Aids Nasıl Bulaşır
Aids Nasıl Bulaşır Haberleri
Güvenilir yerlerde manikür, dövme ve piercing yaptırın! HIV bulaşma riski var
Bağışıklık sisteminde yaptığı ağır tahribat nedeniyle istenmeyen sonuçlara yol açan HIV virüsünün, cinsel ilişki, kan ve kan ürünleriyle bulaştığını belirten uzmanlar, virüsten korunmada el hijyeni, temizlik kurallarına uyma ve cinsel ilişkide korunmanın önemine işaret ediyor. Özellikle deri bütünlüğünün bozulmasının bulaşıcılık açısından önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, güvenli yerlerde manikür, dövme ve piersing yaptırılması uyarısında bulunuyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
AIDS Bilinçli Olmazsak Yayılmaya Devam Edecek! Bu Hastalık Hakkında Hayati Bilgiler...
HIV enfeksiyonu ilk kez 1980 yılında tanımlandı. Sağlık kuruluşları 1988 yılında HIV ve AIDS'e karşı farkındalık oluşturmak amacıyla 1 Aralık'ı 'Dünya AIDS Günü' olarak ilan etti. HIV ve AIDS hakkında günümüzde hala pek çok insan çok az şey biliyor. Oysa bu hastalık sanıldığından çok daha tehlikeli! AIDS hakkında merak edilen her şeyi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel ile Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr Cem Fıçıcıoğlu'na sorduk, çok önemli bilgiler aldık.
AIDS hayatımızın içinde... Korunmak için neler yapılabilir?
En anlaşılır haliyle insan bağışıklık yetmezliği olarak bilinen HIV, vücut direncini neredeyse çökertiyor. Direncin düşmesi ile de AIDS ortaya çıkıyor. İlk defa 1980’lerde ortaya çıkan bu virüs her geçen gün artarak devam ediyor. Pek çok şekilde bulaşabilen virüs hakkında tüm merak edilenleri 1 Aralık Dünya AIDS günü vesilesiyle Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Elnur Rufullayev açıkladı…
Bugün 1 Aralık Dünya AİDS Günü! AİDS belirtileri nelerdir ve nasıl bulaşır?
Vücut direncinin zayıflamasına ve kolay hastalanmaya sebep olan AİDS, 1 Aralık farkındalık gününde gündemde yer alıyor. Türkçe karşılığı Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu olan AİDS, erken tanı halinde kontrol altına alınabilmektedir. Peki, AİDS belirtileri nedir ve nasıl bulaşır? İşte, 1 Aralık Dünya AİDS gününde önemli bilgiler
AIDS Hakkında Merak Edilen Her Şey
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, AIDS hakkında en çok merak edilenleri açıklandı.
10 maddede Aidsle ilgili bilinmesi gerekenler
AIDS, bulaşma yolları nedeniyle toplumda utanılan ve konuşmaktan kaçınılan hastalıklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. HIV virüsü, insan vücuduna girdiği andan itibaren yıllar boyunca sessizce ilerleyerek bağışıklık sisteminin çökmesiyle AIDS’e neden oluyor.
AIDS Hakkında En Çok Merak Edilenler
Çağımızın salgını olarak nitelendirilen HIV/AIDS hastalığı, tanımlandığı 1981 yılından beri yayılmaya devam ediyor. 1 Aralık ise Dünya AIDS Günü olarak anılıyor ve farkındalık için çalışmalara yapılıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, bugüne özel AIDS ile ilgili merak edilenleri anlattı.
AIDS nasıl bulaşır, HIV nasıl anlaşılır
HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü), AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) olarak bilinen ve tedavi edilebilen bir hastalığın nedenidir. Peki bu hastalık nasıl bulaşır? Virüsü kaptığınızı nasıl anlayabilirsiniz? Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Önlen'e sorduk. İşte AIDS ve HIV'ın bulaşma yolları ve belirtileriyle ilgili uzman görüşü:
AIDS nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir?
Dünyada her yıl milyonlarca insan AIDS sebebiyle hayatını kaybediyor. AIDS konusunda bilinçli olmak hastalığın bulaşmasını engellediği gibi yayılımını da azaltıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatma Gençtürk Özer, “AIDS nedir”, “Nasıl bulaşır” ve “Korunma yöntemleri nelerdir” gibi soruları cevaplıyor…
AİDS nasıl geçer ve neden olur? AIDS belirtileri nelerdir?
Genellikle cinsel ilişki dolayısıyla bulaşan AİDS, Türkçe'de Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu olarak bilinmektedir. HIV mikrobunun vücuda girmesiyle birlikte zarar gören metabolizma, AIDS belirtileri ile baş göstermektedir. Peki, AİDS nasıl geçer ve neden olur? İşte, AİDS mikrobu hakkında merak edilen bazı bilgiler
HIV ve AIDS hakkında bilmediklerimiz!
Kızılay Kan Merkezi'nden alınan kanla henüz 20 günlükken HIV virüsü ile tanışan Y.O'nun eğitimiyle ilgili tartışmalar, AIDS ve HIV virüsünü Türkiye'nin gündemine taşıdı.
HIV virüsü nedir ve nasıl bulaşır? HIV hastalığı tedavisi ile ilgili merak edilenler
HIV virüsü vücudun çeşitli dokularına yerleşebilen ve etkisini bağışıklık sistemi üzerinde gösteren hastalıkların başında geliyor. Korumasız cinsel ilişkiye girmek, damar içi ilaç bağımlısı olmak, risk grubunu oluşturan etmenler olarak sıralanıyor. HIV virüsü ayrıca HIV'li bir kadından çocuğuna emzirme sırasında da geçebiliyor. Hastalığın tedavi sürecinde ise hastanın mutlaka doktor kontrolünde olması gerekiyor. Peki, HIV virüsü nedir? İşte, HIV hastalığı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
HIV virüsü nasıl bulaşır? HIV virüsüne karşı nelere dikkat edilmeli?
Dünya Covid-19 virüsüyle mücadele ederken, insanlığın hayatına giren diğer virüsler de iş başında… Bunlardan biri de HIV (Human Immunodeficiency Virus) yani İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü olarak adlandırılan ve AIDS hastalığına neden olan virüs… Dünyada halen yaklaşık 40 milyon kişinin HIV ile enfekte olduğu düşünülüyor. Kan yoluyla ve cinsel ilişki sırasında bulaşan bu virüsün vücuda girmesiyle hastalıklarla savaşmamızı sağlayan bağışıklık sistemi zarar görüyor ve yok oluyor.
Covid ile yaşamayı öğrenmek
HPV'den Nasıl Korunulur?
Human Papilloma Virüsler (HPV) oldukça yaygın görülen, belirti göstermeyen ve bulaşıcı DNA virüsleridir ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan en yaygın görülenlerden biridir. Jinekolog, Cinsel Terapist, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Demir Yüzer,cinsel yolla bulaşan HPV konusunda önemli bilgiler verdi.
Her Corona Virüs hastalığı öldürücü müdür?
Corona virüsü nedir? Corona virisü nasıl bulaşır? Her Corona virüsü öldürücü müdür? İç Hastalıkları ve Ozon Tedavisi Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, tüm dünyayı korkutan Corona virüsü hakkında bilgi veriyor.
Klamidya enfeksiyonun belirtileri nelerdir? Klamidya nasıl bulaşır?
Klamidya nedir? Klamidya enfeksiyonunun belirtileri nelerdir? Klamidya nasıl bulaşır? Klamidya tanısı nasıl konur? Kimlere klamidya testi yapılmalıdır? Klamidyanın tedavisi nasıl olur? Klamidya enfeksiyonu önlenebilir mi?
Aids hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, AIDS hakkında en çok merak edilenleri açıklandı.
Uyuz nedir? Nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir?
Uyuz (Skabies), ciltte kaşıntıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Yoğun kaşıntılar alerjiyle karıştırılabilmektedir. Peki uyuz nasıl bulaşır, tedavisi nasıl yapılır? Dermatoloji Uzmanı Dr. Saliha Kırbaş, uyuz hastalığıyla ilgili bilgi verdi.
Hepatit E nedir, belirtileri nelerdir?
Hepatit E virüsünün neden olduğu karaciğer hücresinin hasarına ve tahribine yol açan iltihabi karaciğer hastalığıdır. Hastalığın etkeni Hepatit E virüsüdür. Peki Hepatit E belirtileri nelerdir?
Tifo hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
Tifo hastalığı yüksek ateş, ishal ve kusmaya yol açan ve ölümcül olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Etken mikroorganizma genellikle Salmonella typhi isimli bakteridir. Enfeksiyon sıklıkla kontamine yiyeceklerden ve içme suyundan bulaşır ve el yıkamanın daha az olduğu yerlerde daha yaygındır. Peki Tifo hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
HIV nedir? HIV Virüsü nasıl bulaşır?
HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır. Korunma önlemleri tedaviden daha etkili ve ucuzdur. HIV pozitif kişinin partneri olmak, korumasız cinsel ilişkiye girmek, damar içi ilaç bağımlısı olmak, ortak enjektör kullanımına maruz kalmak risk oluşturmaktadır. Ayrıca, HIV pozitif gebelerin bebekleri, riskli temas öyküsü bulunan kişiler risk altındaki gruplardır.
Tüberküloz hakkında merak edilen her şey
Tüm dünyada yaygın olarak görülen tüberküloz (verem) nedir? Tüberküloz neden olur? Tüberkülozun bulaşması önlenebilir mi? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Tüberküloz Hakkında Merak Edilen Her Şey
Tüm dünyada yaygın olarak görülen tüberküloz (verem) nedir? Tüberkülozun bulaşması önlenebilir mi? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, açıkladı.
Dünya Nüfusunun Dörtte Biri Verem Mikrobunu Taşıyor!
Yapılan araştırmalar sonucunda; verem (tüberküloz) mikrobunu, Dünya nüfusunun dörtte birinin taşıdığı belirlenmiştir. Ülkemizde "ince hastalık" olarak da bilinen tüberküloz ile bir dönem yapılan ciddi mücadeleler sonrasında yüzde 90 oranlarında başarılı olunmuştur. Fakat buna rağmen verem, hafife alınmayacak kadar önemli ve ciddi bir hastalıktır. Peki bu kadar yaygın olarak görülen tüberküloz nasıl bulaşır? Hastalığın bulaşması önlenebilir mi? Bulaşması halinde yapılabilecekler nelerdir?Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, anlattı.
AIDS’te erken müdahale önemli
AIDS Farkındalık Haftası kapsamında düzenlenen bir etkinlikte konuşan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Abacıoğlu, şüpheli bir temasın ardından, ilk 24 - 72 saat içinde uygulanabilen yöntemlerle bulaşmanın önüne geçilebildiğini söyledi.
Hepatit E nedir?
Hepatit E virüsünün neden olduğu karaciğer hücresinin hasarına ve tahribine yol açan iltihabi karaciğer hastalığıdır.
Dangue virüsü nedir? Dang humması hastalığı nedir?
Dangue virüsü nedir sorusu ünlü oyuncu Leyla Bilginel'in hastalanmasının ardından binlerce kişi tarafından araştırılmaya başlandı. Dang hummasına yakalanan Oyuncu Leyla Bilginel'in hastanede yaşam mücadelesi devam ediyor. Peki, Dangue virüsü nedir? Dang humması hastalığı nedir?
Verem Nedir & Belirtileri Nelerdir?
Genellikle insanın akciğerlerini etkileyen tüberküloz yani verem tedavi edilmediği takdirde ölüme kadar götürebilen ciddi bir hastalıktır. Peki verem nasıl tedavi edilir?
1 Aralık Dünya AIDS Günü
Türkiye, dünyada HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında. Ülkemizde, 1985 yılından günümüze kadar bildirimi yapılan HIV/AIDS vaka sayısı toplam 11 bin 109. Vakaların yüzde 75'i erkek, yüzde 25'i kadın, yüzde 16,2'si yabancı uyruklu kişilerden oluşuyor.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Türkiye'de bu konudaki tek sorun AİDS değil. Tıpkı AİDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar hayatımızı riske sokuyor. Peki siz onlardan korunma yollarını biliyor musun?
Sessiz ve ölümcül olabilir
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mehmet Koruk 'Hepatit B ve Karaciğer Kanseri' ile ilgili açıklamada bulunarak viral hepatite dikkat edilmesi gerekildiğini söyledi.
Sessiz ve ölümcül olabilir
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mehmet Koruk “Hepatit B ve Karaciğer Kanseri” ile ilgili açıklamada bulunarak viral hepatite dikkat edilmesi gerekildiğini söyledi.
Hangi besinlerde daha çok kalsiyum var
Kadınlarda menopoz dönemiyle birlikte daha çok kalsiyum kazanma telaşı başlar.
Hangi besinlerde kalsiyum var
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu kalsiyum açısından zengin besinleri açıklıyor.
AIDS-SORU VE CEVAPLAR
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği ve Hurriyet.com.tr'den dev işbirliği. 3 bin uzman doktor AIDS'le ilgili tüm sorularınızı cevaplıyor.
HIV/AIDS nedir?
HIV ve AIDS ile ilgili tüm bilgileri, Hacettepe Üniversitesi'nden Dr. Aygen Tümer aktardı.
HERPES ( UÇUK) VİRÜSÜ
Herpes Simpleks ya da Uçuk hastalığı, Herpes Simpleks Virus denilen virüsün neden olduğu cilt ve mukozalarda gözlenen içi su dolu keselerden ibaret bulaşıcı bir hastalıktır.