Kendin için 1 Ara’lık

Bugün 1 Aralık. Önemli bir gün.

Haberin Devamı

Dünya AIDS günü. Bugün, HIV enfeksiyonunun yayılması ve hastalığın artışına karşın bilincin yükseltilmesine adanmış. HIV (Human Immunodeficiency Virus ) yani İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü enfeksiyonu, etken virüsün etkisiyle bağışıklık sisteminin giderek baskılandığı kronik bir enfeksiyon hastalığı olarak değerlendirilmekte. Bugün dünyada 35 milyondan fazla kişi ne yazık ki HIV ile yaşıyor. Bugüne kadar ise 34.9 milyon kişi hayatını kaybetti. HIV ile yaşayan bireylerin test ve tedavi olması kadar korunmak da bu hastalığın önlenmesinde büyük rol oynamakta. Tüm yaş gruplarında görülme ihtimali olan HIV sıklıkla korunmasız cinsel temas yoluyla bulaşmakta. Damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektörler yoluyla ya da anneden bebeğe geçebilmesiyle olmakta. Şu kesin ki HIV; tokalaşma, sarılma, öpüşme gibi eylemlerle bulaşmıyor.

Haberin Devamı

HIV’Lİ BİREYİN HAYATINA DOKUNMAK…

Hastalığın farkında olmak ve bilgi sahibi olmanın yanı sıra erken tanı ve erken tedavi bulaştırıcılığı azaltmada önemli yer tutuyor. İşte “Kendin İçin 1 Ara’lık” kampanyasının da önemi bu noktada ortaya çıkıyor. Şu ana kadar tam 17 milyon kişiye ulaşan bu kampanya vesilesiyle insanımız bu hastalığa karşı artık çok daha bilinçli. 1 Aralık Dünya AIDS Günü için biraraya gelen Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu ve GSK Türkiye yetkilileri, geçtiğimiz bir yılı kapsayan çok önemli verileri  paylaştı. Bu rakamlar bir anlamda kampanyanın bir yıllık sonucu olarak da görülebilir.

Kendin için 1 Ara’lık

Buna göre dijital ortamda kampanyayı destekleyen kişi sayısı bir yılda 103 bin 32’ye ulaştı. Bu kapsamda sosyal medyadan 17 milyon kişiye ulaşılırken, web sayfasını bir yılda 430 bin kişi ziyaret etti. GSK Türkiye Medikal Direktörü Dr. Fulya Erman, sorumluluklarının sadece yenilikçi tedavi çözümleriyle sınırlı olmadığının altını çizmekte. Yüzbinlerce HIV pozitif bireylerin hayatına dokunabilmek son derece önemli. Hele ki böylesi kapalı kültürlerin hüküm sürdüğü coğrafyalarda!

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE HIV GENÇLERDE ARTIYOR

Peki ya ülkemizde durum nedir? Prof. Dr. İftihar Köksal’a göre ülkemizde ölüm oranları azalmış olmakla birlikte HIV infekte vaka sayısında maalesef artış görülmekte. Son yıllarda ise hastalık genç nüfusta ciddi oranda artıyor. Yeni geliştirilen ilaçlarla birlikte doz sıklığı, ilaç sayısı azalmış, kısa ve uzun dönem yan etkileri daha az olan ilaçlar hasta uyumunu da artırmış. Prof. Dr. Deniz Gökengin de, günümüzde kullanılan antiretroviral tedaviler sayesinde HIV ile yaşayan bireylerin, HIV ile enfekte olmayanlar kadar uzun ve sağlıklı yaşaması mümkündür diyor. Geçtiğimiz yıl ülkemizde üç bin tanı konulmuş. İşin bir de psikolojik boyutu var. Doç. Dr. Asuman İnan’a göre damgalanma korkusu çok ama çok önemli. Bu korku bireylerin, test yaptırmaktan, sağlık kuruluşlarına başvurmaktan, tedavi almaktan, partnerlerini uyarmaktan kaçınmasına, dolayısıyla hastalığın geç döneminde tanı konulmasına ve yayılmasına yol açıyor. Zira enfeksiyon her yaşta, her cinsiyette, her sosyo-kültürel düzeyde görülebiliyor. Dolayısıyla cesaretli olmalı, korkmamalı, korunmalı, test yaptırmalı ve tedavi olmalı. 

Haberin Devamı

Kendin için 1 Ara’lık

BİRLEŞİK KRALLIK BÜYÜK YOL KATETTİ

Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Judith Slater, bugüne kadar 36.7 milyon HIV’liden 19.5 milyon kişiyi tedavi ettiklerini ifade ediyor. Gerçekten son derece önemli gelişmeler bunlar. HIV’li ve hamile kadınların dörtte üçünün ilaçlara erişimini sağladıkları da cabası. Öte yandan yapılan araştırmalara göre çocuklar arasında HIV enfeksiyonun da yarı yarıya düştüğü görülmüş. İngiltere’nin Birlemiş Milletler AIDS programına son 5 yılda yaptığı yatırımsa 75 milyon sterlin. Özellikle batılı, modern, zengin ve bilinçli Avrupa ’lı ulusların bu hastalığın yok edilmesine yönelik istekleri takdire şayan. O nedenledir ki İngiltere’de önümüzdeki 12 yıl içinde AIDS’in kamusal sağlık tehdidi olmaktan çıkarılması öncelikli bir konu.

Haberin Devamı

Kampanyaya “dokun” mak için web sitesi: www.kendinicin1aralik.org

 

 

Yazarın Tüm Yazıları