GeriKadın Sağlığı HIV'de En Çok Artış Olan Ülke Türkiye
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

HIV'de En Çok Artış Olan Ülke Türkiye

HIV'de En Çok Artış Olan Ülke Türkiye

"Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necla Tülek, "Tüm dünyada HIV virüsünde azalma eğilimi yaşanırken; Türkiye ile Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde artış var. Son 10 yılda dünyada en çok artışın olduğu ülke Türkiye'dir" dedi."

Tüm dünyada HIV virüsünde azalma eğilimi yaşanırken; Türkiye ile Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde artış var. Son 10 yılda dünyada en çok artışın olduğu ülke Türkiye'dir. Sayımız çok fazla değil; ama artış hızı çok yüksek. Türkiye genelinde 25 bin civarında vaka olduğunu tahmin ediyoruz; yıl sonuna kadar bu daha da yükselecek. Ankara içinde ise, en az 2 bin kişi tedavi alıyor.

Kuşkulanan kişiler mutlaka test yaptırmalı

HIV enfeksiyonu öldürücü değil, korunabilir bir hastalıktır. Farkındalık çok önemlidir. Bulaş yolları ile ilgili kişilerin bilgileri ve farkında olması lazım. Kuşkulanan kişilerin mutlaka test yaptırması gerekiyor. Bir diğer durum ise ayrımcılık. Bundan uzaklaşmamız gerekiyor. Ayrımcılık, damgalama gibi kişilerin sağlık kuruluşuna başvurmasını engelleyen en önemli durumlardan biridir. Bunun diğer hastalıklar gibi aslında kronik bir hastalık olduğunu, kontrol altına alınabileceğini ve korunmanın mümkün olduğunu her platformda dile getirmek gerekiyor. 

HIV virüsünde bulaşma yollarına göre korunma yolları var. Örneğin, kanla bulaştığı için enjeksiyon sürekli değiştirilmeli, dezenfekte edilmelidir.

False