının bulaşıcılık açısından önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, güvenli yerlerde manikür, dövme ve piersing yaptırılması uyarısında bulunuyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
AIDS Tedavisi Nasıl Olur?
Sağlık Bakanlığı 2019 verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 17 bin HIV ile enfekte kişi bulunuyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde HIV ile enfekte birey sayısının hızlı bir şekilde artması beklendiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Şafak Göktaş, HIV konusunda çok önemli bilgiler veriyor.
HIV'de En Çok Artış Olan Ülke Türkiye
Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necla Tülek, "Tüm dünyada HIV virüsünde azalma eğilimi yaşanırken; Türkiye ile Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde artış var. Son 10 yılda dünyada en çok artışın olduğu ülke Türkiye'dir" dedi.
AIDS Hakkında Merak Edilen Her Şey
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, AIDS hakkında en çok merak edilenleri açıklandı.
Aids hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, AIDS hakkında en çok merak edilenleri açıklandı.
Ağızda Çıkan Yaralar HIV Habercisi Olabilir!
Estetik Diş Hekimi Dr. Efe Kaya dudak kenarlarında kırmızı beyaz lezyonların HIV bulgusu olabileceğini söyledi, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
HIV nedir? HIV Virüsü nasıl bulaşır?
HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır. Korunma önlemleri tedaviden daha etkili ve ucuzdur. HIV pozitif kişinin partneri olmak, korumasız cinsel ilişkiye girmek, damar içi ilaç bağımlısı olmak, ortak enjektör kullanımına maruz kalmak risk oluşturmaktadır. Ayrıca, HIV pozitif gebelerin bebekleri, riskli temas öyküsü bulunan kişiler risk altındaki gruplardır.
10 maddede Aidsle ilgili bilinmesi gerekenler
AIDS, bulaşma yolları nedeniyle toplumda utanılan ve konuşmaktan kaçınılan hastalıklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. HIV virüsü, insan vücuduna girdiği andan itibaren yıllar boyunca sessizce ilerleyerek bağışıklık sisteminin çökmesiyle AIDS’e neden oluyor.
Ankara barosu başkanı ve yönetim kurulu üyeleri için soruşturma izni
Adalet Bakanlığı, Ankara Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında, “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama” suçundan soruşturma yürütülmesi için izin verdi. Baro Başkanı Erinç Sağkan’ın da aralarında olduğu 11 yönetim kurulu üyesinin, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, 24 Nisan 2020 tarihinde Ankara’daki Hacı Bayram Camii'nde verdiği hutbesiyle ilgili basın açıklaması yapmıştı. Basın açıklamasında kullanılan ifadeler nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı inceleme başlatmıştı.
AIDS hayatımızın içinde... Korunmak için neler yapılabilir?
En anlaşılır haliyle insan bağışıklık yetmezliği olarak bilinen HIV, vücut direncini neredeyse çökertiyor. Direncin düşmesi ile de AIDS ortaya çıkıyor. İlk defa 1980’lerde ortaya çıkan bu virüs her geçen gün artarak devam ediyor. Pek çok şekilde bulaşabilen virüs hakkında tüm merak edilenleri 1 Aralık Dünya AIDS günü vesilesiyle Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Elnur Rufullayev açıkladı…
Bir aşı bulunmasına ne kadar yakın, ne kadar uzağız?
Bütün dünya kilitlenmiş halde COVID-19 salgınına karşı bir aşı geliştirilmesini bekliyor. O kadar çok proje var ki belki de korona aşısı, insanlık tarihinin en hızlı bulunan aşısı olacak. Peki, COVID-19’un daha önce üzerinde çalışılan virüslerle aynı aileden olması bilim insanlarının işini kolaylaştırıyor mu? Faz 3 aşaması nedir ve neden bu kadar önemli? Salgının başından beri aşı çalışmaları yürüten uzmanlarla konuştuk.
Hürriyet Bilim Kurulu yanıtlıyor: Test negatif çıksa bile hastane tutabilir
Erdal ÖZ soruyor: Samsun’dan yazıyorum. Amasya’nın bir köyünde yaşayan annem ateşlenince 112 ekibine haber verdim. Annemi Amasya’ya pandemi hastanesine getirdiler. Şikâyeti sadece yüksek ateş ve ishaldi. Yapılan ilk test negatifti ama doktorlar “Bir hafta burada kalacaksın” diyerek testler yapmaya devam etmiş. Testi pozitif çıkıp 4 günde hastaneden taburcu olan insanlar var. Kalması doğru muydu sizce?
Bugün 1 Aralık Dünya AİDS Günü! AİDS belirtileri nelerdir ve nasıl bulaşır?
Vücut direncinin zayıflamasına ve kolay hastalanmaya sebep olan AİDS, 1 Aralık farkındalık gününde gündemde yer alıyor. Türkçe karşılığı Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu olan AİDS, erken tanı halinde kontrol altına alınabilmektedir. Peki, AİDS belirtileri nedir ve nasıl bulaşır? İşte, 1 Aralık Dünya AİDS gününde önemli bilgiler
Cildi derinden etkileyen tedavi yöntemi: Dermapen
Dermapen nedir? Dermapen hangi alanlarda kullanılır? Yapılan işlem ağrılı mıdır? Uzman Estetisyen/Klinik Koordinatörü Tuba Elmas, bu konuda merak edilen soruları yanıtladı.
AIDS Hakkında En Çok Merak Edilenler
Çağımızın salgını olarak nitelendirilen HIV/AIDS hastalığı, tanımlandığı 1981 yılından beri yayılmaya devam ediyor. 1 Aralık ise Dünya AIDS Günü olarak anılıyor ve farkındalık için çalışmalara yapılıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, bugüne özel AIDS ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Bugün, Dünya Lenfoma Günü!
Hastalığın teşhisi ve tedavisi hakkında önemli bilgiler...
'AIDS hastalarına hayat çok kolay'
Hala tam tedavisi bulunamasa da son ilaçlar 10 yıl öncesine göre bile çok etkili. Yıllarca günde 1 torba ilaç bitiren ve her an ölümün kıyısında yaşayan AIDS hastaları artık çok uzun yıllar virüsü taşısalar dahi hastalanmadan yaşayabiliyor, özel yöntemlerle çocuk sahibi olabiliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atahan Çağatay, HIV pozitif hastaların hala en büyük sıkıntıları toplumun bakış açısı ve damgalanma olduğunu belirtiyor.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Türkiye'de bu konudaki tek sorun AİDS değil. Tıpkı AİDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar hayatımızı riske sokuyor. Peki siz onlardan korunma yollarını biliyor musun?
Korkunç gerçeği öğrendiğimde hamileydim
Türkiye'de yaklaşık 6 bin, dünyada ise 35.3 milyon insan HIV virüsünün etkisinde. Eğer uygun şekilde tedavi edilirlerse, virüsün korkutucu evresi olan AIDS'den korunarak uzun yıllar yaşayabilirler. Tedavisi sanıldığından çok daha kolay, hatta ilaçlar artık o kadar etkili ki, virüs kanda saptanamayacak düzeye inebiliyor. Yine de tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Özellikle cinsel anlamda tek eşli olmak hala çok önemli. Bu anlamda HIV virüsünün zorluğunu fazlasıyla yaşayan iki çocuk annesi 42 yaşındaki H.G., bu zorlu hastalıkla nasıl mücadele ettiğini hurriyet.com.tr'ye anlattı.
'Hata söz konusu değil'
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, bir bağışçının verdiği kan nedeniyle HIV bulaşan iki kişinin hayatını kaybettiği olayda, kanın bağışçı tarafından vücudunda enfeksiyon etkeni olduğu halde testlerin negatif bulunduğu “pencere döneminde” verildiği için bu durumun ortaya çıktığını bildirdi.
'Hata söz konusu değil'
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, testlerin negatif bulunduğu “pencere döneminde” verildiği için bu durumun ortaya çıktığını bildirdi.
AIDS-SORU VE CEVAPLAR
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği ve Hurriyet.com.tr'den dev işbirliği. 3 bin uzman doktor AIDS'le ilgili tüm sorularınızı cevaplıyor.
HIV/AIDS nedir?
HIV ve AIDS ile ilgili tüm bilgileri, Hacettepe Üniversitesi'nden Dr. Aygen Tümer aktardı.
SORU VE CEVAPLAR 41
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Medyadan – MUHTELİF ALINTI
Tıpta son 25 yılın çığır açan buluşları ve geleceğe bakış
İnsan gen haritasının çözülmesi, tıpta derin ve temelli değişikliklere yol açacak. Toplumsallık, saldırganlık, duygudaşlık, korku, matematiksel beceri, müzik ve dil yeteneği gibi birtakım davranışların temelinde yatan genlerin de saptanması bekleniyor.
Burun değil çeşme sanki
Sonbahar, nezleyle birlikte geldi. Burun akıntısı hayatı zehir etmeye yetiyor. Sakın bu akıntıdan kurtulmak için antibiyotiğe yüklenmeyin. Tuzlu su ne güne duruyor?
Burun değil çeşme sanki
Sonbahar, nezleyle birlikte geldi. Ah o burun akıntısı yok mu, size hayatı zehir etmeye yeter de artar bile! Sakın bu akıntıdan kurtulmak için antibiyotiğe yüklenmeyin. Tuzlu su ne güne duruyor?
Burun değil çeşme sanki
Genital bölgedeki uçuklar giderek artıyor
Dünyanın bazı bölgelerinde 10 kişiden 8'inin herpes simpleks virüslerinden birini veya her ikisini de taşıdığı biliniyor.
AIDS'ten korunmak sandığınızdan daha kolay
Konuşulması bile adeta tabu olan AIDS, artık korunmasız her türlü ilişkiyi tehdit ediyor, özelllikle de kadınları! Korunmak için bildiğiniz yolların dışında hiç duymadığınız yöntemler de var.
‘Sinsi düşman’ virüslerle ilgili 10 soru 10 yanıt
Bugüne kadar 2000 kadarı saptanan virüsler, yaşamak ve çoğalmak için, bakterilerin tersine, bir canlı organizmaya parazit olarak yerleşmek zorunda. Her virüsün etkisi, genetik özelliklerine göre farklı. Virüsler genellikle ‘tür bariyeri’ni aşmaz.
Oğlum yanına otursun
HIV taşıyan Y.O. ile çocuklarının aynı sınıfta okumasını istemeyen 29 veliye karşı bir veli oğlunun yarım gün Y.O.'nun yanında oturabileceğini söyledi.
Oğlum yanına otursun
Yürekli baba Kibar Işıldak örnek bir davranışta bulunarak okula başvurdu ve aynı okulda üçüncü sınıfta okuyan oğlu Özgür Işıldak'ın Y.O.'nun yanında yarım gün oturmasına izin verdiğini bildirdi.
Oğlum yanına otursun
HIV ve AIDS hakkında bilmediklerimiz!
Kızılay Kan Merkezi'nden alınan kanla henüz 20 günlükken HIV virüsü ile tanışan Y.O'nun eğitimiyle ilgili tartışmalar, AIDS ve HIV virüsünü Türkiye'nin gündemine taşıdı.